2020-07-29 21:02:02
Φωτογραφία για To υπουργείο Παιδείας έδωσε άδεια για ανέγερση νέου τζαμιού στη Θράκη
 Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε τζαμί προσβάλλοντας όχι μόνο ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο αλλά συνολικά τη διεθνή

κοινότητα το ελληνικό υπουργείο Παιδείας έδινε άδεια για την ανέγερση τζαμιού στη Θράκη. Η θρησκευτική ελευθερία στην χώρα μας κατοχυρώνεται ρητά από το Σύνταγμα με την πάγια ρητορική της Αγκυρας για καταπίεση της δήθεν «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη να αποτελεί ένα ακόμα ζήτημα, που θέτει σταθερά στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού «διαλόγου» τροφοδοτούμενο μάλιστα και από ακραίους κύκλους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή της 20ης Ιουλίου χορηγήθηκε «στην Βακουφική Επιτροπή Ζουμπουλίου, άδεια ανέγερσης χώρου λατρείας(τέμενος) 139,01 τ.μ που θα ανεγερθεί επί οικοπέδου κειμένου στον Δήμο Μύκης στον οικισμό Ζουμπούλι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, με δυνατότητα εξυπηρέτησης/συγκέντρωσης διακοσίων δέκα τεσσάρων(214) ατόμων, κατόπιν αιτήσεως του νόμιμου εκπροσώπου κ. Ραμαδάν Τζεμαλή του Χασάν».


Το Σύνταγμά μας στο άρθρο 13 κατοχυρώνει τη θρησκευτική ελευθερία, ορίζοντας εμφατικά ότι κάθε «γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. H άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. O προσηλυτισμός απαγορεύεται¨. Κατά συνέπεια, το Κράτος οφείλει όχι μόνο να σέβεται την άσκηση των λατρευτικών καθηκόντων των πιστών οποιασδήποτε θρησκείας και οποιουδήποτε δόγματος, αλλά και υποχρεούται να προστατεύει και να διευκολύνει τη θρησκευτική λατρεία.

Οσον αφορά στην άδεια ανέγερσης του νέου τζαμιού στο δήμο Μύκης, χορηγείται στο στάδιο προ της κατασκευής και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ούτε επιτρέπει τη λειτουργία του χώρου λατρείας. Πρόκειται ουσιαστικά για την αδειοδότηση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας της ανοικοδόμησης του κτιρίου για τον σκοπό που δηλώνεται και δεν δεσμεύει την αρμόδια υπηρεσία για έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, εάν δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις ή το σχετικό δικαίωμα ασκείται καταχρηστικά. Σε δεύτερο στάδιο θα χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του τεμένους, που αφορά πλέον στη λειτουργική δυνατότητα του κτιρίου να εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο ανεγέρθηκε.

¨Έτσι, μετά τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας και την αποπεράτωση των σχετικών οικοδομικών εργασιών ο έλεγχος των οποίων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των οικείων Υπηρεσιών Δόμησης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν εκ νέου στην Υπηρεσία μας και να υποβάλουν φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου τότε να λάβουν την αναγκαία άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του χώρου λατρείας. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της Βακουφικής Επιτροπής υποχρεούται να ενημερώνει τη Μουφτεία Ξάνθης καθώς και την Υπηρεσία μας για την πορεία των εργασιών ανέγερσης».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ