2020-07-24 23:01:10
Φωτογραφία για Αγία Σοφία: Ο ανώτατος ιμάμης Αλί Ερμπάς ανέβηκε στον άμβωνα με οθωμανικό ξίφος - Τι συμβολίζει
 Άκρως ενδεικτική των νεοοθωμανικών επιδιώξεων του Ερντογάν η κίνηση του ανώτατου

ιμάμη να ανέβει στον άμβωνα με το οθωμανικό ξίφος - «Η λαχτάρα του έθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή, τελειώνει» είπε στο κήρυγμά του - Δείτε βίντεο

Υποβασταζόμενος από ένα οθωμανικό ξίφος ανέβηκε στον άμβωνα της Αγίας Σοφίας ο ανώτατος ιμάμης και πρόεδρος της αμφιλεγόμενης Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς.

Η κίνησή του δεν ήταν τυχαία. Το οθωμανικό ξίφος θεωρείται σύμβολο της κατάκτησης. Στην παράδοση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, δύο πράσινα πανό κρέμονται στον άμβωνα του τζαμιού ως σύμβολο της κατάκτησης, ενώ ένα ξίφος τοποθετείται στην είσοδο του άμβωνα. Όπως επισημαίνει ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, κρύβει βαθύτατους συμβολισμούς και τηην εκπλήρωση των νεοοθωμανικών επιδιώξεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η λαχτάρα του εθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει», είπε ο Αλί Ερμπάς στο κήρυγμά του, προσθέτοντας ότι «oι πόρτες του τζαμιου της Αγιάς Σοφιάς οπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ». Μάλιστα προειδοποίησε ότι «όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες είναι καταραμένοι».

Η κίνηση γίνεται μπροστά σε όλη την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Μεταξύ αυτών και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που νωρίτερα διάβασε αποσπάσματα από το Κοράνι.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ