2020-11-02 20:01:31
Φωτογραφία για Lockdown από αύριο σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, με SMS οι μετακινήσεις - Κλείνει και το λιανεμπόριο
Σε τοπικό lockdown εισέρχονται από αύριο το πρωί και για τις επόμενες 14 ημέρες οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών. Την απόφαση έλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη μόνη διαφορά σε σχέση με το γενικό lockdown που ίσχυσε την άνοιξη να είναι η λειτουργία των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες. 

Όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κλειστό για τις επόμενες 14 ημέρες θα παραμείνει και το λιανεμπόριο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. 

Παράλληλα, επανέρχεται η ανάγκη αποστολής SMS για όλες τις μετακινήσεις, ενώ, ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

"Απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης
. Υπενθυμίζεται ότι, από αύριο Τρίτη το πρωί, και για έναν μήνα, τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού. Έτσι ,η χώρα χωρίζεται, πλέον, σε τρεις ζώνες: Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο "πράσινο" και το "κίτρινο", στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο "κόκκινο" και το "πορτοκαλί", δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο "γκρι", δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών", τόνισε ο κ. Πέτσας. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως από αύριο το πρωί, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου. Δηλαδή, στο "κόκκινο".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, πρέπει να γίνουν παράδειγμα για όλους.

"Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες. Και μπορεί τέτοια μεμονωμένα περιστατικά από λίγους, να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου, και συνεπώς και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών. Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ας το κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση -όπως έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος έτσι και τώρα- λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες", ανέφερε.

Τι μέλλει γενέσθαι με την Αττική

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Πέτσας δέχθηκε συνεχείς ερωτήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στην Αττική. 

"Όσον αφορά εάν το μοντέλο της Θεσσαλονίκης μπορεί να ακολουθηθεί σε άλλες περιοχές, μακάρι να μη χρειαστεί και είναι στο χέρι όλων μας… Η Αττική εμφανίζει και αυτή μία σταδιακή αύξηση κρουσμάτων όχι όμως επιθετική, όπως αυτή που εμφανίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι θέμα εάν αυτή τη στιγμή μας ανησυχεί αλλά είναι το θέμα ότι παρακολουθούμε κάθε ημέρα τις εξελίξεις και αν δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί μία περαιτέρω επιδείνωση, ιδίως σε μητροπολιτικές περιοχές, όπως η Αττική, θα δράσουμε πάλι γρήγορα προληπτικά και πριν φτάσει το σύστημα υγείας να δοκιμαστεί. Δεν εφησυχάζουμε… Ενισχύουμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας, ιδίως στην Αττική αλλά η κόκκινη γραμμή είναι μία. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να την προστατεύσουμε...", τόνισε. 

"Όλοι έχουμε βιώσει τις τελευταίες εβδομάδες μία γενικότερη χαλάρωση όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων και προειδοποιούσαμε πολλές φορές ότι ο εχθρός είναι ο εφησυχασμός. Δεν ήταν ούτε ο τουρισμός ούτε τα σχολεία μας. Ήταν ο εφησυχασμός και η συμμετοχή μας σε συναθροίσεις, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας", πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως δεν υπάρχει σενάριο, για να κλείσει κάποια βαθμίδα της εκπαίδευσης. Παράλληλα, άσκησε αυστηρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ. "Καταλαβαίνω τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάντα στο πλαίσιο της απομόνωσης και της ανυποληψίας, αλλά δε δικαιολογούνται ψέματα. Τον Μάρτιο συζητούσαμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη των ιδιωτικών κλινών. Αυτό δεν είναι δωρεάν. Κοστίζει 1.600 ευρώ την ημέρα. Εάν είχαμε προχωρήσει από τον Μάρτιο σε επίταξη ιδιωτικών κλινών, θα δείτε ότι είναι ένα ποσό κοντά στα 120 εκατομμύρια, τα οποία ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να τα δώσουμε στους ιδιώτες που έχουν τις κλινικές χωρίς να τα χρειαζόμαστε. Αυτά ήταν πεταμένα λεφτά. Η ενίσχυση των ΜΕΘ δεν είναι πεταμένα λεφτά", ανέφερε.

 

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε επίσης ότι "σε κάθε περίπτωση, όμως, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού). Όπως κανονικά γίνονται και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντοτε βέβαια με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ υπενθυμίζεται ότι:

- Οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού έχουν φτάσει τις 7.000.

- Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τις 557 το 2019, έχουν φτάσει τις 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες.

- Τα τεστ φτάνουν καθημερινά τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και συνολικά μέχρι χθες είχαν φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια.

- Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.

- Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία".

Υπογράμμισε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: "Και όλα αυτά τα σημειώνω όχι για να αναδείξω τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Τα τονίζω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνοντας στο κατώτατο στάδιο του λαϊκισμού - την κορονοκαπηλεία - επιμένει στην μικροπολιτική αντιπαράθεση για την πανδημία. Επαναλαμβάνω λοιπόν, δεν είναι η πανδημία του κορονοϊού πεδίο για μικροπολιτική αντιπαράθεση. Και όσοι, απελπισμένοι στην απομόνωση και στην ανυποληψία, χαιρέκακα περιμένουν στη γωνία μετρώντας κρούσματα και θύματα, ας αναλογιστούν ότι οι Έλληνες έχουν δώσει την απάντηση στο ερώτημα "τι θα γινόταν αν …"".

 

Στη συνέχεια ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Τόνισε πως: "λαμβάνοντας τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, η κυβέρνηση προχωρά ταυτόχρονα στη στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει στο προηγούμενο διάστημα, δανείστηκε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές και ενίσχυσε το Ταμείο του Κράτους. Έτσι, τώρα, επειδή νοιάζεται και μπορεί, ενεργοποιεί επιπλέον μέτρα στήριξης ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Μπαίνουν έτσι σε εφαρμογή τα εξής εννιά μέτρα ενίσχυσης του κόσμου της εργασίας:

1ον. Αποζημίωση ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε προσωρινή αναστολή βάσει διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου).

2ον. Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.

3ον. Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής.

4ον. Αναστολή πληρωμής των δόσεων του Νοεμβρίου, ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας.

5ον. Συνέχιση της αναστολής πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

 

6ον. Επέκταση όλων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

7ον. Υποχρεωτική τηλεργασία σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Αλλά και επέκταση της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας στο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

8ον. Μείωση ενοικίου κατά 40% σε επαγγελματικά ακίνητα για επιχειρήσεις με έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα "Αυξημένου Κινδύνου" που πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων σε αναστολή και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

9ον. Ενισχυμένη Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται".
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ