2020-07-23 20:44:43
Φωτογραφία για Προετοιμασίες για τη φιέστα Ερντογάν στην Αγία Σοφία
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκέπτεται εκ νέου τον ναό προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», ο Ερντογάν ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών, καθώς απομένουν μόνο λίγες ώρες για τη «φιέστα» του και την πραγματοποίηση της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγιά Σοφιά, ως τζαμί πλέον.

Όπως τονίζεται, οι πρόβες στο εσωτερικό του ναού συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με τα τιρκουάζ χαλιά να έχουν ήδη τοποθετηθεί στο μαρμάρινο πάτωμα. Την ίδια ώρα, οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται με κουρτίνες κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Κατά τη διάρκεια των «εγκαινίων» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ και -όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος- το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 ώς 1.500 άτομα στις 24 Ιουλίου.


Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, της πανίσχυρης Diyanet. Παρά τον συνωστισμό, πάντως, θα τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολυμαντικών και τη διανομή ατομικών χαλιών προσευχής στους πιστούς.

Πέρα από τον πρόεδρο της χώρας και τον εθνικιστή ηγέτη, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βουλευτές και μέλη του κυβερνώντος ΑΚΡ, αλλά και Τούρκοι υπουργοί θα παρακολουθήσουν την επίσημη πρώτη της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μάλιστα τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Αγία Σοφία. Επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, το πρακτορείο ανέφερε ότι η Αγκυρα έχει καλέσει τους πάντες στο τζαμί. Ο Πάπας είχε καταδικάσει την περασμένη εβδομάδα την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Η σκέψη μου είναι στην Κωνσταντινούπολη. Με θλίβει να σκέφτομαι την Αγία Σοφία», είπε. «Κάνουμε κάποιες αλλαγές ώστε να διασφαλίσουμε πως στη διάρκεια των προσευχών, τα ψηφιδωτά θα είναι καλυμμένα, χωρίς όμως να φθείρονται», δήλωσε ο Καλίν στο CNN.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ