2021-05-18 06:58:54
Φωτογραφία για Land Art:  Έργα τέχνης από φυσικά υλικά σε φυσικό περιβάλλον
Εφήμερα γλυπτά 

από φυσικά υλικά!

Η Land Art πρωτοεμφανίσθηκε ως καλλιτεχνικό κίνημα  τις  δεκαετίες ΄60 και ΄70 σαν μια ακόμη έκφραση του γενικού ρεύματος  της εποχής για πιο οικολογικές και φιλικές προς τη φύση ανθρώπινες δραστηριότητες, ακόμη και στον χώρο της τέχνης.



Για την δημιουργία των πρώτων έργων, αρχικά στην Βρεττανία και την Αμερική και στην συνέχεια σε πολλές ακόμη χώρες, χρησιμοποιήθηκαν κάθε είδους φυσικά υλικά όπως πέτρες, βράχοι, ξύλα, φύλλα κλπ για την δημιουργία έργων επί του εδάφους, συνήθως σε περιοχές πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές και τα οποία γίνονταν γνωστά στο ευρύ κοινό μέσω της έκθεσης φωτογραφιών τους σε γκαλερί έργων τέχνης. 



Το πιο διάσημο έργο διαχρονικά της Land Art θεωρείται το Spiral Jetty που δημιουργήθηκε το 1970 από τον Αμερικανό Robert Smithson.

Το Spiral Jetty μια "προβλήτα" μήκους περίπου  457 μέτρων σε σπειροειδές σχήμα, δημιουργημένη από βράχο-πέτρα βαλσάτη και φύκια στην Great Salt Lake της Γιούτα των ΗΠΑ -την μεγαλύτερη λίμνη με αλμυρό νερό του δυτικού ημισφαιρίου- παρά τις φθορές που έχει υποστεί διατηρείται ακόμη και είναι ορατό ή όχι ανάλογα με την στάθμη του νερού της λίμνης. Αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής και διαχρονικά έχουν γίνει προσπάθειες και παρεμβάσεις για την συντήρησή του. 

Στις μέρες μας η Land Art εξακολουθεί και παραμένει μια δημοφιλής εναλλακτική μορφή τέχνης με πιο διάσημους εκπροσώπους της τον Ουαλό Jon Foreman και τον Ούγγρο Tamás Kánya που δημιουργούν αξιοθαύμαστα έργα κυρίως από βότσαλα - πέτρες - ξύλα αλλά και άλλου είδους φυσικά υλικά όπως φύλλα, κοχύλια κλπ σε ακτές, δίπλα σε λίμνες ή και σε δασικό περιβάλλον. 

Τα δημιουργήματα αυτά ασφαλώς είναι εφήμερα, αφού αργά ή  γρήγορα το νερό, οι καιρικές συνθήκες και οι ανθρώπινη παρουσία συντελούν στην καταστροφή τους, όμως οι εντυπωσιακές φωτογραφίες τραβηγμένες ακόμη και με drone εκτυπώνονται και διατίθενται προς πώληση ενώ χρησιμοποιούνται και για την έκδοση ημερολογίων, εικαστικών λευκωμάτων κλπ. 

Εδώ και εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερα εξαιρετικά γλυπτά επί εδάφους των δύο συγκεκριμένων καλλιτεχνών. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

sculpttheworld.smugmug.com

facebook.com/SculptTheWorld

facebook.com/tomtom.tomtom.739
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ