2020-12-19 08:51:13
Φωτογραφία για Ακτινολογία: Παγκόσμια διάκριση για δυο νέες Ελληνίδες ερευνήτριες


Δύο Ελληνίδες βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Ερευνητικής Ακτινολογίας. Παρά το ερεβώδες σκηνικό της πανδημίας, το φως της επιστήμης δεν επιτρέπει να εκλείψουν η ελπίδα και η αισιοδοξία. Αυτό επιβεβαίωσαν με τη διεθνή διάκρισή τους δύο Ελληνίδες ερευνήτριες, η Μάρθα Χαμπίμπη εξωτερική συνεργάτιδα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και η Αγγελική Νικολακοπούλου.

Τις δυο ερευνήτριες τίμησε με το Young Investigators Award η Ευρωπαϊκή Εταιρία Ερευνητικής Ακτινολογίας (European Radiation Research Society – ERRS) για το ερευνητικό τους έργο μαζί με άλλους 23 νέους επιστήμονες. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 45 Ετήσιου Συνεδρίου της Εταιρείας στις 13 – 17 Σεπτεμβρίου, το οποίο προβλήθηκε διαδικτυακά από το Πανεπιστήμιο της Σουηδίας λόγω πανδημίας.

Η Μάρθα Χαμπίμπη, εκ των φερέλπιδων ερευνητριών, μιλά στο ygeiamou για τη σημασία της έρευνάς της.


Η ακτινοφυσικός και υποψήφια διδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ιατρική Σχολή του τμήματος Ιατρικής Φυσικής και εξωτερική συνεργάτιδα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, έχει επιτύχει μια αξιοσημείωτη πορεία με υποτροφίες και βραβεία που επικυρώνουν την απόφασή της να εμπλακεί ερευνητικά σε ένα πεδίο που της επέτρεψε «να παντρέψει την Ιατρική, που πάντα λάτρευε, με τη Φυσική», όπως αναφέρει η ίδια.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον της διατριβής της, η οποία της εξασφάλισε το Young Investigators Award -αποσπώντας, μάλιστα, την υψηλότερη βαθμολογία- αναγνώρισε πρώτη η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, επιβραβεύοντας και χρηματοδοτώντας το project, με σειρά υποτροφιών να ακολουθούν: από τη Γερμανική Ακαδημαϊκή Υπηρεσία Ανταλλαγής φοιτητών (DAAD programme fellow), στο Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen, στο Ινστιτούτο Ραδιοβιολογίας (Institute of Medical Radiation Biology, University of Duisburg-Essen) καθώς και από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Η συμβολή της έρευνας σε πρακτικό επίπεδο για την ασφάλεια ασθενών και ιατρών

Το ερευνητικό ενδιαφέρον της κ. Χαμπίμπη για τις δόσεις ακτινοβολίας που λαμβάνουν οι επεμβατικοί καρδιολόγοι και κατ’ επέκταση και οι ασθενείς συμπληρώνει οσονούπω τα οκτώ έτη, με τα πρώτα σχετικά πειράματα να εκκινούν το 2013.

Μια σύντομη αναδρομή στην πορεία της μελέτης περιλαμβάνει την αρχική χρηματοδότησή της από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στο προπτυχιακό ακόμα επίπεδο, την εξέλιξη της έρευνας στις μεταπτυχιακές σπουδές με την παρότρυνση της ομάδας του Ωνασείου Καρδιολογικού Κέντρου, εκπαίδευση στη Γερμανία πάνω στη Ραδιοβιολογία για τη μελέτη των χρωμοσωμάτων έπειτα από έκθεση σε ακτινοβολία με υποτροφία, φτάνοντας σήμερα στη βραβευμένη εν εξελίξει διδακτορική της διατριβή που χρηματοδοτείται από το ΙΚΥ.

«Δεν ασχολήθηκα με το κλασικό κομμάτι της δοσομετρίας όπου με διάφορα δοσίμετρα καταγράφεις και μετράς δόσεις, αλλά με τη βιοδοσομετρία», αναφέρει η κ. Χαμπίμπη και επεξηγεί πως η βιοδοσομετρία αφορά «τη λήψη βιολογικού υλικού όπως το περιφερικό αίμα από ιατρούς που εκτίθενται καθημερινά -παρά τα προστατευτικά μέτρα που λαμβάνουν- και αίμα από ασθενείς που λαμβάνουν ακτινοβολία για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους κατ’ επέκταση».

Πρόκειται για μια εφαρμοσμένη έρευνα, αφού «καθημερινά όλοι μας λαμβάνουμε χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας, είτε πρόκειται για μια αξονική τομογραφία, αξονικές στεφανιογραφίες ή μετέπειτα στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και τις επεμβατικές πράξεις αυτού του τύπου. Σε κάποιον ασθενή που χρειάζεται τοποθέτηση stent επί παραδείγματι, έχει προηγηθεί ακτινοσκόπηση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα στα αγγεία, τις αρτηρίες» εξηγεί η ερευνήτρια, που ως εξωτερική συνεργάτιδα του Ωνασείου Καρδιολογικού Κέντρου συλλέγει δείγματα από ασθενείς και κατόπιν μελετά στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για ακτινοϋπαγώμενες βλάβες σε χρωμοσωματικό και κυτταρικό επίπεδο στο γενετικό υλικό.

Εντέλει, πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας; «Δεν θεωρούνται επικίνδυνες» διευκρινίζει η κ. Χαμπίμπη και σημειώνει πως «προς το παρόν παραμένει ένα ερωτηματικό∙ είναι δύσκολο να ισχυριστείς πως υπάρχει κίνδυνος από αυτές τις δόσεις».

Νέα, γυναίκα και επιστήμων: Υπάρχουν δυσκολίες σήμερα;

Αναφερόμενη στη στήριξη που έλαβε και λαμβάνει μέχρι σήμερα ως νέα επιστήμονας η κ. Χαμπίμπη εκφράζει την ευγνωμοσύνη της σε τρεις επιστήμονες που διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην ακαδημαϊκή της σταδιοδρομία.

Στους Δρ Βασίλειο Βούδρη και Δρ Παναγιώτη Καρυοφύλλη, Συντονιστή Διευθυντή και Επιμελητή Β’ αντίστοιχα στο Τμήμα Αιμοδυναμικών Μελετών και Επεμβατικής Καρδιολογίας του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Ιδιαίτερη ήταν η μνεία για τον κ. Βούδρη, ο οποίος ενέκυψε στο ερευνητικό της ενδιαφέρον και της έδωσε τη δυνατότητα να συμμετέχει ερευνητικά στην ομάδα του: «Το εκτίμησα πολύ, για την ακρίβεια μου άνοιξε την πόρτα και του οφείλω όλα όσα έχω κάνει».

Έπειτα, η Δρ ΓεωργίαΤερζούδη από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και καθηγήτριά της από τις προπτυχιακές τις σπουδές, ήταν εκείνη που μερίμνησε για τις δύο υποτροφίες, τόσο για την εκπαίδευση στη Γερμανία όσο και τη χρηματοδότηση από το ΙΚΥ.

Για το τελευταίο ερώτημα, εάν το φύλο της στάθηκε αφορμή για κωλύματα στη διαδρομή της, η κ. Χαμπίμπη έδωσε μια ενδιαφέρουσα απάντηση: «Δεν νομίζω πως εν έτει 2020 μπορούμε να μιλάμε για έμφυλες ανισότητες στον τομέα των επιστημών. Όχι τουλάχιστον απ’ όσα έχει δείξει η προσωπική μου εμπειρία εδώ, αλλά και σε μέρη που έχω ταξιδέψει. Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Μπορώ να πω πως στο πεδίο της Ραδιοβιολογίας ειδικά έχω συναντήσει πολλές γυναίκες, πιθανώς περισσότερες. Θα το λέγαμε ίσως και “γυναικοκρατούμενο” χώρο».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ