2021-11-13 00:56:51
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Μάχες στα νοσοκομεία. Νέα μέτρα σε σούπερ μάρκετ
Με επανάληψη της περσινής ασφυξίας των νοσοκομείων απειλείται για ακόμα μία φορά η χώρα, καθώς τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού είναι περισσότερα από 47.000 ενώ οι νοσηλείες έχουν φθάσει τις 3.633. Εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, έρχονται νέα μέτρα με αυστηρότερο περιορισμό στον αριθμό των πελατών που θα μπορούν να μπουν ταυτόχρονα σε ένα σούπερ μάρκετ.

Ειδικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι εφημερίες εξελίσσονται καθημερινά σε απόλυτο εφιάλτη, με τους γιατρούς να σημειώνουν ότι ασθενείς διασωληνώνονται έξω από ΜΕΘ, δηλαδή σε αίθουσες ΜΑΦ, σε άλλες μονάδες, ή ακόμα και σε απλές κλίνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στις εντατικές μονάδες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης η πληρότητα έχει φθάσει το 97%, όμως, όπως υπογραμμίζουν οι γιατροί η πληρότητα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 100% και χάνονται ζωές.

Γιατροί και αξιωματούχοι της κυβέρνησης κάνουν έκκληση στους περίπου 525.000 ανεμβολιάστους πολίτες άνω των 65 ετών, να εμβολιαστούν καθώς είναι αυτοί που «οδηγούν την πανδημία». Ωστόσο, η σκέψη να μετατραπούν απλές κλίνες ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού είναι στο τραπέζι, ειδικά στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.


Την Παρασκευή αναφορικά με τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι οι ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη δώσει 664 κλίνες σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία. Οι κλίνες αυτές μπορούν να φιλοξενήσουν και περιστατικά κορονοϊού.

Μέχρι τη Δευτέρα η προθεσμία για επιστράτευση γιατρών

Την ίδια στιγμή, ωστόσο η κλεψύδρα για να λήξει η διορία και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ, αδειάζει. Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Οικονόμου, η προθεσμία λήγει την προσεχή Δευτέρα.

Παρόλο που υπάρχουν συζητήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους και γίνεται μία προσπάθεια για να αυξηθούν οι ιδιώτες γιατροί που θα μπουν στη μάχη, η συμμετοχή είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον μικρή.

ECDC: Πολύ ανησυχητική η κατάσταση σε Ελλάδα και ακόμα 9 χώρες της ΕΕ

Την ίδια στιγμή, ως «πολύ ανησυχητική» χαρακτηρίζεται η κατάσταση αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και σε ακόμα 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Παράλληλα, σε άλλες 10 χώρες η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «ανησυχητική».

Από τις 27 χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα και ακόμα 9 βρίσκονται στην κατηγορία, η οποία εκπέμπει τη μεγαλύτερη ανησυχία. Μαζί με την Ελλάδα στην ίδια λίστα βρίσκονται: το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόβλεψης προειδοποιεί μάλιστα ότι «οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες».

Σούπερ μάρκετ: Επανέρχεται ο περιορισμός στον αριθμό των πελατών

Εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στην κοινότατα, επανέρχεται μέσα στις επόμενες ώρες ο αυστηρότερος περιορισμός στον αριθμό των πελατών που θα μπορούν να μπουν ταυτόχρονα σε ένα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η ΚΥΑ η οποία θα ορίζει ότι θα μπορεί να εισέρχεται ένας πελάτης ανά 9 τ.μ στα σούπερ μάρκετ.

Το μέτρο αυτό προτιμήθηκε, καθώς διαπιστώθηκε πως η αντιπρόταση που αφορούσε την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ με αρνητικό rapid test ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη και με μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή της. Όπως ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, αφενός υπάρχουν κάποιοι που δεν θα κάνουν ούτε rapid test και δεν γίνεται να στερηθούν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και αφετέρου θα δημιουργηθεί πρόβλημα και με τις ατελείωτες ουρές, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής, στα μεγάλα καταστήματα. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ