2020-09-03 10:12:58
Φωτογραφία για Ισπανία: Τους αφαιρείται το θερινό παλάτι του δικτάτορα Φράνκο
Στο Ισπανικό κράτος και όχι στους κληρονόμους του δικτάτορα Φράνκο έδωσε την κυριότητα του θερινού παλατιού του ισπανικό δικαστήριο.

Το μέγαρο Πάθο ντε Μέιρας, το οποίο οικοδομήθηκε ανάμεσα στο 1893 και το 1907 στην περιοχή της Γαλικίας, αποκτήθηκε το 1938, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, χάρη σε δημόσιες δωρεές.

Σύμφωνα με την απόφαση της δικαστού Μάρτα Κανάλες, οι δωρεές δεν προοριζόταν για τον ίδιο τον Φράνκο, «αλλά για τον αρχηγό του κράτους».

Η απόκτησή του στη συνέχεια από τον Φράνκο το 1941, όταν η ιδιοκτησία μεταβιβάσθηκε στον δικτάτορα, ήταν απάτη, πρόσθεσε η δικαστής.

«Ο Φράνκο δεν πλήρωσε τίποτε... ο Φράνκο δεν αγόρασε τίποτε», δήλωσε.

Πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση συμβόλων της δικτατορίας

Η διεκδίκηση της ιδιοκτησίας, η αξία της οποίας είχε εκτιμηθεί πέρυσι από την οικογένεια σε περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ, ακολούθησε την απομάκρυνση του λειψάνου του Φράνκο από ένα μαυσωλείο κοντά στη Μαδρίτη, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση συμβόλων της δικτατορίας οι οποίες εγκρίθηκαν από διάφορες αριστερές κυβερνήσεις μετά τον θάνατο του Φράνκο το 1975.


Η οικογένεια μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Ένας από τους εγγονούς του δικτάτορα, ο Φράνθις Φράνκο, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, ενώ ο δικηγόρος του δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο καλωσόρισε την απόφαση. «Σήμερα η δημοκρατία έκανε ένα μεγάλο βήμα», δήλωσε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ