2021-02-23 08:24:57
Φωτογραφία για Πράσινη ενέργεια, ψηφιακά έργα και τουριστικά δρομολόγια στην ατζέντα του ΟΣΕ.
Την περαιτέρω δραστηριοποίηση στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και την προώθηση ψηφιακών έργων όπως εφαρμογές τηλεματικής και έξυπνων εισιτηρίων εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ).

Όπως σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας, στόχος είναι η ουσιαστική αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό και τους χρήστες του σιδηροδρομικού δικτύου με παράλληλο αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων του Οργανισμού.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στις εκτάσεις του ΟΣΕ που διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Η τελευταία ως εταιρεία αξιοποίησης και εκμετάλλευσης της σιδηροδρομικής περιουσίας ήδη δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ έχοντας κατασκευάσει στο Θριάσιο Πεδίο δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1,2 ΜW, ενώ έχει καταθέσει έξι προτάσεις για αιολικά πάρκα στο Κιλκίς.


Ακόμη έχει υλοποιήσει έρευνα αιολικού δυναμικού στο Νομό ‘Έβρου καθώς και έρευνα αξιοποίησης γεωθερμικού δυναμικού στα ακίνητα κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου.

Πλέον όμως η στρατηγική στόχευση στις ΑΠΕ ενισχύεται, με αρχικό στόχο όπως δηλώνει ο κ. Πατέρας ο ΟΣΕ να γίνει "πράσινος”, δηλαδή να παράγει από πηγές ΑΠΕ τουλάχιστον όση ενέργεια καταναλώνει. Για τον σκοπό αυτό είναι υπό σκέψη το επόμενο διάστημα η δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού (special purpose vehicle - SPV) από τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Στα ψηφιακά έργα προτεραιότητα δίνεται στην εγκατάσταση ασύρματων δικτύων Wi-Fi τόσο στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, όσο και και κατά μήκος του δικτύου, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και τα δίκτυα οπτικών ινών του ΟΣΕ που έχουν εγκατασταθεί κατά μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ακόμη εξετάζονται μια σειρά έργων όπως οι υπηρεσίες τηλεματικής και το έξυπνο εισιτήριο. Ο ΟΣΕ σχεδιάζει να αναπτύξει τα δύο αυτά έργα τα οποία θα μπορούν να αξιοποιούν οι εταιρείες παροχής σιδηροδρομικών υπηρεσιών ως παροχή στο επιβατικό κοινό. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αξιοποιούνται ενιαία οι παραπάνω υπηρεσίες από όλες τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις σε μία λογική ενιαίων παροχών στο Σιδηροδρομικό δίκτυο.

Τουριστικά δρομολόγια

Στο πλάνο του Οργανισμού βρίσκεται και η αξιοποίηση του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου για τουριστικά και προαστιακά δρομολόγια καθώς και συνδέσεις με ΒΙΠΕ όπως της Τρίπολης και της Καλαμάτας, τα οποία εκτιμάται ότι επίσης μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων του ΟΣΕ.

Για το σκοπό αυτό εξετάζεται η αξιοποίηση ατμάμαξων και άλλου ιστορικού τροχαίου υλικού για τη δημιουργία ειδικών δρομολογίων τουριστικού ενδιαφέροντος σε περιοχές όπως τα Καλάβρυτα, η Ολυμπία αλλά και σε άλλες περιοχές εκτός Πελοποννήσου όπως το Πήλιο και η περιοχή του Νέστου.

Του Κώστα Κετσιετζή

capital.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ