2021-11-10 09:57:16
Φωτογραφία για Θεσσαλονίκη: Τα φαρμακεία σηκώνουν το βάρος των τεστ και των ιώσεων
Για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, για τη νόσηση από κορονωϊό και γρίπη, αλλά και για τα εμβόλια και την απαραίτητη μάσκα, μίλησε στον "Τ.Θ.", ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

"Εκτός από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που πρέπει να το κάνουν όλοι, η δική μου προτροπή είναι μάσκα παντού, και πάντα και για όλους. Και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, μάσκα! Είναι ο μόνος τρόπος προστασίας". Αυτό δηλώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο στο "ΤyposThes", ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης. Ο ίδιος, εστιάζει στα μέτρα που λαμβάνονται για το κορωνοϊό, στις εποχιακές ιώσεις και τη χειμωνιάτικη γρίπη για να σταθεί ιδιαίτερα σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στην Αθήνα, που διακινεί έναντι αμοιβής πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης και τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, και την ευρεία έρευνα που ξεκινά η Δικαιοσύνη, μετά από παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών Μαρίας Γκανέ. "Οποιαδήποτε τέτοια πρακτική είναι απολύτως καταδικαστέα", μας λέει χαρακτηριστικά.


Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με τα rapid test

Στο ερώτημά μας πώς είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με τα rapid test, τί κίνηση υπάρχει και αν κάνει ο κόσμος το τεστ, μας απαντά: "Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που έρχεται και κάνει rapid test, σε καθημερινή βάση και ειδικά αυτό φαίνεται τα Σαββατοκύριακα στις εφημερίες όπου τα φαρμακεία που είναι ανοιχτά είναι πάρα πολύ λίγα, οπότε εκεί πέφτει ο μεγάλος όγκος της διενέργειας των rapid test. Δεν κάνουν όλα τα φαρμακεία το τεστ, οπότε τις Κυριακές καταλαβαίνετε ότι μπορεί να δημιουργούνται ακόμα και ουρές... Είναι μια μεγάλη διαδικασία", συνεχίζει, "να του πάρεις τα στοιχεία, να του κάνεις το τεστ, να καταχωρήσεις το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα όταν βγει, να χρονομετρήσεις το τεστ, διαδικασία που υπερβαίνει το 15λεπτο... Κάποιοι βέβαια φαρμακοποιοί δεν θέλησαν να εμπλακούν στη διαδικασία των rapid test, για δικούς τους λόγους, περισσότερο ίσως ο φόβος ότι θα έρθουν σε επαφή με θετικά κρούσματα", μας λέει. όσον αφορά την τιμή του, το κόστος είναι 10 ευρώ, αλλά μπορεί να το βρει κανείς και με χαμηλότερη τιμή.

Καταγγελίες στην Αθήνα για πλαστά rapid test

Όσον αφορά τις καταγγελίες στην Αθήνα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή καταγγελίες ακόμη και για εικονικά αποτελέσματα από μοριακά test και για ενδεχόμενη δράση εγκληματικής οργάνωσης, μας λέει: "Δεν έχω κάτι περισσότερο από αυτά που διαβάζω στα δημοσιεύματα, αν ήξερα κάτι περισσότερο σίγουρα θα είχα αναλάβει δράση, είτε εγώ, είτε μέσω του εισαγγελέα. Σαφέστατα αν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, ειδικά στη χώρα μας ή στην πόλη μας, είναι 100% καταδικαστέα. Αλίμονο αν συμβαίνει κάτι τέτοιο στη Θεσσαλονίκη και υποπέσει στην αντίληψή μου. Η υπόθεση θα θεωρείται τελειωμένη. Το φαρμακείο αυτού που το κάνει, θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένο! Για μένα είναι εξαπάτηση και σαν τέτοια θα αντιμετωπισθεί, με τις βαρύτερες κυρώσεις", τονίζει ο κ. Ευγενίδης και συμπληρώνει: "Ελπίζουμε να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα, αλλά δυστυχώς σε κάθε κοινωνία δεν είναι όλοι άγγελοι, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι έχουν τέτοιες συμπεριφορές. Υπάρχει και ο κόσμος που το ζητάει, από κει αρχίζει το κακό, και κάποιοι που μπορεί να ενδώσουν, δυστυχώς. Αλλά οποιαδήποτε τέτοια πρακτική είναι καταδικαστέα", δηλώνει κατηγορηματικά.

Για τη νόσηση γενικά, από γρίπη κλπ

Όσον αφορά την εποχική γρίπη, μας λέει ότι δεν υπάρχει ακόμα. Έρχεται στη χώρα μας με την καινούργια χρονιά. "Από απλές ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού, υπάρχουν πάρα πολλές και έχουν κάνει αρκετά δυναμική την εμφάνισή τους. Γιατί, μετά την περσινή χρονιά στην οποία δεν είχαμε καθόλου ιώσεις λόγω των μέτρων αυτοπροστασίας αλλά και της καραντίνας που ήμασταν, φέτος έχουν επανέλθει δριμύτερες. Έχουμε πολλές ιώσεις, όλες έχουν ήπια συμπτώματα, αντιμετωπίζονται οι περισσότερες με απλά φάρμακα, δεν χρειάζεται να καταφύγει κάποιος σε σύνθετες αγωγές, ή στο νοσοκομείο γι' αυτό το λόγο και ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Διότι εκτός του κορωνοϊού, υπάρχουν και οι άλλες ιώσεις και περιμένουμε και τη γρίπη", επισημαίνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Γίνονται εμβόλια για τη γρίπη;

Ο κ. Ευγενίδης μας λέει ακόμα ότι αυτός ο μήνας είναι ο κατεξοχήν μήνας του εμβολιασμού του πληθυσμού, γίνονται καθημερινά δεκάδες εμβόλια στα φαρμακεία για τη γρίπη, και θα ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερό του ποσοστό μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε ο πληθυσμός θα είναι εμβολιασμένος και έτοιμος για την αντιμετώπιση της γρίπης με τη νέα χρονιά και την εμφάνισή της.

Εκτός από το εμβόλιο παντού και πάντα μάσκα!..

Αναφερόμενος στα μέτρα για τον κορωνοϊό υπογραμμίζει τα εξής: "Να ξεκαθαρίσουμε ότι η ασθένεια αυτή είναι καινούργια, δεν έχει αντιμετωπισθεί ποτέ στο παρελθόν, άρα ότι γίνεται από τα φάρμακα τα οποία προσπαθούν να βγάλουν, από τα εμβόλια μέχρι και τα μέτρα που η πολιτεία προσπαθεί να πάρει για να την αναχαιτίσει, όλα είναι καινούργια, όλα δοκιμάζονται τώρα οπότε με αυτό το πρίσμα θα πρέπει να τα βλέπουμε. Τα μέτρα αλλάζουν συνέχεια γιατί πραγματικά συνέχεια έρχονται καινούργια στοιχεία στο φως, όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης του ιού και τα αποτελέσματα που έχει. Είναι βέβαιο ότι η μετάλλαξη που κυκλοφορεί τώρα είναι πάρα πολύ μεταδοτική, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τον κόσμο".

Επιπλέον ο κ. Ευγενίδης εστιάζει εμφατικά στη χρήση της μάσκας: "Η δική μου προτροπή είναι μάσκα παντού, και πάντα και για όλους. Και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, μάσκα. Είναι ο μόνος τρόπος προστασίας, εκτός από το εμβόλιο", τονίζει. "Το εμβόλιο πρέπει να το κάνουν όλοι και πέρα από το εμβόλιο και μάσκα! Τελικά φάνηκε ότι μόνο προστασία σου παρέχει η μάσκα και όταν το ζητούμενο είναι η προστασία δεν πρέπει να το αγνοούμε", λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος, επισημαίνει ότι "το τελευταίο διάστημα είναι πολύ δύσκολο για τα φαρμακεία: έχουμε τα rapid test, τον αντιγριπικό εμβολιασμό, την δωρεάν διάθεση στους μαθητές τα 5 τεστ μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα γι' αυτόν τον μήνα, έχουμε όλες τις ιώσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είναι μια περίοδος για τα φαρμακεία πάρα πολύ πιεστική και όλοι οι φαρμακοποιοί είμαστε εξουθενωμένοι", καταλήγει ο κ. Ευγενίδης.

Πηγή: typosthes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ