2021-01-28 15:52:19
Φωτογραφία για Αφγανιστάν: O Μπάιντεν διατηρεί στον ρόλο τον ειδικό επιτετραμμένο των ΗΠΑ
Ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος στο Αφγανιστάν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο οποίος είχε διοριστεί από τον Ρεπουμπλικάνο τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα παραμείνει στη θέση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας πάντως την πρόθεση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ να μελετήσει διεξοδικά τη συμφωνία που υπεγράφη πριν από σχεδόν έναν χρόνο με τους Ταλιμπάν.

«Του ζητήσαμε να συνεχίσει τη ζωτικής σημασίας δουλειά που άρχισε», σημείωσε ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Γεννημένος στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ και μεγαλωμένος στην Καμπούλ, ο αφγανοαμερικανός Ζαλμάι Χαλιλζάντ είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους.

Ο έμπειρος διπλωμάτης επανήλθε στην ενεργό δράση από τον Ντόναλντ Τραμπ για να τον βοηθήσει να εκπληρώσει μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις του: να βάλει τέλος στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στον οποίο ενεπλάκησαν ποτέ οι ΗΠΑ.


Δεκαεννέα χρόνια μετά την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, συνήψε συμφωνία με τους Ταλιμπάν, η οποία υπεγράφη στο Κατάρ την 29η Φεβρουαρίου 2020. Η δουλειά του έχει επαινεθεί από διπλωμάτες και ειδικούς στη σύρραξη αυτή.

Εντός των ορίων της συμφωνίας αυτής, οι ισλαμιστές αντάρτες δεσμεύτηκαν να μην επιτρέψουν ποτέ πια σε «τρομοκρατικές» οργανώσεις, όπως η Αλ Κάιντα, να δρουν με ορμητήριο εδάφη υπό τον έλεγχό τους· δεσμεύτηκαν επίσης να διαπραγματευτούν απευθείας, για πρώτη φορά, με την κυβέρνηση στην Καμπούλ, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει ειρήνη στη χώρα έπειτα από δεκαετίες αιματοχυσίας.

Σε αντάλλαγμα, ορίστηκε ότι ο αμερικανικός στρατός θα αποσυρθεί από τη χώρα μέχρι τα μέσα του 2021.

Ως το τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ συνέχιζαν να αποσύρουν στρατεύματα με επιταχυνόμενο ρυθμό, μολονότι δεν σημειωνόταν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ταλιμπάν-κυβέρνησης και μολονότι η βία συνέχιζε να μαίνεται επί του πεδίου.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θύμισε ότι μεγάλο μέρος της συμφωνίας με τους Ταλιμπάν δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θέλει κατά συνέπεια «να κατανοήσει τι ακριβώς ορίζουν οι συμφωνίες που συνήφθησαν ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν, να έχει πλήρη επίγνωση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν και των δεσμεύσεων που αναλάβαμε εμείς», υπογράμμισε χθες.

Όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει πως τάσσεται υπέρ του τερματισμού του πολέμου αυτού και της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων. Έχει όμως πει επανειλημμένα ότι θέλει να παραμείνει στη χώρα μια μικρή δύναμη με αντιτρομοκρατικό ρόλο — κάτι που ενδέχεται να εκληφθεί ως παραβίαση της συμφωνίας από τους Ταλιμπάν.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ