2021-08-05 10:22:22
Φωτογραφία για Βασιλακόπουλος: Οδηγίες για όσους νιώσουν δυσφορία από τις φωτιές
Για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα και τι πρέπει να προσέξει ο κόσμος μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση μετά από μια πυρκαγιά και δεν ισχύει μόνο για την Βαρυμπόμπη αλλά για όλη την Ελλάδα που υπάρχουν πυρκαγιές.

Ωστόσο σημείωσε πως το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αυτή είναι μια προσωρινή επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και όχι μόνιμη, οπότε υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπιστείς.

Όπως εξήγησε και για λίγες ώρες να εισπνεύσεις αυτά τα σωματίδια, είναι επικίνδυνα γιατί είναι ξένο σώμα που μπαίνουν μέσα στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνει φλεγμονή.

«Για έναν απλό άνθρωπο που είναι τελείως υγιής αυτή η φλεγμονή θα κάνει έναν ερεθισμό συνήθως δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα, αν έχει όμως υποκείμενα νοσήματα, αν έχει ήδη φλεγμονή στους αεραγωγούς του πχ άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, τότε η επιπλέον φλεγμονή που θα γίνει από αυτά θα επιτείνει την ήδη προυπάρχουσα φλεγμονή και θα έχει επίταση των συμπτωμάτων-παρόξυνση. Οπότε αυτός ο άνθρωπος πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με τον θεράποντα πνευμονολόγο του να ρυθμίσει την αγωγή του», ανέφερε ενδεικτικά.


Ωστόσο, τόνισε πώς κάποιος που δεν ξέρει ότι έχει κάποιο νόσημα αν νιώσει ξαφνικά ιδιαίτερη δυσφορία, βήχα, δύσπνοια, ιδιαίτερα τώρα που είναι επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα, να μην θεωρήσει ότι είναι απλά η ατμόσφαιρα αλλά να επισκεφτεί έναν πνευμονολόγο και να κάνει σπιρομέτρηση γιατί υπάρχει μεγάλο ποσοστό υποδιάγνωσης αναπνευστικών νοσημάτων πχ από το τσιγάρο νοσούν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια περίπου 1.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δηλαδή το 10% και οι μισοί δεν το γνωρίζουν.
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ