2021-02-02 00:13:16
Φωτογραφία για Έντονη ανησυχία για την Αττική – Σε εφαρμογή το σύστημα ακορντεόν
 

Η κυβέρνηση ενημερώνεται από τους επιδημιολόγους για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα για λήψη νέων μέτρων ακόμα και πριν το τέλος της εβδομάδας.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, η εικόνα της Αττικής είναι παρόμοια με αυτήν που παρουσίαζε η Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο, όπου είχαμε τα γνωστά αποτελέσματα.

Γι΄αυτό το λόγο, οι κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως το σύστημα «ακορντεόν» στους περιορισμούς θα εφαρμοστεί άμεσα. «Εφόσον χρειαστεί να κλείσει, θα κλείσει άμεσα και προληπτικά» συμπληρώνουν, τονίζοντας πως αναμένεται να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα μέχρι να προχωρήσουν σημαντικά οι εμβολιασμοί.

Την ίδια ώρα, στάση αναμονής κρατά η κυβέρνηση για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αναμένοντας τα νεότερα δεδομένα των ειδικών.

Ανησυχία από τα λύματα της Αττικής - Κατακόρυφη άνοδος του ιικού φορτίου


Ανησυχία προκαλούν οι αναλύσεις των λυμάτων της Αττικής, με τον Νίκο Θωμαϊδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ να μιλά στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Από την 20η Δεκεμβρίου και μετά, σταδιακά, αυξάνεται το ιικό φορτίο, που δείχνει σταθερή επέκταση της διασποράς. Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%.Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση», σημείωσε συγκεκριμένα.

«Αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση», διευκρίνισε.

Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο 15μερο περιμένουμε 40% αύξηση των κροσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Δεν είναι απευθείας ανάλογη η αύξηση των εισαγωγών», τόνισε.

Ερωτηθείς για το αν τα ληφθέντα μέτρα επαρκούν, σημείωσε: «Θα πρέπει να διευρευνηθεί η αιτία της διάδοσης, περαιτέρω μέτρα αποφυγής της διάδοσης, π.χ. μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασίας. Η διάδοση στους χώρους εργασίας ίσως δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε».

«Το Υπ. Παιδείας να δώσει τα στοιχεία των τμημάτων που έχουν κάποιο κρούσμα. Αυτά τα στατιστικά πρέπει να υπάρχουν», πρόσθεσε ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και την πιθανότητα να ξανακλείσουν.

Με το φόβο της εκδήλωσης ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού ζουν η Αττική και πολλές ακόμα περιφέρειες της χώρας, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνονται εξαιρετικά επιβαρυντικά. Στο λεκανοπέδιο οι δείκτες μεταδοτικότητας βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ τα στοιχεία από τα λύματα δείχνουν ότι τι ιικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 42%. Η επιδείνωση της κατάστασης έχει αρχίσει και αποτυπώνεται πλέον και στο σύστημα υγείας, που καθημερινά πιέζεται όλο και περισσότερο.

Την πόρτα της Αττικής χτυπά το τρίτο κύμα καθώς κάθε δείκτης που εξετάζουν οι ειδικοί έχει ανοδική πορεία. Οι μολύνσεις παρουσιάζουν αύξηση που αγγίζει το 50% και ο δείκτης μεταδοτικότητας ξεπέρασε το 1, θέτοντας το λεκανοπέδιο σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Η Αττική εμφανίζει τα ίδια πρώιμα σημάδια που είχε και η Θεσσαλονίκη στις αρχές Οκτωβρίου. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κατά 42% τρομάζει.

Νέα πίεση στο Ε.Σ.Υ.

Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, που δέχονται ακόμη τους κραδασμούς από το δεύτερο κύμα, αρχίζουν να δέχονται όλο και περισσότερους ασθενείς. Οι εισαγωγές πλέον καθημερινά είναι 50 με 80, από 30 στις αρχές του περασμένου μήνα, ενώ οι κατειλημμένες κλίνες έφτασαν τις 547 από 455 την περασμένη εβδομάδα.

Θωρακίζονται τα νοσοκομεία

Ο Υπουργός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων σήμερα και έδωσε σαφείς εντολές για ενίσχυση των νοσοκομείων της Αττικής.

Έτσι θα δημιουργηθούν νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, θα αναπτυχθούν κλίνες νοσηλείες για covid, ενώ τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα προμηθευτούν με οξυγόνο προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις.

Καμία περιοχή δεν μπορεί να βοηθήσει την Αττική, καθώς ολόκληρη η χώρα μπαίνει σε μια δύσκολη περιοδο. Η Αχαία έχει ήδη 219 ενεργά κρούσματα με τα 183 να βρίσκονται στην πάτρα. Ο μέσος όρων ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 45 έτη.

Ήδη επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη νέων μέτρων ενώ κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει ένα νέο lockdown.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ