2021-09-11 23:51:34
Φωτογραφία για Εκλογές το 2022 δείχνουν(;) οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ
Η φετινή ΔΕΘ μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας ήταν το πρώτο μεγάλο πολιτικό γεγονός στο οποίο η υγειονομική κρίση δεν ήταν κεντρικό θέμα.

Και μόνο από αυτό εξάγεται το συμπέρασμα πως ο πρωθυπουργός αρχής γενομένης από τις σημερινές εξαγγελίες επιδιώκει την δυναμική επανεκκίνηση και την επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα με επίκεντρο την οικονομία και τις επενδύσεις, δίνοντας έμφαση σε δύο κοινωνικές ομάδες με ιδιαίτερα μεγάλο εκλογικό βάρος: την νεολαία και την μεσαία τάξη, είτε αυτή αφορά μικρομεσαίους επιχειρηματίες είτε εν γένει το μέσο νοικοκυριό.  

Ουσιαστικά σήμερα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έπιασε το νήμα από εκεί που σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 2020 όταν ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλάζοντας τα πάντα τους επόμενους 19 μήνες και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στην υγειονομική κρίση.

Και το έπιασε με εμφατικό τρόπο καθώς το πακέτο που ανακοίνωσε ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρο σε ένα χρονικό σημείο μάλιστα αμέσως μετά από μία μεγάλη ύφεση εξαιτίας της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός πριν αναλύσει τα μέτρα προχώρησε σε μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία: αναθεώρησε τον στόχο για ανάπτυξη το 2021 λέγοντας πως από το 3,6% πάει στο 5,9%.  


Ταμείο ενεργειακής μετάβασης

Η αναθεώρηση αυτή έδωσε την δυνατότητα για ένα γενναίο πακέτο που σε αρκετά σημεία αφορά όλους τους Ελληνες πολίτες, όπως για παράδειγμα το νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης που θα προβλέπει την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας. 

Από εκεί και πέρα τα μέτρα για νέους ηλικίας έως 29 ετών, πολλά από τα οποία θα ξεκινήσουν από 1/1/2022 δείχνουν την πρόθεση για δυναμική επιστροφή της κυβέρνησης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα που διαχρονικά αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Το παζλ συμπληρώνουν τα μέτρα υπέρ της απασχόλησης, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας και τα νέα έργα στην Θεσσαλονίκη.  

Πρόκειται για ένα πακέτο που αφορά αν όχι όλο, ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ. 

Σε αμιγώς πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο ενδιαφέρον είχαν οι εξής αναφορές:

Ο πρωθυπουργός σε μία αποστροφή του μίλησε για «πλειοψηφία ορθολογισμού» δείχνοντας πως είναι σταθερά προσανατολισμένος σε ευρεία μέτωπα, πάνω και πέρα από την στενή κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας. 

Δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομα του κ. Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε η σημερινή επανεκκίνηση να μην έχει την αξιωματική αντιπολίτευση στο κάδρο. 

Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε πως η πλειονότητα των πολιτών απορρίπτει την «αχρείαστη πόλωση» δείχνοντας τις πολιτικές του προθέσεις για ήρεμο πολιτικό κλίμα. 

Προανήγγειλε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα – και στις 13 Περιφέρειες – με επίκεντρο την νεολαία.  

Όλα τα παραπάνω αν «διαβαστούν» ενιαία δείχνουν πως ο πρωθυπουργός σήμερα ήθελε μετά από έναν κακό μήνα να πάρει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων και ίσως στο πίσω μέρος του μυαλού του να έχει τις εθνικές εκλογές εντός του 2022 ώστε να ξεπεραστεί νωρίτερα και το αγκάθι της απλής αναλογικής.

του κ.Στ.Παπαντωνίου
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ