2021-04-09 01:53:57
Φωτογραφία για 6 Εύκολοι και οικονομικοί τρόποι για να διαμορφώσετε Παρτέρια
Υλικά, τρόποι και συνδυασμοί για να δημιουργήσετε - οριοθετήσετε παρτέρια με απλά και οικονομικά υλικά. 

Ο τρόπος εδαφοκάλυψης και οριοθέτησης παρτεριών είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία για  την όμορφη διαμόρφωση ενός κήπου, ανεξάρτητα από το μέγεθός του. 

Τόσο σε περιοχές που εφάπτονται της περίφραξης όσο και σε ελεύθερα στον χώρο σημεία μπορείτε με απλούς τρόπους και οικονομικά υλικά να δημιουργήσετε όμορφα παρτέρια  για απευθείας φύτευση, για να τοποθετήσετε γλάστρες, διακοσμητικά στοιχεία εξωτερικού χώρου κλπ.



Με Τσιμεντόλιθους

Οι τσιμεντόλιθοι είναι από τα πιο οικονομικά υλικά για χρήση σε διαμόρφωση παρτεριών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για να οριοθετήσετε περιμετρικά μια περιοχή φύτευσης όσο και συνδυασμένοι μεταξύ τους, σε διάφορους σχηματισμούς, για να δημιουργήσετε κατά ύψος εντυπωσιακά παρτέρια. 


Ο σχεδιασμός τους, σε σχέση με άλλα υλικά διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων, σας επιτρέπει να φυτέψετε και μέσα στις εσοχές τους, μπορούν και να βαφτούν με απλά ακρυλικά χρώματα ή χρώμα σε σπρέι και είναι το πιο απλό υλικό και για δημιουργία χτιστών παρτεριών που επίσης μπορούν να βαφτούν ή να επενδυθούν εξωτερικά με όποιον τρόπο θέλετε. 

Με Κεραμίδια

Οριοθετήστε μικρά ή μεγαλύτερα σημεία του κήπου σας με απλά κεραμίδια και δημιουργείστε πραγματικά πολύ εντυπωσιακά παρτέρια.

Μπορούν να τοποθετηθούν μονά ή ανά δύο  σε σειρές και σε όποια διάταξη-σχεδιασμό επιθυμείτε, ανάλογα με το διαθέσιμο χώρο και το σχήμα του παρτεριού που θέλετε να κατασκευάσετε. Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες-οδηγίες για τέτοιου τύπου κατασκευές.   

Με Ξύλο

Με μεγάλου μεγέθους δοκάρια που απλώς θα στερεώσετε ελαφρά στο χώμα, αφού σκάψετε, μπορούν να δημιουργηθούν πολύ καλαίσθητα παρτέρια εφαπτόμενα σε μάντρες περίφραξης ενώ με μικρότερα κομμάτια ξύλου που με τον ίδιο τρόπο θα "βυθίσετε" στο χώμα θα οριοθετήσετε με πολύ απλό αλλά όμορφο τρόπο περιοχές φύτευσης σε οποιοδήποτε σημείο του κήπου σας.

Όποιο είδος (άβαφτου) ξύλου και αν χρησιμοποιήσετε περάστε το πριν την χρήση του με 2-3 χέρια βερνίκι εμποτισμού που θα το προστατέψει από το νερό και την διάβρωση και θα το διατηρήσει σε καλή κατάσταση για αρκετά χρόνια. ΄

Με Πέτρες

Το πιο κοινό και το πιο οικονομικό υλικό για διαμόρφωση παρτεριών αν χρησιμοποιήσετε μεγάλες πέτρες που θα βρείτε οπουδήποτε ακόμη και στην θάλασσα. Ιδανικές και για διαμόρφωση βραχόκηπων.

Βεβαίως σε μάντρες οικοδομικών υλικών και μεγάλα φυτώρια με είδη διαμόρφωσης κήπου θα βρείτε πέτρες κατάλληλες για αυτήν την χρήση, σε ποικιλία σχημάτων-μεγεθών-αποχρώσεων. 

Με Κυβόλιθους-Τουβλάκια

Η βασική διαφορά των κυβόλιθων, διακοσμητικών τούβλων κλπ σε σχέση με άλλα υλικά διαμόρφωσης παρτεριών είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το ίδιο καλαίσθητο αποτέλεσμα τόσο για ιδιαίτερα χαμηλά όσο και πιο ψηλά παρτέρια, κάθε σχήματος. 

Το βάρος τους είναι αρκετά μεγάλο έτσι τα διακοσμητικά τούβλα ή οι κυβόλιθοι μπορούν να τοποθετηθούν σε 2-3 σειρές χωρίς χρήση συγκολλητικού υλικού. 

Στις περιπτώσεις ωστόσο που θέλετε να δημιουργήσετε με αυτά χτιστές διαμορφώσεις θα χρησιμοποιήσετε είτε οικοδομική λάσπη, σαν να επρόκειτο για τούβλα, είτε κόλλα πλακιδίων. 

Μια ακόμη πρακτική και καλαίσθητη χρήση για τα στενά διακοσμητικά τουβλάκια είναι η οριοθέτηση του χώρου γύρω από τις ρίζες φυτών, ανεξάρτητα από τον τρόπο οριοθέτησης και εδαφοκάλυψης που έχετε επιλέξει για τα σημεία που είναι τοποθετημένα. 

Με Παλέτες 

Εντυπωσιακά παρτέρια, ιδιαίτερα πρακτικά για μικρούς κήπους-αυλές.

Το μόνο που θα χρειαστεί είναι ενώνοντας-καρφώνοντας 4 παλέτες μεταξύ τους να σχηματίσετε ένα πλαίσιο που θα ντύσετε εσωτερικά με χοντρό πλαστικό και γεωύφασμα πριν τοποθετήσετε το χώμα.

Στις εσοχές που δημιουργούν τα παλετόξυλα μπορείτε να κάνετε ακριβώς το ίδιο ή να τοποθετήσετε στενές ζαρντινιέρες και γλαστράκια, έτσι μια τέτοια κατασκευή θα φιλοξενήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό καλλωπιστικών φυτών ή και λαχανικών από ένα κανονικό παρτέρι αντίστοιχου μεγέθους. Δείτε και εδώ περισσότερες παρόμοιες ιδέες και οδηγίες κατασκευής.  

Δείτε και 50+ Ιδέες για να διαμορφώσετε Παρτέρια

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ