2021-03-18 18:00:03
Φωτογραφία για Επίδομα 534: Πότε πληρώνονται οι αναστολές συμβάσεων Μαρτίου



Το πρώτο 9ήμερο του Απριλίου αναμένεται να εξοφληθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού με βάση τα 534 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Μάρτιο. Πιθανότερες ημερομηνίες για την επίμαχη καταβολή είναι η εβδομάδα 5 - 9 Απριλίου.

Οι ειδικές αποζημιώσεις θα υπολογιστούν, όπως συμβαίνει πάντα, με βάση τα 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Υπενθυμίζεται πως οι προαναγγελίες των αναστολών συμβάσεων Μαρτίου με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 16:00 το απόγευμα. Μέχρι τότε επιτρέπονταν αναδρομικά η νόμιμη δήλωση αναστολών και για 1/3, 2/3, 3/3 και 4/3/2021. Από Δευτέρα 8 Μαρτίου 16:01 και μετά, δεν επιτρέπεται η προαναγγελία χωρίς αναδρομική ισχύ.



Για παράδειγμα :

Δήλωση αναστολής Τρίτη 9 Μαρτίου – Ισχύει η αναστολή από 10 Μαρτίου

Δήλωση αναστολής Τετάρτη 10 Μαρτίου – Ισχύει από 11 Μαρτίου

Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας, και κατά συνέπεια ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζόμενους του.

Ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας εντός του οποίου ισχύει κόφτης τζίρου για τις αναστολές συμβάσεων. Χωρίς κόφτη τζίρου δηλώνουν κανονικά αναστολές εργαζομένων τους επιχειρήσεις που :

ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018

δεν ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 (π.χ. επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης)

άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019

Για όλες αυτές τις επιχειρήσεις αρκεί ο ΚΑΔ τους να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικά κριτήρια τζίρου ισχύουν μόνο για τις επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις :

έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και

ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον

δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020

Οι επιχειρήσεις που πληρούν σωρευτικά και τα τρία αυτά κριτήρια, για να δηλώσουν αναστολές πρέπει:

να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και

να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους (δηλαδή του τζίρου τους) την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.

Όπως παγίως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας, η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Προσοχή, οι εργαζόμενοι που πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr είναι αυτοί που τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή σύμβασης εντός Μαρτίου. Μόνο αυτοί υποβάλλουν δήλωση, μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους. Οι υπόλοιποι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν δήλωση.

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου. 

(ΠE 18/3/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ