2021-11-09 15:19:11
Φωτογραφία για Συνθήκες ασφυξίας στα νοσοκομεία φέρνει η έκρηξη κρουσμάτων
Το χθεσινό τραγικό ρεκόρ κρουσμάτων φουντώνει την ανησυχία, αλλά και τις φήμες μεταξύ των πολιτών για νέα lockdown, ενδεχομένως και εφαρμογή τηλεκπαίδευσης τις επόμενες μέρες.  Φήμες που δεν συμμερίζεται καθόλου η κυβέρνηση εμμένοντας στην απόφαση να μην υπάρξει ξανά κλείσιμο της κοινωνίας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ χθες Δευτέρα 8 Νοεμβρίου έδειξε 7.335 νέα κρούσματα, 65  νέους θανάτους και 477 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας μέσα από 114.000 τεστ που διενεργήθηκαν την τελευταία ημέρα. 

"Οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ήδη έχουν αυξητική πορεία και η εκτίμησή μου είναι ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε φτάσει περίπου στους 100 την ημέρα", τονίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, "Ίσως να φτάσουμε τους 4.000 θάνατοι ως τα Χριστούγεννα, συμπλήρωσε, σημειώνοντας επίσης πως αντίστοιχα υψηλή θα είναι και η πίεση στους διασωληνωμένους.


Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας, με ελάχιστες πλέον κλίνες ελεύθερες στην επικράτεια και με το προσωπικό ήδη εξουθενωμένο από την μάχη κατά της πανδημίας τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Μια κατάσταση που δημιουργεί ψυχική και σωματική κόπωση.

Δραματικές είναι οι στιγμές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με τον διευθυντή ΜΕΘ του Νοσοκομείου "Παπανικολάου", Νίκο Καπραβέλο, να περιγράφει με αγωνιώδη τόνο την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη βόρεια Ελλάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πλέον διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Ο κ. Καπραβέλος αποδίδει την εικόνα της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα γενικά και στη Θεσσαλονίκη στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Εν τω μεταξύ στα νοσοκομεία της Αττικής η κατάσταση δεν εμφανίζει καλύτερη εικόνα, με τα ράντζα να καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των σοβαρά ασθενών που αυτήν τη στιγμή μεταφέρονται και από την επαρχία. Στο Λαϊκό, που εφημέρευε μέχρι το πρωί της Κυριακής, νοσηλεύονται 48 ασθενείς με κοροναϊό. Για να αντιμετωπιστούν άλλα περιστατικά επιστρατεύτηκαν 30 ράντζα.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη για τα όσα έγιναν την Κυριακή το βράδυ στο νοσοκομείο "Γεννηματάς". "Είχαμε μια νύχτα, μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, πήραμε ράντζα δανεικά από τη Σωτηρία" επισήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. "Από τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας πάει το πράγμα για 10.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα" ξεκαθάρισε.

Μπροστά σε όλες αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις, η πολιτεία βγάζει από το συρτάρι τα χαρτιά για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και δευτερευόντως για τη λήψη κάποιων μικρών περιοριστικών μέτρων ιδίως στις "κόκκινες" περιοχές. 

Ποια μέτρα εξετάζονται

-Αύξηση κλινών Covid, με αντίστοιχο περιορισμό κανονικών χειρουργείων

-Συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για να απορροφήσουν τα non Covid περιστατικά

-Κίνητρα σε γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ, και εάν αυτό δεν γίνει να προχωρήσει σε επίταξή τους

-Από την άλλη, δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα ιδίως σε κόκκινες περιοχές. Έτσι, πιθανόν τις επόμενες μέρες να δούμε κατάργηση ορθίων σε χώρους διασκέδασης και απαγόρευση μουσικής.

-Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας την εβδομάδα που διατρέχουμε, θα οδηγήσει τις οποιεσδήποτε αποφάσεις για περαιτέρω μέτρα, την ίδια ώρα που οι ειδικοί δεν σταματούν να απευθύνουν κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις. Εν αναμονή λοιπόν.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ