2021-05-23 22:52:46
Φωτογραφία για Ποιες υποδομές θα αναβαθμίσουν τη Δυτική Αττική.
Στην προώθηση υποδομών που αναμένεται να αναβαθμίσουν δυτικές συνοικίες της Αθήνας αλλά και ευρύτερα περιοχές της Δυτικής Αττικής προωθεί το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Γράφει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Μπορεί αναφορικά με τις επεκτάσεις του Μετρό η περίφημη Γραμμή 3 να δεσπόζει και το καλοκαίρι του 2022 να σχεδιάζεται να παραδοθούν από την Αττικό Μετρό και οι τρεις σταθμοί της επέκτασης από τη Νίκαια ως το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, ωστόσο, μέχρι τότε ενδέχεται να έχει προηγηθεί μια άλλη εξέλιξη. Αρχές του 2022 αναμένεται να προκηρυχθεί η δυτική επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ίλιον, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, που θα εξυπηρετεί 50.000 επιβάτες. Προ ημερών, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Κανάλι 1», προχώρησε στην εκτίμηση ότι «στις αρχές του 2022 θα μπούμε στη δημοπράτηση του διαγωνισμού, για την επέκταση του Μετρό, ο οποίος αφορά τρεις νέους σταθμούς οι οποίοι θα φτάνουν ως τον Άγιο Νικόλαο στο Ίλιον».


Τόνισε ότι πρόκειται «για μία περιοχή που θα καλύπτουμε 50.000 – 60.000 κατοίκους», σημειώνοντας ότι όλα αυτό είναι ένα μεγάλο πακέτο έργων «το οποίο σχεδιάζεται βήμα - βήμα λέγοντας λίγα πράγματα και κάνοντας πάρα πολλά». Με τα μέχρι πρότινος δεδομένα, η επέκταση της γραμμής 2 προέβλεπε περίπου 4 χιλιόμετρα υπόγειας διπλής γραμμής και την κατασκευή 3 σταθμών. Οι δύο από αυτούς θα είναι επί της Λεωφόρου Θηβών, ενώ ο νέος τερματικός σταθμός θα ονομάζεται ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ και θα κατασκευαστεί στα σύνορα Ιλίου και Καματερού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε projects αναβάθμισής της Δυτικής Αττικής. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και τα σχέδια για τον προαστιακό προς τη Δυτική Αττική. «Πρόκειται για ένα έργο 36 χιλιομέτρων και κόστους περίπου 100 εκατ. το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφορά τις περιοχές του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας, των Μεγάρων, της Νέας Περάμου. Ουσιαστικά και αυτή η περιοχή θα έρθει πολύ πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης. Το έργο θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα κατοίκων και εργαζομένων σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Λουτρόπυργο, Νεράκι, Νέα Πέραμο, Μέγαρα, ενώ θα εξυπηρετεί και φορτηγά τρένα για τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας.

Επί της ουσίας, με το project ενώνεται πολύ αποτελεσματικότερα από πλευράς μέσων μαζικής μεταφοράς η Δυτική Αττική με την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, βελτιώνοντας την ποιότητα των μετακινήσεων των κατοίκων και των εργαζομένων από την Αθήνα στη Δυτική Αττική ενώ δίνονται πρόσθετες δυνατότητες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της περιοχής και νέες ευκαιρίες στις δραστηριότητες αλυσίδων εφοδιασμού. Το έργο της νέας γραμμής έχει συμπεριληφθεί στις εθνικές προτάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Αφορά στην αξιοποίηση τμήματος της παλιάς μετρικής γραμμής Αθηνών-Κορίνθου, η οποία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και περίπου 15 χρόνια, ενώ περιλαμβάνει την κανονικοποίηση-σηματοδότηση-ηλεκτροκίνηση-τηλεδιοίκηση της γραμμής. Ο φορέας αυτού του έργου είναι ο ΟΣΕ.

insider.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ