2021-10-11 20:03:58
Φωτογραφία για Freedom Pass/ Data: Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για τους εμβολιασμένους 15-17 ετών
Άνοιξε το μεσημέρι της Δευτέρας η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Freedom Pass Data. Δικαιούχοι είναι όλοι οι νέοι ηλικίας 15-17 ετών (γεννηθέντες από 1/1/2004 έως και 31/12/2006) οι οποίοι θα έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έως και τις 31/12/2021.

Η προσφορά αφορά πακέτο δεδομένων 50GB που ισχύει για 5 μήνες και αποδίδεται σε έναν ενεργό αριθμό κινητής τηλεφωνίας ανεξαρτήτως του παρόχου (Cosmote, Vodafone, Wind) και του είδους (συμβόλαιο, καρτοκινητό, εταιρικό, ιδιωτική) της σύνδεσης.

Η αίτηση για την απόκτηση του πακέτου γίνεται από τον γονέα ή τον ασκούντα τη γονική μέριμνα, και υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά, μέσω του freedompass.gov.gr, είτε στα ΚΕΠ, δηλώνοντας τον αριθμό στον οποίο πρόκειται να πιστωθεί το πακέτο.

Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται εντός 24 ωρών από την αίτηση. H παροχή χορηγείται μια φορά ανά Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) εμβολιασθέντος και ανά σύνδεση κινητής τηλεφωνίας.


Το Freedom Pass Data υλοποιείται ακριβώς ένα μήνα από την ανακοίνωσή του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην 85η ΔΕΘ.

Ακολούθως, το μέτρο εξειδικεύτηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και Υγείας Θάνου Πλεύρη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά.

Στους 110.000 υπολογίζονται οι ήδη εμβολιασμένοι έφηβοι 15 - 17 ετών

Στα 20 ευρώ ανά voucher των 50 GB πλέον τελών κινητής τηλεφωνίας, λοιπών φόρων, και του αναλογούντος ΦΠΑ, στις εταιρείες ανέρχεται το κόστος της δράσης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την παροχή δωρεάν δεδομένων στους εφήβους 15 – 17 ετών, οι οποίοι θα έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου για την προστασία από τον κορονοιό έως την 31η Δεκεμβρίου.

Αυτό είναι το ποσό, το οποίο θα πληρωθεί ανά κουπόνι δεδομένων από την Κοινωνία της Πληροφορίας που «τρέχει» τη δράση στους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind, οι οποίοι θα την υλοποιήσουν, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση κατακύρωσης που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Στην απόφαση δεν αναφέρεται το συνολικό κόστος της δράσης, αλλά ούτε και η δεξαμενή των δυνητικών δικαιούχων, οι οποίοι εντάσσονται στην ηλικιακή ομάδα των γεννηθέντων την τριετία 2004, 2005 και 2006. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πάντως, το σύνολο των πόρων που θα διατεθούν στο πλαίσιο όλου του προγράμματος «Freedom Pass», δηλαδή και της δράσης των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και της κάρτας ψυχαγωγίας που αφορά τους εμβολιασθέντες νέους 18 - 24 ετών, ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια ευρώ. Από το ποσό αυτό, εκτιμάται ότι έχουν ήδη αποδοθεί σε νέους περί τα 50 εκ. ευρώ, ενώ οι ήδη εμβολιασμένοι έφηβοι 15 - 17 ετών που μπορούν να κάνουν αίτηση για τα δωρεάν δεδομένα, φτάνουν περίπου τους 110.000.

Πέραν του κόστους της δράσης αυτής καθαυτής ως προς την πληρωμή της αξίας της στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, η Κοινωνία της Πληροφορίας, έχει προχωρήσει και σε άλλες τέσσερεις κατακυρώσεις συνοδευτικών έργων συνολικού προϋπολογισμού άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Συγκεκριμένα, βάσει των αναρτημένων αποφάσεων έχουν κατακυρωθεί ύστερα από διαδικασία διαπραγμάτευσης ποσά (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) ως εξής:

69.000 ευρώ στην εταιρία ΜΕΝΤΙΑΤΕΛ για το έργο «Υπηρεσίες υποστήριξης και ενημέρωσης κοινού της δράσης themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ