2020-10-10 08:20:37
Φωτογραφία για 12χρονο αγόρι βρίσκει το Longboat 4.000 ετών, ενώ κολυμπά στη λίμνη πίσω από το σπίτι του
 

Ένας βαριεστημένος μαθητής που εγκατέλειψε την εργασία του για να κωπηλατήσει σε μια λίμνη ανακάλυψε μια αρχαία βάρκα που θα μπορούσε να είναι άνω των 4.000 ετών.Το σκάφος μήκους 17 ποδιών βυθίστηκε στη λάσπη της λίμνης στο πίσω μέρος του 12χρονου σπιτιού του Cathal McDonagh στη Λισακούλη, στην Κασλιρέα, στην Κο Roscommon.

Οι αρχαιολόγοι έχουν πει στην οικογένεια ότι το αρχαίο αγγείο μπορούσε να χρονολογηθεί από το 2000 π.Χ.

Μια ομάδα θα ταξιδέψει κάτω από το Δουβλίνο αυτήν την εβδομάδα για να εξετάσει το καταπληκτικό εύρημα, το οποίο η Cathal πέρασε καθώς κωπηλάτησε σε ρηχά νερά.

Ενώ ένα ποτάμι μπορεί να είχε ρέει στην περιοχή πριν από χιλιάδες χρόνια, η λίμνη είναι ενδοχώρα και φιλοξενεί τουλάχιστον ένα crannóg - ένα αρχαίο τεχνητό νησί που χτίστηκε συνήθως για αμυντικούς λόγους. Είναι τα παλαιότερα μέρη κατοικίας στην προϊστορική Ιρλανδία.


Η μητέρα του Cathal, Eileen, είπε στην Ιρλανδική Ανεξάρτητη ότι έπρεπε να κάνει τη σχολική του δουλειά όταν έκανε την ανακάλυψη.

«Βαριέται και πήγε για μια βόλτα στη λίμνη που βρίσκεται πίσω από το σπίτι μας», είπε.

«Είχε το wellies του έτσι ήταν μόνο πάνω από τους αστραγάλους του όταν χτύπησε αυτό. Βρέθηκε εύκολα. "

Η οικογένεια - συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του Peter και των αδελφών του Aonghus (15) και του Róisin (13) - κατέβηκε στη λίμνη για να ανακτήσει τα συντρίμμια. Ήταν έκπληκτοι για να ανακαλύψουν ότι το σκάφος είχε μήκος 17,5 πόδια

Αφού ανέφεραν τα ευρήματά τους στην Υποβρύχια Αρχαιολογική Μονάδα, τμήμα του Τμήματος Πολιτισμού, Κληρονομιάς και Γκαέλτχτ, η οικογένεια συμβουλεύτηκε να βάλει το σκάφος πίσω στο νερό για να το διατηρήσει.

Οι αρχικές θεωρίες υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να χρονολογηθεί από τη Νεολιθική εποχή που ξεκίνησε πριν από 12.000 χρόνια. Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι από τη μεσαιωνική περίοδο.

Πηγή: Independent.ie
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ