2021-11-05 01:15:02
Φωτογραφία για Μπορεί η χοληστερίνη να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή και υγεία της γυναίκας;
Μπορεί η χοληστερίνη να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή και υγεία της γυναίκας;

Ο ανδρολόγος - ουρολόγος Πέτρος Δρέττας, μιλάει στην Πελίνα Θεοδοσίου για το themaygeias.gr:

"Τα λιπίδια είναι λιπαρά τα οποία αποτελούν ένα καύσιμο για τον οργανισμό. Παράλληλα, συμμετέχουν στο σχηματισμό κυτταρικών δομών.

Για να αξιολογήσουμε τα λιπίδια, μετράμε τα εξής:

Την HDL χοληστερόλη ή «καλή» όπως έχει γίνει γνωστή, γιατί επεξεργάζεται στο συκώτι και αποβάλλεται από τον οργανισμό, την LDL ή «κακή» χοληστερόλη, η οποία μπορεί να εναποτίθεται στο τοίχωμα των αγγείων και προκαλεί αθηροσκλήρωση και τα τριγλυκερίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο ή μεταβολικό σύνδρομο."

Τι λένε οι μελέτες

"Σε μελέτη που έγινε το 2016, αξιολογήθηκε το λιπιδαιμικό προφίλ γυναικών σε συνάρτηση με τη σεξουαλική λειτουργία τους. Βρέθηκε λοιπόν ότι οι γυναίκες με δυσλιπιδαιμία, ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν προβλήματα με τη διέγερση, την ύγρανση, τον οργασμό τον πόνο και τη σεξουαλική ικανοποίηση. Ακόμα, εξέφραζαν μεγαλύτερη δυσφορία για τη σεξουαλική τους ζωή." λέει ο κ. Δρέττας και εξηγεί:

"Όταν μια γυναίκα διεγείρεται σεξουαλικά, τα αγγεία στα γεννητικά όργανα διατείνονται ώστε να αυξηθεί η αιματική ροή, προετοιμάζοντας το σώμα για τη σεξουαλική επαφή. Το αίμα στο κολπικό τοίχωμα, είναι υπεύθυνο για την ύγρανση του κόλπου. Η κλειτορίδα και τα χείλη του αιδοίου διογκώνονται λόγω της αυξημένης ροής. Οι διαδικασίες αυτές διαταράσσονται στην περίπτωση της δυσλιπιδαιμίας, όταν τα αγγεία έχουν επηρεαστεί, με αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική προετοιμασία και απάντηση του σώματος."

Τι προτείνουν οι ειδικοί

"Η αλλαγή στον τρόπο ζωής, έχει ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ίνες και η αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών σε συνδυασμό με την άσκηση, είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα." λέει ο γιατρός και καταλήγει: "Η διατήρηση του σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος, αποτελούν επιπλέον βήματα για τη διατήρηση της συνολικής αλλά και της σεξουαλικής υγείας."

* Ο Πέτρος Δρέττας είναι χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, υπεύθυνος στο Ανδρολογικό Πειραιά.
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ