2021-04-20 00:27:47
Φωτογραφία για Συμφωνία Μητσοτάκη - Ιερώνυμου για τον τρόπο λειτουργίας των Ναών το Πάσχα
Ο τρόπος λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, ήταν το αντικείμενο της συνομιλίας που είχαν σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: 

 «Βρήκαμε μία λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας.

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό.

Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε στο χωριό και δεν μας αφήνουνε. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς προς τα εκεί, μήπως έχουμε μετακίνηση του κορωνοϊού περισσότερη.


Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν εκατέρωθεν συμβιβασμοί και θεωρείται αρκετά πιθανός ο εορτασμός της Ανάστασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα.

Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ΔΙΣ και μετά την ολοκλήρωσή της αναμένεται να ανακοινωθεί το πλαίσιο υπό το οποίο θα λειτουργήσουν οι ναοί.

Τι πρότεινε η ΔΙΣ

Η ΔΙΣ από την πλευρά της είχε προτείνει υπαίθριες Ακολουθίες, Ανάσταση σε πλατείες και αύλειους χώρους εκκλησίων, καθώς και μεγαλύτερο αριθμό πιστών εντός των ναών.

Ειδικότερα να επιτραπεί η παρουσία έως 100 ατόμων εντός των μεγάλων ναών και να ισχύσει η αναλογία του ενός πιστού ανά 15 τμ κλειστού χώρου.

Επίσης να επιτραπούν οι υπαίθριες Ακολουθίες, και η Ακολουθία της Ανάστασης να μπορεί να γίνει σε πλατείες και σε προαύλειους χώρους εκκλησιών.

Τέλος, πρότεινε αλλαγή του ωραρίου με τις ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής να επεκτείνονται μέχρι τις 23:00 ή και τα μεσάνυχτα, ενώ η Ανάσταση μετά τα μεσάνυχτα.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ