2021-03-21 09:27:16
Φωτογραφία για Μητσοτάκης: Αν χρειαστεί θα κάνω  επιστράτευση - Κικίλιας: Δε μπορώ να φανταστώ γιατρό να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει
Σαφές μήνυμα στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού

Αισιόδοξος ότι με τα εμβόλια, των μαζικά self-testing αλλά και τις βαλβίδες εκτόνωσης του πληθυσμού, θα κερδηθεί και η μεγάλη υγειονομική μάχη κατά της έξαρσης του κορονοϊού, δηλώνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο της περιπέτειας. Είμαι αισιόδοξος ότι φτάνουμε στο τέλος του πολέμου με τον κορονοϊό και τελικά θα βγούμε νικητές», εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής και προσθέτει: «Μην ξεχνάμε ότι παρά τις δυσκολίες η χώρα μας τα έχει καταφέρει συνολικά καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες, με πιο οργανωμένα και καλά χρηματοδοτημένα συστήματα υγείας».

Ο πρωθυπουργός απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί στο προσκλητήριο του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το ΕΣΥ, σε αυτή τη δύσκολη μάχη
. «Προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίθεση σε Τσίπρα

Στρέφοντας τα βέλη του κατά του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζει ότι με την πρότασή του για μορατόριουμ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι «θέλει την δημοκρατία σε καραντίνα», επικρίνοντας τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις διαδηλώσεις. «Πρώτος ο κ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα των διαδηλώσεων. Πρόκειται για μια κυνική επιλογή που υποτάσσει τη δημόσια υγεία στο κομματικό συμφέρον. Για να υπάρξουν νέοι "αγανακτισμένοι" ας πολλαπλασιαστούν οι διασωληνωμένοι. Αυτό σημαίνει στην πράξη η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ», είναι η δηκτική αναφορά του πρωθυπουργού.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την συνεχιζόμενη κριτική του Αλέξη Τσίπρα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει: «Την ώρα που η Ελλάδα εμβολιάζεται και χτίζει τείχος ανοσίας, εκείνος οικοδομεί το δικό του τείχος ανοησίας. Επιμένει να πολεμά όχι μόνο τον κλάδο του τουρισμού και τους εργαζόμενους αλλά και την εθνική οικονομία συνολικά. Πολεμά δηλαδή την ίδια του την πατρίδα.

Η αστυνομική βία και το μήνυμα στους νέους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντικρούει την κριτική περί ανοχής στην αστυνομική βία: «Δεν μπορεί να εξισώνει κανείς κάποια μεμονωμένα περιστατικά με την ανοχή στην οργανωμένη βία… Ούτε να εξισώνεται η αστυνομική βία με τον κουκουλοφόρο που ρίχνει τη μολότοφ. Δεν κουνώ το δάχτυλο αλλά ανοίγω τα αυτιά μου για να ακούσω τους νέους. Να υποδεχθώ τη γόνιμη αμφισβήτησή τους. Αλλά όχι την καταστροφή και την τυφλή βία».

Υπεραμύνθηκε δε των κυβερνητικών χειρισμών στην υπόθεση της απεργίας πείνας του πολυϊσοβίτη καταδικασμένου για τρομοκρατία, Δημήτρη Κουφοντίνα. «Η Δημοκρατία δεν υποχώρησε στον εκβιασμό του. Διαφορετικά, θα είχαμε μια σημαντική έκπτωση στην ισονομία και στο Κράτος Δικαίου.Κάτι το οποίο προσωπικά δεν θα δεχόμουν να συμβεί ποτέ», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει με κάθετο ύφος τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας», σημειώνει. Όπως αναφέρει: «Στόχος είναι να κριθούμε για τη συνολική πολιτική μας και για τα συγκεκριμένα «παραδοτέα» που αφορούν στην ανάπτυξη της χώρας. Θέλω στην τετραετία να παρουσιάσω στους Έλληνες μια αλλαγμένη χώρα. Και να θέσω το ειλικρινά το ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένοι από αυτήν την πορεία. Εάν θέλουν να τη συνεχίσουμε πιο δυναμικά και με καλύτερα αποτελέσματα ή αν θα πάρουν το ρίσκο να τη διακόψουν».

Ο Κικίλιας

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου το νοσοκομείο “Γεννηματάς”, όπου δίνεται μεγάλη μάχη κατά του κορονοϊού, με δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένους. 

Μετά την επίσκεψη, ο Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν οι γιατροί, τονίζοντας ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι “πάνω απ΄όλους και από όλα”.

Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές για τους ιδιώτες γιατρούς που δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για βοήθεια με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επιστράτευση. 

Συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά: 

“Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη”.

Η δήλωση του Βασίλη Κικίλια

“Σήμερα εφημερεύει το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και όπως βλέπετε είναι όλοι εδώ: Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη. Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο. Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη”.

Θυμίζουμε ότι το μεσημέρι, έληξε χωρίς συμφωνία η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων όλη της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός δεν πήρε τις επιθυμητές απαντήσεις στην έκκλησή του για την ενίσχυση του ΕΣΥ, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων. 

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Παρασκευής, έληξε η διορία του 48ωρου που είχε δώσει ο Βασίλης Κικίλιας στους ιδιώτες γιατρούς να δηλώσουν συμμετοχή συντασσόμενοι στο πλευρό των συναδέλφων τους στο ΕΣΥ.

Η αντίδραση των γιατρών

Νωρίτερα το Σάββατο, υπήρξε αντίδραση από τον ιατρικό σύλλογο Αθήνας, στο ενδεχόμενο (ακόμα εκείνη την ώρα), της επιστράτευσης.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, με «διπλωματικό» τρόπο σημείωσε πως το ιατρικό σώμα ενωμένο απαντά στην επιστράτευση με συστράτευση. «Μας χρειάζονται οι συνάνθρωποί μας, οι ασθενείς και η πατρίδα. Δεν είναι η ώρα για οξύτητες, κριτική και εσωστρέφεια», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ