2021-03-07 09:29:16
Φωτογραφία για Ποιοι συνταξιούχοι θα πληρώσουν αυξημένο φόρο το 2021
Αυξημένο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περισσότεροι από 1.100.000 συνταξιούχοι οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2020 έλαβαν τα αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Όπως προκύπτει από την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή οι ανωτέρω συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2015 και 2016, στα οποία αντιστοιχούν τα ποσά των αναδρομικών. Σύμφωνα με την απόφαση:

α) Τα ποσά που καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 ως αναδρομικά σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων επιβληθείσες κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 και καταβλήθηκαν στους δικαιούχους χωρίς να διενεργηθεί επί αυτών παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης χαρακτηρίζονται ως "αναδρομικά κύριας σύνταξης που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται".


β) Οι συνταξιούχοι οι οποίοι εισέπραξαν τα ποσά αυτά τον Οκτώβριο του 2020 θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα φορολογικά έτη 2015 και 2016 προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στα εισοδήματα των ετών εκείνων και να επιβληθούν επί των ποσών αυτών τα αναλογούντα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τα αναδρομικά δηλαδή θεωρούνται φορολογητέα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016 και θα φορολογηθούν, σε κάθε ένα από τα έτη αυτά, αφού προστεθούν στα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων που ήδη δήλωσαν οι δικαιούχοι στις δηλώσεις των συγκεκριμένων ετών. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει νέα εκκαθάριση των δηλώσεων ετών 2015 και 2016. Συγκεκριμένα, θα φορολογηθούν με συντελεστές:

-22% έως 42% της κλίμακας φόρου που ίσχυε το 2015 και

-22% έως 45% που ίσχυε το 2016.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των φόρων που θα καταβάλλουν οι συνταξιούχοι ενώ αρκετοί από αυτούς θα πληρώσουν και εισφορά αλληλεγγύης. Όσοι δηλαδή, ξεπερνούν το ποσό 12.000 ευρώ θα τους καταλογιστεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σημειώνεται ότι τα ποσά των αναδρομικών θα συμπεριληφθούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σε ξεχωριστά πεδία στις ηλεκτρονικές βεβαιώσεις αποδοχών που θα αποσταλούν στους συνταξιούχους προκειμένου να υποβάλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται λίγο πριν τη λήξη υποβολής των δηλώσεων. Συγκεκριμένα η πλατφόρμα θα ανοίξει, εφόσον δεν παραταθεί η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορολογούμενοι μπορούν να διορθώσουν τα λάθη που έγιναν κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση. Όπως επισημαίνεται "αν ο φορολογούμενος υποβάλλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική, έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα". Εάν όμως το φυσικό πρόσωπο υποβάλει την φορολογική του δήλωση μετά τη λήξη της προθεσμίας θα πληρώσει το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Πηγή (ΚΥ 7/3/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ