2020-07-04 11:52:08
Φωτογραφία για Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Κανείς δεν θα μας πει τι θα κάνουμε
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μας πει τι θα κάνουμε στη χώρα μας, είπε σήμερα ο Ερντογάν αναφερόμενος στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, παρά τις επικρίσεις μιας σειράς χωρών, μεταξύ

αυτών και οι ΗΠΑ, που αντιδρούν στη μετατροπή της πρώην βασιλικής σε μουσουλμανικό τέμενος.

Κατά τη θεμελίωση ενός νέου τζαμιού στην περιοχή Λεβέντ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για επόθεση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους τόπους προσευχής της χώρας μας, όπως δεν το κάνουμε κι εμείς σε άλλες χώρες. Οι κατηγορίες σε βάρος μας για την Αγιά Σοφιά, σημαίνουν επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς για τις διεθνείς αντιδράσεις.

Η τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου γίνεται μία ημέρα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας του που μετά από 17 λεπτά συνεδρίασης «πέταξε το μπαλάκι» στον Ερντογάν, κρίνοντας ότι για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας αρκεί ένα νέο προεδρικό διάταγμα. Οι δικαστές ωστόσο θεώρησαν ότι ήταν σύννομο το διάταγμα του 1934 με το οποίο μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο.


Την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε καλέσει την Άγκυρα να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, η οποία είναι σήμερα μουσείο, ενώ ανάλογη τοποθέτηση έκανε χθες και εκπρόσωπος του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, που ζήτησε να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς και να παραμείνει η Αγία Σοφία «προσβάσιμη σε όλους».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ