2021-03-10 00:14:37
Φωτογραφία για DIY Τσιμεντένια μονοπάτια - διαμορφώσεις κήπου με καλούπι
Η εδαφοκάλυψη στις μη φυτεμένες περιοχές ενός κήπου - αυλής είναι από τα πιο καθοριστικά στοιχεία για την γενική εικόνα τους και η δημιουργία DIY μονοπατιών με χρήση καλουπιού για τσιμέντο ένας τρόπος για να διαμορφώσετε πολύ εντυπωσιακά μικρά ή μεγαλύτερα σημεία σε εξωτερικούς χώρους.   

Η χρήση του καλουπιού δημιουργεί ένα πολύ πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα με όψη πέτρας, σε σχέση με το απλό - ίσιο τσιμέντο, ενώ ταυτόχρονα οι διαμορφώσεις αυτής της μορφής δεν χρειάζονται επιπλέον επένδυση - επίστρωση όπως συμβαίνει με τα επίπεδα τσιμεντένια δάπεδα.

Τα περισσότερα καλούπια για την συγκεκριμένη χρήση είναι διαχωρισμένα σε 6-9 τμήματα, που στο τελικό αποτέλεσμα μοιάζουν με ισάριθμες ακανόνιστου σχήματος πέτρες. 

Για την διαμόρφωση διαδρόμων, μονοπατιών ή μεγαλύτερων σημείων με τον συγκεκριμένο τρόπο εκτός από ένα επαναχρησιμοποιούμενο καλούπι θα χρειαστείτε μείγμα τσιμέντου που θα φτιάξετε αναμειγνύοντας σκόνη τσιμέντου, άμμο και χαλίκι (σε αναλογίες 1-3-4 αντίστοιχα) με νερό, έως να προκύψει ένα ρευστό μείγμα.


Όπως ακριβώς σε κάθε τσιμεντέντια κατασκευή η προσθήκη μικρών σιδερένιων στοιχείων μαζί με το μείγμα τσιμέντου μέσα στο καλούπι (πχ μικρά κομμάτια πλέγματος) θα ενισχύσει την αντοχή των τσιμεντένιων δαπέδων, ενώ για να μειώσετε την ποσότητα μείγματος τσιμέντου που θα χρειαστεί μπορείτε να τοποθετήσετε στο καλούπι, πριν από το τσιμέντο, μπάζα ή κομμάτια οικοδομικών υλικών πχ πέτρες, σπασμένα κεραμίδια κλπ

Η χρήση του καλουπιού είναι απλή, ακόμη και για εντελώς ερασιτέχνες σε κατασκευές αυτού του τύπου. 

Το τοποθετείτε στην επιθυμητή θέση, γεμίζετε όλα τα κενά με το μείγμα τσιμέντου και ισιώνετε την επιφάνεια του μείγματος με μυστρί.

Μετά 30-40 λεπτά αφαιρείτε το καλούπι και συνεχίζετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έως να καλύψετε ολόκληρη την επιφάνεια εδάφους που επιθυμείτε.  

Πριν ξεκινήσετε την κατασκευή το χώμα στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να σκαφτεί σε ένα βάθος 6-10cm, ανάλογα με το ύψος του καλουπιού, έτσι ώστε το τσιμεντένιο δάπεδο μετά την ολοκλήρωσή του να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο - ύψος με τις υπόλοιπες παράπλευρες περιοχές.  

Πριν ξεκινήσετε κάντε έναν σχεδιασμό ανάλογα με τον χώρο, το τελικό σχέδο που επιθυμείτε να έχει η κατασκευή κλπ. και αν το θεωρείτε απαραίτητο και μια ...δοκιμή πάνω σε ένα χοντρό πλαστικό ή χαρτόνι, ώστε να δείτε μία φορά στην πράξη την όλη διαδικασία, την σωστή ρευστότητα που χρειάζεται να έχει το μείγμα τσιμέντου, τον χρόνο στερεοποίησης κλπ και έτσι πολύ πιο εύκολα να δουλέψετε στην συνέχεια την κανονική κατασκευή. 

Το ίδιο ακριβώς καλούπι είναι κατάλληλο για να την δημιουργία ευθύγραμμων ή καμπύλων σχεδίων.

Για να δημιουργήσετε "κυκλικά" σχέδια απλά σε κάθε επανατοθέτηση - γέμισμα του καλουπιού δε θα γεμίσετε όλα τα τμήματα αλλά μόνο όσα χρειάζεται ανάλογα με το σχέδιο που επιθυμείτε να δημιουργηθεί. 

Φυσικά μπορείτε να δουλέψετε με το κλασσικό γκρι ή μείγμα λευκού τσιμέντου, ενώ εκ των υστέρων η επάνω επιφάνεια των μονοπατιών μπορεί και να βαφτεί με τσιμεντόχρωμα σε όποια απόχρωση επιθυμείτε. 

Τα μικρά κενά ανάμεσα στο σχέδια, μετά την ολοκλήρωση του δαπέδου, μπορούν να γεμίσουν με ψιλό χαλίκι, ενώ αν επιθυμείτε το δάπεδο να αποκτήσει εντελώς επίπεδη όψη στα κενά μπορεί εκ των υστέρων να προστεθεί ρευστό τσιμέντο

Με καλούπια αυτής της μορφής και χρώματα σε σπρέϊ μπορείτε επίσης να δώσετε σε άστρωτα τσιμεντένια δάπεδα εντυπωσιακή όψη ...πλακόστρωτου. Δείτε εδώ πως ακριβώς θα το κάνετε. 

ΕΔΩ θα βρείτε καλούπια για την συγκεκριμένη χρήση, σε τρία σχέδια
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ