2020-12-09 08:43:56
Φωτογραφία για H αξία της αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στην Ελλάδα

 



Κανόνα αποτελούν τα αρνητικά πρόσημα και για τον κλάδο Τεχνολογικών Πληροφορικής και επικοινωνιών της Δυτικής Ευρώπης με την χώρα μας να μην αποτελεί εξαίρεση αλλά να εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις λοιπές αγορές του ευρωπαϊκού Νότου όπως αυτές της Ιταλίας και της Ισπανίας, η υποχώρηση στις οποίες υπολογίζεται στο 5,2% και 5,5% αντίστοιχα.

Παρότι το 2020 η αξία της εγχώριας αγοράς ΤΠΕ θα υποχωρήσει στα 5,550 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 4,4%, το 2021 αναμένεται να αποτελέσει έτος σταθεροποίησης, καταγράφοντας ωστόσο μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Ο λόγος για την προαναφερθείσα πορεία δεν είναι άλλος από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία αφενός πλήττει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις της χώρας κι αφετέρου ενισχύει την οικονομική αβεβαιότητα συμπιέζοντας τόσο τις αγορές των φυσικών προσώπων όσο και τις επενδύσεις των εταιρειών. 

Να υπενθυμίσουμε ότι τα αρνητικά πρόσημα έρχονται να αντιστρέψουν την μέχρι χθες ανοδική πορεία της ελληνικής βιομηχανίας ΤΠΕ, η οποία τόσο το 2018, όσο και το 2019, είχε επιτύχει αύξηση 2,7% με αξία στα 5,661 δισ

. ευρώ και 2,5% με αξία 5,804 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι αρρυθμίες που προκαλεί η πανδημία μάλιστα θα είναι εμφανείς και τους δύο επιμέρους πυλώνες του κλάδου των ΤΠΕ, δηλαδή την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες. Κι αυτό παρά τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν και οι δύο στην διαχείριση της πανδημίας και της κρίσης που την συνοδεύει. 

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε ο EITO σε συνεργασία με IDC και επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ, η πτώση επιμερίζεται και στους δύο κλάδους με την αγορά της Πληροφορικής ωστόσο να «τραβά το κουπί».

Μικρότερη η πτώση στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Νότο

Συγκεκριμένα το αρνητικό κλίμα για το τρέχον έτος θα μεταφραστεί στην περίπτωση της αγοράς Πληροφορικής σε πτώση 7%, με την αξία της να διαμορφώνεται στο €1,811 δισ. ενώ το επόμενο έτος ο κλάδος θα σταθεροποιηθεί, με το πρόσημο να είναι οριακά θετικό κατά 0,6% και την αξία να ανέρχεται στο €1,821 δισ. 

Η πτώση στην περίπτωση της αγοράς πληροφορικής μάλιστα κινείται στα ίδια επίπεδα με την πτώση άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου – για παράδειγμα η πτώση στην αγορά της Ιταλίας και της Ισπανίας υπολογίζεται για φέτος στο 6,8%.

Όσο για την ελληνική αγορά των Τηλεπικοινωνιών η πτώση που θα καταγράψει το τρέχον έτους θα κινηθεί στα επίπεδα του 3%, διαμορφούμενη στα 3,739 δισ. ευρώ, με το 2021 να εκτιμάται η μείωση να κινηθεί σε οριακά επίπεδα (-0,3%) και την αξία της να φτάνει στα 3,727 δισ. ευρώ.

Πέρα από το γεγονός ότι και η πτώση του 3% είναι μικρότερη της πτώσης που προβλέπεται για χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία (3,6%) ή η Ισπανία (4%) και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του επιμέρους κλάδου των Τηλεπικοινωνιών είναι «λαμπρές», δεδομένου και του κομβικού ρόλου που αποκτά στην διεκπεραίωση βασικών δραστηριοτήτων και στην ομαλοποίηση της καθημερινότητας των πολιτών, ελέω πανδημίας 

Ο στόχος του κλάδου ενόψει των νέων συνθηκών είναι διττός, αφενός να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή των αυξημένων κατά πολύ υπηρεσιών επικοινωνίας, των αναγκών τηλεργασίας κτλ και αφετέρου να προωθηθούν οι επενδύσεις ώστε να συγκλίνει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα σε θέματα ψηφιακών τεχνολογιών. 

Δεδομένης μάλιστα της έλευσης της τεχνολογίας 5G, ο κλάδος θα μετατραπεί σε καταλύτη για το σύνολο της αγοράς Τηλεπικοινωνιών, επηρεάζοντας θετικά τον τομέα του Εξοπλισμού και φυσικά των Υπηρεσιών, από το 2021 κι έπειτα.

Πτώση 2,5% σχεδόν σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες

Η οικονομική αβεβαιότητα και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, που προκαλεί η πανδημία, συμπιέζουν τους οικογενειακούς και εταιρικούς προϋπολογισμούς, γεγονός που επηρεάζει τις επενδύσεις σε ΤΠΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ειδικότερα η παγκόσμιας αγοράς ΤΠΕ, θα κινηθεί πτωτικά το 2020 σχεδόν σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς θα υποχωρήσει κατά 2,5% έναντι του 2019 και θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των €3,526 τρισ. από €3,615 τρισ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Η αρνητική πορεία το 2020 θα σπάσει τη θετική συνέχεια ανόδου των τελευταίων ετών: το 2019 ο κλάδος κινήθηκε ανοδικά 3,6%, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε διευρυνθεί 4,5%.

Το κλίμα θα αντιστραφεί το 2021 όπου η αγορά υπολογίζεται να κινηθεί θετικά κατά 3,5% σε σχέση με το 2020, και η αξία της θα διαμορφωθεί στα 3,649 τρισ. Ευρώ. 

Κι αυτό γιατί η πανδημία αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας στην ψηφιακή εποχή, με την καινοτομία να καθίσταται πιο απαραίτητη ανάγκη από ποτέ, τάση που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. 



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ