2020-11-11 12:50:06
Φωτογραφία για Οι πολλές χιλιάδες εθελοντές περιγράφουν την εμπειρία τους και τις κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer (video)

 medlabnews.gr iatrikanea

«Σοβαρό πονοκέφαλο», που μοιάζει με hangover και πονόλαιμο φαίνεται ότι προκαλεί το εμβόλιο της Pfizer, ανέφεραν ως παρενέργειες οι εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές του. Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν οι εθελοντές, οι παρενέργειες που προκάλεσε το εμβόλιο είναι προσωρινές.

Οι παρενέργειες αποκαλύφθηκαν λίγο αφότου η Pfizer αποκάλυψε τα στοιχεία που δείχνουν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του εμβολίου κατά του κοροναϊού, ανακοινώνοντας αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 90%.

Πάνω από 43.500 άνθρωποι σε έξι χώρες πήραν μέρος στις δοκιμές της φάσης 3.

Ο 44χρονος Γκλέν Ντισίλντς από το Ώστιν του Τέξας ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ένας σοβαρός πονοκέφαλος, που υποχώρησε γρήγορα.

Από την πλευρά της, η 45χρονη εθελόντρια Κάρι από το Μισσούρι ανέφερε ότι μετά την έγχυση της πρώτης δόσης τον Σεπτέμβριο εμφάνισε πονοκέφαλο, πυρετό και πόνο στο σώμα της. Οι παρενέργειες, παρόμοιες με αυτές της γρίπης, έγιναν χειρότερες μετά τη δεύτερη δόση, τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε.

Είπε ότι προσφέρθηκε να γίνει εθελόντρια γιατί αισθάνθηκε ότι είναι καθήκον της ως πολίτη και η χθεσινή ανακοίνωση της Pfizer την έκανε να αισθανθεί περήφανη. Εξήγησε επίσης ότι είδε τόσους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν και έτσι πήρε την απόφαση. Ο καθοριστικός παράγοντας για μένα είναι να μην χαθούν άλλες ζωές και να πάρουμε την ζωή μας πίσω είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Deshields, λομπίστας από το Τέξας είπε επίσης ότι τα συμπτώματα που είχε έμοιαζαν επίσης με βαρύ hangover. Δηλώνει, ενθουσιασμένος με τις ανακοινώσεις από τον φαρμακευτικό κολοσσό.

Είπε χαρακτηριστικά: «Οι πρώτες αναμνήσεις του παππού μου ήταν οι καμπάνες που χτυπούσαν και σήμαιναν την λήξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ένας φρικτός πόλεμος και οι άνθρωποι αισθάνθηκαν τεράστια αγαλλίαση όταν τελείωσε. Κάπως έτσι αισθάνθηκα κι εγώ. Αισθάνομαι ότι φτάνουμε στο τέλος αυτής της φρικτής κατάστασης».

Πάντως οι μετέχοντες δεν γνωρίζουν εάν λαμβάνουν το κανονικό εμβόλιο ή το εικονικό. Ωστόσο η Κάρι που εργάζεται στις εκδόσεις, εκτιμά ότι λόγω των συμπτωμάτων που εμφάνισε, έλαβε το πραγματικό εμβόλιο.

Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να αποθηκεύεται στους -70C κάτι το οποίο καθιστά απαγορευτική την ύπαρξή του σε φαρμακεία. Η μεταφορά του θα γίνεται με ειδικά φορτηγά ψυγεία και σε ειδικά βαλιτσάκια τα οποία θα είναι γεμάτα με ξηρό πάγο έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητά τους. 



Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνει τα αποτελέσματα των ερευνών του για το εμβόλιο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που συνεργάζεται με την μεγάλη φαρμακευτική AstraZeneca.

πηγή: DailyMa

medlabgr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ