2021-03-26 12:35:45
Φωτογραφία για Alberto Mazzola: δεν θέλουμε άλλη λευκή βίβλο, αλλά πραγματικές δράσεις.
Η Κοινότητα Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών (CER) έχει απευθύνει επιστολή σε όλους τους Υπουργούς Μεταφορών της ΕΕ και σκιαγραφεί τις ανάγκες προτεραιότητας των σιδηροδρόμων.

Η πρωτοβουλία έρχεται πριν από  την  συνάντηση  των Υπουργών Μεταφορών στις 30 Μαρτίου, όπου θα ξεκινήσουν συζήτηση μιας πολιτικής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπεράσματα του Συμβουλίου για τους σιδηροδρόμους.

Της Majorie van Leijen

Η επόμενη εβδομάδα είναι μια σημαντική εβδομάδα για τη βιομηχανία σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών. Στις 29 Μαρτίου, η ΓΔ MOVE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από κοινού με την πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου θα ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων. Αυτή η εκδήλωση θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά κατά τη διάρκεια της RailTech Europe, μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται την επόμενη εβδομάδα.

Την επόμενη μέρα, την Τρίτη 30 Μαρτίου, οι Υπουργοί Μεταφορών της ΕΕ θα συζητήσουν τρόπους προώθησης της ανάπτυξης του σιδηροδρομικού τομέα στην Ευρώπη
. Οι προκύπτουσες συστάσεις μπορούν να εξελιχθούν σε συμπεράσματα για τον σιδηρόδρομο, τα οποία το Συμβούλιο θα ενέκρινε στη συνέχεια κατά τη σύνοδό του στις 3 Ιουνίου 2021. Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου είναι ένας τρόπος έκφρασης μιας πολιτικής θέσης. Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολιτικές δεσμεύσεις ή θέσεις, ωστόσο, δεν είναι νομικά δεσμευτικές.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες;

Στην επιστολή πριν από τη συνάντηση, η CER επεσήμανε τις ακόλουθες προτεραιότητες:

-Οι σιδηρόδρομοι πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιούν τις απαραίτητες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους της απαλλαγής από τον άνθρακα που καθορίζονται στην Πράσινη Συμφωνία

- Η υποστήριξη της ΕΕ πρέπει να διασφαλιστεί κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση του COVID-19, μέσω ενός προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων ή ενός ειδικού συστήματος που πρέπει να προσαρμοστεί στο σιδηροδρομικό πλαίσιο και να διαρκέσει όσο χρειάζεται.

-Τα σιδηροδρομικά έργα πρέπει επίσης να θεωρηθούν ως φυσικός προορισμός για το πακέτο ανάκτησης NextGenEU.

-Η δίκαιη και διαφανής τιμολόγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να απελευθερωθούν οι εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη.

-Η αύξηση της χωρητικότητας της φυσικής και ψηφιακής υποδομής παραμένει προϋπόθεση για να επιτρέψει στον σιδηροδρομικό τομέα να προσελκύσει περισσότερους επιβάτες και φορτία.

-Είναι θεμελιώδες για την προώθηση της καινοτομίας μέσω της ψηφιοποίησης σιδηροδρομικών λειτουργιών και υπηρεσιών, όπως η ανάπτυξη ERTMS, οι αυτοματοποιημένες λειτουργίες, η ψηφιακή αυτόματη ζεύξη και οι έξυπνες λύσεις έκδοσης εισιτηρίων.

-Πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για την αύξηση της ελκυστικότητας των θέσεων εργασίας των σιδηροδρόμων, ιδίως προς τις γυναίκες και τις νεότερες γενιές.

Όχι άλλη Λευκή Βίβλος

Σε μια συνέντευξη με το RailFreight Live (επερχόμενο), ο νέος διευθύνων σύμβουλος του CER Alberto Mazzola παραδέχτηκε ότι θα ήθελε να πάρει πιο συγκεκριμένα. «Εάν μπορούμε να εφαρμόσουμε στην πράξη τη νομοθεσία, τους κανονισμούς και τις ειδικές επενδύσεις που θα επιτρέψουν την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων κάθε χρόνο, αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

«Γιατί το λέω αυτό; Αυτή είναι η τρίτη μου Λευκή Βίβλος. Η πρώτη λευκή βίβλος για τη μετάβαση στο σιδηρόδρομο δεν πέτυχε: είμαστε ακόμα σε παρόμοια επίπεδα με τα χρόνια πριν. Το δεύτερο λευκό βιβλίο στο οποίο συμμετείχα είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν θέλουμε να κοιτάξουμε πίσω το 2030 ή το 2050, με το συμπέρασμα ότι αυτή ήταν μια ακόμη λευκή βίβλος », είπε.

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί στο RailFreight Live την Παρασκευή 26 Μαρτίου. 

CER και το λανσάρισμα

Στις 29 Μαρτίου, η CER θα παρουσιάσει αυτές τις προτεραιότητες κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων. «Η CER ευχαριστεί τη ΓΔ MOVE και την Πορτογαλική Προεδρία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης για το Έτος Σιδηροδρόμων στις 29 Μαρτίου και ευχόμαστε στους Υπουργούς της ΕΕ μια πρώτη γόνιμη ανταλλαγή την επόμενη μέρα», δήλωσε ο Mazzola.

«Ο CER εκτιμά τον εξαιρετικό διάλογο με την Πορτογαλική Προεδρία και είμαστε πεπεισμένοι ότι ο ενθουσιασμός του υπουργού Nuno Santos για τον σιδηρόδρομο θα μοιραστεί από τους συναδέλφους του. Ο τομέας χρειάζεται το Συμβούλιο να λάβει ισχυρή στάση υπέρ των σιδηροδρόμων και ελπίζει να εγκριθεί ένα φιλόδοξο κείμενο τον Ιούνιο. "

railfreight.com/policy/2021/03/26/alberto-mazzola-we-dont-want-another-white-paper-but-real-actions/

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ