2021-01-29 12:32:01
Φωτογραφία για Αττική: Γιατί έφτασε στο «κόκκινο» - Ποιες περιοχές έχουν τα περισσότερα κρούσματα


Πιέζεται στο σύστημα Υγείας στο λεκανοπέδιο - Οι επιδημιολόγοι εισηγήθηκαν να μπουν σε ύψιστη επιδημιολογική επιτήρηση και η Εύβοια και η Αχαΐα Συνεχίζεται ο ασταθής βηματισμός της χώρας μας μέσα στο πεδίο της επιδημίας, σε μια πορεία που χαρακτηρίζεται πλέον από τις αναστροφές και τα πισωγυρίσματα στον κλοιό των μέτρων, και όχι από την απομάκρυνση από αυτά.

Ο δυνατός επιδημιολογικός συναγερμός που ήχησε χθες το βράδυ για την Αττική, καθώς οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφάσισαν βλέποντας τα επιδημιολογικά δεδομένα να κατατάξουν στις "κόκκινες", δηλαδή τις πολύ επιβαρυμένες περιοχές, το λεκανοπέδιο, αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν κρίσιμο παράγοντα σε αυτήν την πορεία.

Κι αυτό διότι η αλλαγή επιδημιολογικού επιπέδου στην Αττική συνεπάγεται ισχυρό πλέγμα περιορισμών που αλλάζουν άρδην τη... μερική κανονικότητα στην οποία βρίσκονταν οι περίπου 4 εκατομμύρια κάτοικοι της Αττικής, από την κυκλοφορία μέχρι τη λειτουργία του λιανεμπορίου, αλλά και την κανονικότητα που είχε δρομολογηθεί με την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στις σχολικές αίθουσες.


Με δεδομένο ότι η "κόκκινη" Αττική έχει εκ των πραγμάτων ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πληθυσμιακά, οικονομικά κα., θεωρείται πολύ πιθανό οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη να επανακαθορίσουν τα μέτρα και τους περιορισμούς ακολουθώντας βεβαίως πάντα τη γενική κατεύθυνση που είναι η συρρίκνωση της κινητικότητας και του συγχρωτισμού του πληθυσμού, και άρα του κορωνοιού. Τα σενάρια που εξετάζονται για τα σχολεία είναι είτε να μετατεθεί το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, είτε να ανοίξουν τη Δευτέρα 1η Φεβριυαρίου τα Γυμνάσια και να παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια. Εκείνο που θεωρείται σχεδόν βέβαιο με σκοπό τη συγκράτηση της έξαρσης είναι η επαναφορά της λειτουργίας του λιανεμπορίου στο click away.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδημιολόγοι εισηγήθηκαν να μπουν σε ύψιστη επιδημιολογική επιτήρηση, και η Εύβοια και η Αχαΐα. Ιδίως σε ό,τι αφορά την Αττική οι επιδημιολόγοι αποφάσισαν αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα να θέσουν σε αυξημένη, "κόκκινη" επιτήρηση την Αττική, υπό τον φόβο μιας έξαρσης που θα οδηγούσε πιθανόν σε τρίτο κύμα, όπως συνέβη με την επιδημική εστία στη Θεσσαλονίκη που έδωσε την δυναμική ώθηση στο δεύτερο επιδημικό κύμα.

Τις δραστικές αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Το "φορτίο' της Αττικής

Χθες η έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδειξε για μια ακόμη ημέρα την επιβάρυνση του λεκανοπεδίου -παρότι ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο ημέρες. Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν 313 νέες διαγνώσεις έναντι 400 και πλέον που είχαν ανακοινωθεί την Τρίτη και την Τετάρτη.

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 24ωρου, πολλές Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής έχουν πολύ υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Πρώτος είναι ο Πειραιάς (12,47) και ακολουθούν: Δυτικός Τομέας Αθηνών (10,82), Βόρειος Τομέας Αθηνών (8,79), Δυτική Αττική (8,08), Ανατολική Αττική (7,76), Κεντρικός Τομέας Αθηνών (6,9), Νότιος Τομέας Αθηνών (5,28) και Νήσοι (1,34).

Οι ειδικοί συνυπολόγισαν τα ποιοτικά δεδομένα των θετικών κρουσμάτων κορωνοιού στις περιφερειακές ενότητες, την αύξηση των κρουσμάτων, την ταχύτητα αύξησης ή μείωσης σε κάθε περιοχή. Κοινός τόπος στις εισηγήσεις τους ήταν ότι η Αττική είναι μια πολύ δύσκολη περιοχή και μια διασπορά σε αυτην δεν ελέγχεται εύκολα. Οι δύσκολες παράμετροι του χειμώνα και του ψυχρού καιρού, των μεταλλάξεων (χθες ανακοινώθηκαν άλλες 7 βρετανικές μεταλλάξεις στη χώρα μας, συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 66) καθώς και του πολέμου των εμβολίων στην Ευρώπη μάλλον διευκόλυναν τους επιστήμονες στην αποφασή τους για τον συναγερμό στην Αττική.

Συνολικά ανακοινώθηκαν χθες 716 νέες διαγνώσεις, ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με χθες και προχθές. Ωςτόςο, ο αριθμός των τεστ -15.796 μοριακά και 18.248 rapid-, αποτελεί κομμάτι μιας πλασματικής επιδημιολογικής εικόνας. Το πρόβλημα της εγχώριας πολιτικής testing επεσήμανε χθες στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Λαζανάς, τονίζοντας την ανάγκη περισσότερων ελέγχων «για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα» και ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις των ασυμπτωματικών που ευθύνονται για «πάνω από το 50% της διασποράς».

Άλλο ένα δεδομένο που αξιολόγησαν οι ειδικοί είναι η επιβάρυνση του συστήματος Υγείας στην Αττική. Από τις 135 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας το περασμένο 24ωρο, οι 42 έγιναν σε νοσοκομεία της Αττικής. Ωστόσο, την Τρίτη και την Τετάρτη οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής είχαν εκτιναχθεί, καθώς έγιναν 73 και 77 αντίστοιχα.

Την ασφυκτική πίεση στο λεκανοπέδιο μαρτυρά η πληρότητα κλινών ΜΕΘ-COVID-19 στο 63%, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του κ. Κικίλια, όπως και εκείνα που ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σχετικά με τις εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID-19 στις Μονάδες και χαρακτηριστικά παραδείγματα της δραματικής κατάστασης τα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Θριάσιο», «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία». Συνολικά, νοσηλεύονται 138 ασθενείς σε 198 κλίνες ΜΕΘ και είναι κενές οι 60. Ωστόσο, είναι σαφές πως με τις αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, η πτωτική πορεία που καταγράφεται στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων -286 χθες από 274 προχθες-, σύντομα θα αρχίσει να αναστρέφεται.

Ο «πόλεμος» για τα εμβόλια μαίνεται – Η Ελλάδα συνεχίζει κανονικά

Πιο επιτακτική από ποτέ κρίνεται η ταχύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έναντι της νόσου COVID-19 με τα κρούσματα της μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού να αυξάνονται.

Η επιχείρηση για την "Ελευθερία" προχωρά σταθερά, με 18.335 εμβολιασμούς το περαςμένο 24ωρο και συνολικά 232.070. Σύμφωνα τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, τα 26 εκατομμύρια αγγίζουν οι ποσότητες εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί να παραδοθούν στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους, επαρκείς για 15,4 εκατομμύρια πολίτες.

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται στο 2%, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί είναι στα 700.000 περίπου μέχρι τις αρχές Απριλίου.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ