2020-10-28 06:50:56
Φωτογραφία για Κομισιόν: Το μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων απομακρύνει κι άλλο την Τουρκία από την ΕΕ
Η Κομισιόν διαμηνύει ότι η προτροπή του Ερντογάν για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα είναι αντίθετη στο πνεύμα των συμφωνιών Άγκυρας – Βρυξελλών - «Οι διμερείς υποχρεώσεις πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές»

Προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, μετά την προτροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους πολίτες του να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα απηύθυνε η Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι είναι «αντίθετη στο πνεύμα» των διπλωματικών και των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την Τουρκία.

Μάλιστα, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι το μποϊκοτάζ «θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο» την Τουρκία από την ΕΕ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία προβλέπουν την ελεύθερη ανταλλαγή εμπορευμάτων. Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών (...) πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.


«Οι προτροπές για μποϊκοτάζ των προϊόντων οποιουδήποτε κράτους μέλους είναι αντίθετες με το πνεύμα των υποχρεώσεων αυτών και θα απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συνδέονται με μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης, με ισχύ από τις 31 Δεκεμβρίου 1995.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τουρκία ήταν το 2019 ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία με την σειρά της είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Αγκυρας.

Σκληρό μπρα ντε φερ Τουρκίας - Γαλλίας

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, εκμεταλλευόμενος την οργή του μουσουλμανικού κόσμου κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Αμέσως, η Γαλλία προχώρησε στην ανάκληση του πρεσβευτή της στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις

Η οργή των μουσουλμάνων το πρόσωπο του Μακρόν ήρθε μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει στα ζητήματα της ελευθερίας έκφρασης, ούτε και ως προς τα σκίτσα του Μωάμεθ. Οι δηλώσεις έγιναν στην τελετή μνήμης του καθηγητή Σαμιέλ Πατί, που αποκεφαλίσθηκε επειδή παρουσίασε σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη του, στο πλαίσιο του μαθήματος ελευθερίας έκφρασης.

Ο Ερντογάν καταφέρθηκε κατά της ψυχικής υγείας του Γάλλου προέδρου και τον κατηγόρησε ότι «ηγείται εκστρατείας μίσους» κατά των μουσουλμάνων.

Οι εκφράσεις του και η ρητορική του προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Ευρώπης, που στήριξε τον Γάλλο πρόεδρο. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ