2021-11-28 14:14:58
Φωτογραφία για Νέα μέτρα στο τραπέζι: Μάσκα παντού και καθολικό μπλόκο ανεμβολίαστων σε εστίαση
Νέα μέτρα είναι στο τραπέζι καθώς τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορονοϊό είναι σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, ενώ πλέον η νέα μετάλλαξη Όμικρον απειλεί την Ευρώπη. Μεταξύ των μέτρων που θα εισηγηθούν είναι το καθολικό μπλόκο ανεμβολίαστων στην εστίαση, η χρήση μάσκας παντού καθώς και η υποχρέωση για ένα επιπλέον rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη στο OPEN οι ειδικοί είναι έτοιμοι να εισηγηθούν νέα μέτρα. Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι είναι τα εξής:

Χρήση μάσκας παντού, όπως κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας στην Ελλάδα

Καθολικό μπλόκο ανεμβολίαστων σε εξωτερικούς χώρους στην εστίαση. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος ούτε στους εξωτερικούς χώρους

Ένα επιπλέον rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους φτάνοντας πλέον τα 3 ανά εβδομάδα. Το τρίτο τεστ θα παρέχεται δωρεάν ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν κάνουν με δικά τους έξοδα τα άλλα δύο.


Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη επί του παρόντος φαίνεται να επιπεδοποιείται η καμπύλη των κρουσμάτων. Εξ ου και παρακολουθούν κατά πόσο αποδίδουν τα μέτρα που ελήφθησαν προ 10ημέρου και είναι σε ισχύ. Ωστόσο, καθώς η νέα μετάλλαξη Όμικρον απειλεί την Ευρώπη, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ

Ασφυκτική πίεση δέχεται το ΕΣΥ λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού και του αριθμού των διασωληνωμένων όπως επισήμαναν μιλώντας στο Open οι ειδικοί.

Ο Νίκος Καπραβέλος, υπογράμμισε πως είναι πολλοί οι ασθενείς που μένουν εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και υποστήριξε πως ο εμβολιασμός έπρεπε να είχε γίνει υποχρεωτικός για τους άνω των 60 ετών.

Από την άλλη ο Νίκος Τζανάκης έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για αργή αποκλιμάκωση και 4.500-5.500 κρούσματα μέχρι την Πρωτοχρονιά. Σημείωσε μάλιστα πως πιθανόν να φτάσουν τους 25.000 θανάτους.

Καπραβέλος: Είναι πολλοί οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ περιέγραψε στο Open και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο Νίκος Καπραβέλος. «Χθες διασωληνώσαμε 2 ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Είναι πολλοί οι εκτός ΜΕΘ!», τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου. «Αν πάρουμε αυστηρά μέτρα, θα πέσουν τα κρούσματα», τόνισε. Εκτίμησε επίσης πως «η τρίτη δόση άργησε να γίνει. Η πολιτεία διστάζει να πάρει αυστηρά μέτρα και οι θάνατοι θα αυξηθούν. Έπρεπε να είχαν επιβάλλει υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60».

«Δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό. Το προσωπικό έχει εξουθενωθεί. Θα είναι ακατόρθωτο, θα καταρρεύσει το Σύστημα Υγείας μέχρι τα Χριστούγεννα», συμπλήρωσε ο κ. Καπραβέλος.

Δημόπουλος: Σταδιακά θα έχουμε προβλήματα από την Όμικρον

«Όταν πολυπληθή κράτη είναι ανεμβολίαστα, εμφανίζονται μεταλλάξεις», τόνισε από τη δική του πλευρά στο Open ο Θάνος Δημόπουλος.

«Ίσως άτομο την Μποτσουάνα που είχε aids να μολύνθηκε και να δημιουργήθηκε η μετάλλαξη Ο. Υπάρχει ανησυχία ότι θα επικρατήσει σιγά σιγά Δεν έχουμε δεδομένα ακόμη ότι διαφεύγει των εμβολίων. Πρέπει να δούμε αν καλύπτεται από μονοκλωνικά και χάπια που έχουμε», σημείωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Εκτίμησε επίσης πως «είναι δύσκολο να εφαρμοστεί υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών».

Σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον σημείωσε πως «σίγουρα έχει βαριά μεταδοτικότητα».

«Σταδιακά θα έχουμε προβλήματα από την Ο. Και με έντονες ψυχολογικές επιπτώσεις λόγω των εορτών», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καπραβέλος: Στο 2ο κύμα πολλοί ασθενείς non Covid πέθαναν περιμένοντας να χειρουργηθούν

Τζανάκης: 4.500-5.500 κρούσματα ως την Πρωτοχρονιά

Από τη δική του πλευρά ο Νίκος Τζανάκης σχολίασε: «Μέτα τις 10/12 θα βλέπουμε αργή πτώση κρουσμάτων. Θα έχουμε 4.500- 5.500 κρούσματα ως την Πρωτοχρονιά».

Εκτίμησε επίσης πως θα υπάρξει αύξηση των «κρεβατιών της ΜΕΘ με ταβάνι 750 μετά τις 20/12 και 70-85 θανάτους ανά μέρα». Μάλιστα τόνισε πως ίσως «όμως δούμε και τριψήφιο αριθμό».

«Θα φτάσουμε 25.000 θανάτους μέχρι την Πρωτοχρονιά», είπε ο Νίκος Τζανάκης. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ