2021-03-11 13:24:52
Φωτογραφία για Καθαρά Δευτέρα: Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ. Τι ισχύει με το πέταγμα του χαρταετού
Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει, ωστόσο φέτος τίποτα δεν θα θυμίζει τις προηγούμενες χρονιές, αφού τα περιοριστικά μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση, ειδικότερα αυτήν την περίοδο που τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.633 νέα κρούσματα κορονοϊού, τα περισσότερα από τα οποία εντοπίστηκαν την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, παρατείνοντας έτσι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Αυτό άλλωστε τονίζουν και οι ειδικοί οι οποίοι απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για για αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Θέμα περί απαγόρευσης στο πέταγμα του χαρταετού δεν υπάρχει τουλάχιστον μέχρι στιγμής στο τραπέζι, ωστόσο η σύσταση των αρμοδίων είναι η αποφυγή του συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακά μέτωπα, αφού τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ και στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το iefimerida.gr οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εντατικοποιηθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις εκτός δήμου και νομού κατοικίας.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ειδική αναφορά για το θέμα θα γίνει αύριο και από τον υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις προς τους πολίτες.

Καθαρά Δευτέρα: Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ

Απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους παρακάτω λόγους:

Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της διαμονής τουςΜετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη ιατρικής βεβαίωσηςΜετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωσηΜετακίνηση εκτός νομού για διαζευγμένους γονείς ή γονείς που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξειςΜετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήνΜετακίνηση εκτός νομού προς το σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντωνΣε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε παράβαση. Επομένως δεν επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλο νομό για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρα.

Τι ισχύει με τις μετακινήσεις εκτός δήμου

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν και τροποποιήσεις όσον αφορά τις μετακινήσεις εκτός του δήμου κατοικίας, σε πλαίσιο τον μέτρων για να αποφευχθούν οι μακρινές και άσκοπες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα όσον αφορά στις μετακινήσεις και την αποστολή SMS στο 13033 ισχύουν τα εξής:

Στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία κτλ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.Στο sms στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.Στο sms στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο.Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την Περιφέρεια να στείλει κωδικό 6 και βγει βόλτα με αυτοκίνητο ή μηχανή, προκειμένου να πάει σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του. Σ' αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται φέτος και το πέταγμα του χαρταετού.Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως στο SMS στο 13033 με κωδικό 6, δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο. Συνεπώς, το πέταγμα του χαρταετού δεν δικαιολογείται με την χρήση SMS, εκτός αν κάποιος διαμένει κοντά σε χώρο που παρέχει αυτή τη δυνατότητα και μπορεί να μετακινηθεί είτε με τα πόδια, είτε με το ποδήλατο, τηρώντας πάντα όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κ.α.).

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ισχύουν σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα. Σχετικές ανακοινώσεις, όπως προαναφέρθηκε αναμένεται να γίνουν στην καθιερωμένη ενημέρωση, αύριο Παρασκευή (12/3) από τον Νίκο Χαρδαλιά.
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ