2020-07-12 11:55:01
Φωτογραφία για Βραζιλία: Απαγορεύεται για 120 ημέρες η καύση στον Αμαζόνιο
Οι ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας και ανθρωπολόγοι φοβούνται ότι οι εισβολείς μεταδίδουν κορωνοϊό γεγονός που μπορεί να αποδεκατίσει τις φυλές του Αμαζονίου -

Τον Ιούνιο ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την απαγόρευση καύσης στον Αμαζόνιο για διάστημα 120 ημερών κατά τη διάρκεια συνάντησης με παγκόσμιους επενδυτές με στόχο να κατευνάσει τις εντεινόμενες ανησυχίες για την καταστροφή του τροπικού δάσους.

Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Χάμιλτον Μουράο είπε σε δημοσιογράφους ότι προσκάλεσε επενδυτές σε μια τηλεδιάσκεψη να συνδράμουν στη χρηματοδότηση της προστασίας του τροπικού δάσους, αλλά ανέφερε πως δεν δεσμεύτηκαν για χορήγηση κονδυλίων και θέλoυν πρώτα να δουν αποτελέσματα.

Επενδυτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα παγώσουν τις επενδύσεις τους στην Βραζιλία, ή θα αποσύρουν υπάρχουσες επενδύσεις, αν η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν δράσει για την προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη, κλειδί στις προσπάθειες για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, κυρίως εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που απορροφά.


Ο Μουράο υποστήριξε ότι ασκείται άδικη κριτική στην Βραζιλία για την αποψίλωση των δασών της Αμαζονίας, η οποία έχει εκτοξευτεί μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπολσονάρου. Ο αντιπρόεδρος τόνισε πως η κυβέρνηση κληρονόμησε υποστελεχωμένες περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό για να εμποδίσει παρείσακτους να εισέρχονται σε μια έκταση ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων προστατευόμενων εδαφών των ιθαγενών, στην οποία εισβάλλουν όλο και περισσότεροι παράνομοι υλοτόμοι και χρυσωρύχοι.

Οι ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας και ανθρωπολόγοι φοβούνται ότι οι εισβολείς μεταδίδουν κορωνοϊό γεγονός που μπορεί να αποδεκατίσει τις φυλές του Αμαζονίου.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ξεκίνησε νέες συνομιλίες με τους δωρητές Νορβηγία και Γερμανία για το Ταμείο του Αμαζονίου και αναμένει ότι θα ξεπεράσουν τις διαφορές αναφορικά με την πολιτική που πέρυσι τελμάτωσε τη χρηματοδότηση έργων αειφορίας.

Η υπουργό Γεωργίας Τερέζα Κριστίνας τόνισε ότι ξένοι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες πως ένα νομοσχέδιο που θα παραχωρεί τίτλους ιδιοκτησίας γης στον Αμαζόνιο, που συζητείται σήμερα στο Κογκρέσο, θα αυξήσει την αποψίλωση δασών. Η ίδια υποστήριξε πως αυτό αποτελεί μια διαστρέβλωση.

Ο Μουράο δήλωσε ότι το διάταγμα που απαγορεύει την καύση για 120 ημέρες θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των πυρκαγιών στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που εκτείνεται στη βραζιλιάνικη επικράτεια αυξήθηκε κατά 30% πέρσι, σύμφωνα με το βραζιλιάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (INPE).

Τον Ιούνιο ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, με 2.248 πυρκαγιές, στον υψηλότερο αριθμό για τον μήνα αυτό τα τελευταία 13 χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ