2021-02-09 09:32:24
Φωτογραφία για Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 και 7: Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα αιτήσεων και πληρωμών
Με το πιο επιτυχημένο εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητας των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων, όπως έχουν αποδειχθεί οι επιστρεπτέες προκαταβολές, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να ρίξει 1,5 δις ευρώ στην αγορά το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου.

Η επιστρεπτέα που αποτελεί δάνειο, χωρίς την μεσολάβηση τραπεζών, πέρα από εργαλείο ενίσχυσης ρευστότητας έχει μετατραπεί και σε εργαλείο αποζημίωσης, καθώς το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο υπό τον όρο διατήρησης των θέσεων εργασίας στους τελευταίους γύρους και για αυτό το λόγο είναι ακόμα πιο ελκυστική για τις επιχειρήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ για τους δύο νέους γύρους προβλέπει:

1. Μέχρι τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, το αργότερο, θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τη συνήθη διαδικασία. Αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος και σε δεύτερη φάση η υποβολή της τελικής δηλώσεως
. Οι επαγγελματίες θα κληθούν να αναγράψουν τον τζίρο τους μόνο για τον μήνα Ιανουάριο. Μεγαλύτερη στήριξη, με υψηλότερα ποσά θα δοθεί στην εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, αφού για αυτές τις επιχειρήσεις το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους. Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

2. Ο 7ος κύκλος, με κόστος περίπου στο 1 δισ. ευρώ, θα αφορά στην απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου του έτους, όπου θα συνυπολογιστούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο. Τις πρώτες ημέρες θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, ενώ η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει έως τα τέλη Απριλίου. Από το ποσό που θα δικαιούται ο κάθε επαγγελματίας, θα αφαιρείται το ποσό του 6ου γύρου της επιστρεπτέας. Και πάλι θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

3. Μέσα στην εβδομάδα θα καταβληθεί στους δικαιούχους το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Έως σήμερα, καταβλήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Εκκρεμεί η πληρωμή περίπου 200 εκατ. ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι νέες επιχειρήσεις, μετά την προσθήκη που πρόσφατα έκανε το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπεριληφθούν κι αυτές.

Πηγή (ΤΡ 9/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ