2021-01-16 22:43:57
Φωτογραφία για Kωνσταντινούπολη ξεμένει από νερό
 Οι ιμάμηδες προσεύχονται για να βρέξει - Ο δήμαρχος της Άγκυρας εκπέμπει SOS για το νερό Η Κωνσταντινούπολη είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό σε λίγες ημέρες.

Αλλά και ο δήμαρχος της Άγκυρας εκπέμπει SOS για το νερό. Στις αρχές του μήνα, ο Μανσούρ Γιαβάς, δήλωσε ότι η Άγκυρα διαθέτει νερό για ακόμη 110 ημέρες σε φράγματα και ταμιευτήρες.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι μειωμένες βροχοπτώσεις έφεραν τη σφοδρότερη ξηρασία που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και μία δεκαετία, με την πόλη των 17 εκατομμυρίων κατοίκων να κοντεύει να πει το νερό ...νεράκι , σύμφωνα με το τουρκικό συμβούλιο χημικών μηχανικών.

Τα επίπεδα βροχοπτώσεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Οι θρησκευτικές αρχές έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν τον περασμένο μήνα από τους ιμάμηδες να προσευχηθούν για βροχή...Μάταιος ο κόπος τους.


Από τη δεκαετία του 1980, η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει αρκετές περιόδους ξηρασίας εξαιτίας ενός συνδυασμού αύξησης του πληθυσμού, εκβιομηχάνισης, αστικής ανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής.

«Αντί να εστιάζει στα μέτρα που θα κρατήσουν χαμηλή τη ζήτηση νερού, η Τουρκία επιμένει να αυξάνει την παροχή νερού μέσω της κατασκευής όλο και περισσότερων φραγμάτων… Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η Τουρκία έχει χτίσει εκατοντάδες φράγματα», εξηγεί ο καθηγητής Ακτζούν Ιλχάν, ειδικός διαχείρισης νερού στο Κέντρο Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης.

«Τα προειδοποιητικά σημάδια είναι ορατά εδώ και δεκαετίες, όμως στην πράξη δεν έχουν γίνει πολλά», πρόσθεσε.

Ο δήμος πλέον παροτρύνει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση νερού, να κλείνουν τη βρύση όταν πλένουν τα δόντια τους ή ξυρίζονται, να κλείνουν τις βάνες των νιπτήρων και να εγκαθιστούν βρύσες χαμηλής κατανάλωσης.

«Η ξηρασία δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο», εξηγεί ο Ιλχάν.

«Η μείωση της αγροτικής παραγωγής και η αύξηση της τιμής των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της φτώχειας και μετακίνηση των επαρχιακών πληθυσμών προς τις πόλεις, γεγονός που θα εντείνει περαιτέρω τις πιέσεις στις υποδομές νερού».

«Η Τουρκία έχει τα οικονομικά και τεχνολογικά μέσα να διορθώσει τον κατεστραμμένο κύκλο νερού της. Αυτό που της λείπει είναι η πολιτική θέληση να εφαρμόσει αυτές τις λύσεις», προσθέτει. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
BMW X2
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
BMW X2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ