2021-06-08 14:31:01
Φωτογραφία για Βάλτε τα απόβλητα στις ράγες, λέει η Αυστρία.
Στην Αυστρία, προτάθηκε μια νομική τροποποίηση για την αύξηση των σιδηροδρομικών μεταφορών αποβλήτων. Επί του παρόντος, το 80 τοις εκατό αυτών των αποβλήτων μεταφέρεται ακόμη οδικώς, αν και ο τύπος φορτίου είναι πολύ κατάλληλος για σιδηροδρομικές μεταφορές. Μια τροποποίηση του νόμου για τη διαχείριση των αποβλήτων θα μειώσει, μεταξύ άλλων, τη μέγιστη απόσταση που μπορεί να καλυφθεί με φορτηγό.

Της Majorie van Leijen

Η συνολική ποσότητα απορριμμάτων στην Αυστρία ανήλθε σε περίπου 66 εκατομμύρια τόνους το 2018. Μεγάλο μέρος αυτών των αποβλήτων είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για σιδηροδρομικές μεταφορές λόγω των ιδιοτήτων του, όπως εκσκαφικά υλικά, απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων, οικιακά απορρίμματα καθώς και τέφρα και σκωρία. «Υπάρχουν πολλές δυνατότητες εδώ για μετατόπιση των σιδηροδρομικών μεταφορών», επισημαίνει η σιδηροδρομική εταιρεία AustriaBB της Αυστρίας.

Βάλτε τα απόβλητα στις ράγες

Το τρέχον σχέδιο της τροποποίησης του νόμου για τη διαχείριση των αποβλήτων (AWG) προβλέπει βαθμιαία μείωση των αποστάσεων για τις υποχρεωτικές μεταφορές αποβλήτων. Από το 2023, οι αποστάσεις μεταφοράς 300 χλμ. Είναι υποχρεωτικές για σιδηροδρομικές μεταφορές, από 2024 200 χλμ. Και από το 2025 μεταφορές αποβλήτων με απόσταση 100 χλμ. Πραγματοποιούνται σιδηροδρομικώς. Επί του παρόντος, οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι υποχρεωτικές ξεκινώντας από 400 χιλιόμετρα.

Η μείωση του βάρους των αποβλήτων που θα πρέπει να μεταφερθεί μέσω σιδηροδρόμου είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα προς τη μετάβαση στη σιδηροδρομική γραμμή. Αυτό θα μειωθεί από τους τρέχοντες 50 τόνους σε τρεις τόνους. «Χάρη στις καινοτόμες λύσεις εμπορευματοκιβωτίων, οι εταιρείες σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών της Αυστρίας είναι πλέον σε θέση να μεταφέρουν ακόμη και μικρές ποσότητες σιδηροδρομικώς εύκολα και αποτελεσματικά με ουδέτερο CO2», δήλωσε ο ÖBB.

Πλατφόρμα μεταφοράς αποβλήτων

Προϋπόθεση για την απλή και αποτελεσματική οργάνωση των σιδηροδρομικών μεταφορών αποβλήτων είναι μια σαφής επισκόπηση όλων των προσφορών όλων των σιδηροδρομικών εταιρειών. Αυτές οι προσφορές πρέπει να συνοψιστούν με σαφήνεια σε μια νέα πλατφόρμα μεταφοράς αποβλήτων και να είναι διαθέσιμες στους ενδιαφερόμενους πελάτες ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα περιλαμβάνει επίσης ανατροφοδότηση σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές μεταφοράς σιδηροδρομικώς σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το ÖBB χαιρετίζει την πρόταση που περιέχεται στο σχέδιο AWG για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας μεταφοράς αποβλήτων στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Προστασίας του Κλίματος και θα υποστηρίξει την εφαρμογή αυτής της πλατφόρμας όσο το δυνατόν καλύτερα, σχολίασε.

«Επιπλέον, αυτή η πλατφόρμα θα προσφέρει μια πολύτιμη υπηρεσία, ειδικά για πόλεις και δήμους που είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή και διάθεση αστικών αποβλήτων, προκειμένου να καταστούν ουδέτερες οι μεταφορές αποβλήτων CO2. Με αυτόν τον τρόπο, οι δήμοι μπορούν, αφενός, να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως πρότυπα και, αφετέρου, να βελτιώσουν γρήγορα το αποτύπωμα άνθρακα και κατά συνέπεια να αποτρέψουν και να μειώσουν τα επικείμενα πρόστιμα CO2. "

Τα ανακυκλωμένα απόβλητα είναι επίσης απόβλητα

Ωστόσο, ο ορισμός των αποβλήτων πρέπει ακόμη να αποσαφηνιστεί, συνεχίζει η σιδηροδρομική εταιρεία. Ο αυστριακός ορισμός διαφέρει από την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ: ​​εάν τα απόβλητα ανακυκλώνονται, δεν θεωρείται πλέον απόβλητο στην Αυστρία. Από την άποψη του ÖBB, η νομοθεσία της Atrsian πρέπει να ευθυγραμμιστεί με αυτήν της ΕΕ. «Αυτό θα καταστήσει σαφές ότι, καταρχήν, κάθε διαδικασία ανακύκλωσης μπορεί να οδηγήσει στο τέλος των αποβλήτων, τα οποία θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μια πραγματική κυκλική οικονομία».

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ουδέτερη ως προς το CO2 αλυσίδα εφοδιασμού και διάθεσης για εμπορικά και βιομηχανικά πάρκα, το ÖBB προτείνει επίσης να γίνει η σιδηροδρομική σύνδεση προϋπόθεση για την έγκριση εμπορικών και βιομηχανικών πάρκων στο μέλλον.

railfreight.com/railfreight/2021/06/08/put-waste-on-the-rails-says-austria/

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ