2021-05-10 23:55:39
Φωτογραφία για Τελεσίγραφο Ζάεφ σε ΕΕ: Δεν διαπραγματευόμαστε μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα
«Τελεσίγραφο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να στέλνει η Βόρεια Μακεδονία αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας, με βάση τα όσα δήλωσε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ επανέφερε το ζήτημα της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας ενώπιον της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος MIA, ο Ζάεφ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τη Φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, ζητήματα που έχει εγείρει και η Βουλγαρία, δεν θα πρέπει να αποτελούν θέμα συζήτησης εντός της ΕΕ.

Μάλιστα, φέρεται να τόνισε στην επικεφαλής της Κομισιόν πως η παραδοχή αυτή δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και πως αποτελεί μονόδρομο στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

O άντρας έσωσε τα αρκουδάκια, και τότε η μαμά αρκούδα έκανε το πιο εκπληκτικό πράγμα

Ο Ζάεφ στη συνάντηση με τον Επίτροπο της ΕΕ Βαρχέλι τόνισε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι αναμένει ένα κατάλληλο επίπεδο συνομιλητών και συνεργατών από τη Βουλγαρία.

«Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έχουμε ακόμη μία προσπάθεια τον επόμενο διάστημα αλλά οι συνάδελφοί μας στη Βουλγαρία και όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γνωρίζουν ότι ούτε θα συζητήσουμε ούτε θα διαπραγματευτούμε για την ταυτότητά μας και ότι όλες οι προσπάθειες να τεθεί κάτι τέτοιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα απορριφθεί από την πλευρά της Β. Μακεδονίας» δήλωσε. Ζάεφ και Βαρχέλι συμφώνησαν ότι η ταυτότητα δεν μπορεί να είναι λόγος για να μπει τέλος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, θα έχει την Πέμπτη στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ανέφερε ότι θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας και προφανώς και η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η οποία εφαρμογή όμως της συμφωνίας των Πρεσπών από ελληνικής πλευράς “σκοντάφτει” στην άρνηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και βουλευτών της Βόρειας Ελλάδας, να ψηφίσουν τα τρία εφαρμοστικά μνημόνια, τα οποία έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες.

Η Αθήνα όμως ταυτόχρονα ζητά από τα Σκόπια την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας, ιδίως όσον αφορά στα μακεδονικά προϊόντα και τις αλλαγές στα βιβλία ιστορίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ζάεφ είχαν συναντηθεί το Νοέμβριο του 2019 και ξανά το Σεπτέμβριο του 2020, με αφορμή την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ