2021-08-31 13:12:55
Φωτογραφία για ΠΦΣ: Ενημέρωση για την επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας για την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του Κορωνοϊού COVID-19 των φαρμακοποιών και των υπαλλήλων φαρμακείου Συνάδελφοι, 

Ως γνωρίζετε, με το άρθρο 206 του Ν. 4820/2021 (ΦΕΚ Α΄ 130) προβλέπεται η υποχρέωση εμβολιασμού κατά του Κορωνοϊού COVID-19 όλου του προσωπικού σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας, προσδιορίζοντας ειδικώς και περιοριστικώς ως προσωπικό αυτών όμως το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό. Επίσης, ως δομές υγείας προσδιορίζονται τα διαγνωστικά κέντρα, τα κέντρα αποκατάστασης, οι κλινικές, τα νοσοκομεία, οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι μονάδες νοσηλείας, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Αναμέναμε δε με την ΚΥΑ που θα εκδίδετο κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 7 του άρθρου 206 του ως άνω Νόμου, να διευκρινιστεί ότι οι κάτοχοι αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας φαρμακείου φαρμακοποιούς και οι υπάλληλοι φαρμακείου έχουν επίσης υποχρέωση εμβολιασμού κατά του Κορωνοϊού COVID-19, ως άλλωστε είχε δημοσίως ανακοινώσει ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλειος Κικίλιας. Όμως, η εκδοθείσα υπ’ αριθμόν Δ1α/ΓΠ.οικ.52796/27.8.2021 απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων – Υγείας – Εσωτερικών – Επικρατείας «Παρακολούθηση και τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19», η οποία δημοσιεύτηκε στην 2 Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27.8.2021, ημέρα Παρασκευή (ΦΕΚ Β΄ 3959/27.8.2021), ουδέν διευκρίνιζε ή συμπλήρωνε σχετικώς, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται να υφίσταται η ανωτέρω ασάφεια – παράλειψη. Για το λόγο αυτό αποστείλαμε την Δευτέρα, 30.8.2021, το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 3724/30.8.2021 έγγραφο προς τους Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, με το οποίο ζητούσαμε να επιλυθεί άμεσα η εκκρεμότητα, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα Δημόσιας Υγείας το οποίο αφορά δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους και συνεργάτες μας, να προβούν άμεσα, είτε στη συμπλήρωση των ανωτέρω διατάξεων με την έκδοση νέας ΚΥΑ, είτε στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου. 

Επίσης, αιτηθήκαμε να παραταθεί αναλόγως η προθεσμία των τριών εργάσιμων ημερών για την υποβολή αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους. Λόγω όμως του σημερινού ανασχηματισμού και την αντικατάσταση τόσο του Υπουργού και όσο και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι τώρα να έχουμε λάβει απάντηση επί του ανωτέρω εγγράφου μας. Ευνόητο είναι ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία των νέων Υπουργών, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να επιλυθεί η μείζονα αυτή εκκρεμότητα, η οποία επηρεάζει την καθημερινότητα πάρα πολλών συναδέλφων και συνεργατών μας. 

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. 

Με Εκτίμηση,

farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ