2020-11-19 12:42:59
Φωτογραφία για Αγία Σοφία: Η UNESCO διαψεύδει τους Τούρκους
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η UNESCO παρακολουθεί συστηματικά το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εκφράζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά και την διάψευση εκ μέρους του Οργανισμού των πρόσφατων δηλώσεων που έκανε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ότι, δήθεν, δεν υπάρχει καμία δυσαρέσκεια.

Σε επίσημη ανακοίνωση της η UNESCO, διά στόματος της γενικής της διευθύντριας κ. Audrey Azoulay, χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού «ανακριβείς» και ενημερώνει πως ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του ειδικού απεσταλμένου εμπειρογνώμονα ο οποίος μελετά λεπτομερώς το θέμα τους τελευταίους μήνες: «Η UNESCO αντέδρασε στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ήδη από τον Ιούλιο του 2020 και εξέφρασε την ανησυχία της ως προς αυτό. Αυτή η θέση παρέμεινε σταθερή από τότε» ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, διευκρινίζεται πως «η UNESCO ξεκίνησε αμέσως μια διαδικασία επιθεώρησης και έστειλε μια αποστολή επιτόπου, από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου 2020, με επικεφαλής έναν επιφανή εμπειρογνώμονα πολιτιστικής κληρονομιάς, για να εξετάσει λεπτομερώς κάθε μια από τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής του καθεστώτος και τον αντίκτυπό τους στην εξαιρετική καθολική αξία της Αγίας Σοφίας» και πως «αυτή η επιθεώρηση, η οποία καλύπτει διάφορα στοιχεία στις Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης, ιδίως την Αγία Σοφία και τη Μονή Χώρας, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη
. Η έκθεση στην οποία αναφέρεται δεν έχει οριστικοποιηθεί και είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα αυτήν τη στιγμή».

Την παραπάνω αντίδραση κλήθηκε να σχολιάσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη η οποία δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay έχει εκδώσει τρεις ανακοινώσεις από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το ζήτημα αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Η αντίδραση της Γενικής Διευθύντριας, η οποία έχει την αρμοδιότητα της εκπροσώπησης του Διεθνούς Οργανισμού, δηλώνει την πραγματική ανησυχία και το ενδιαφέρον του. Βεβαίως, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών που εξετάζουν την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, από μουσεία σε τεμένη».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ