2021-12-03 07:54:33
Φωτογραφία για Όχι στη διάσπαση των Γερμανικών σιδηρόδρομων λέει η νέα Κυβέρνηση. Μια οντότητα ένας  διαχειριστής.
Η νέα γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η διάσπαση της Deutsche Bahn σε δύο διαφορετικές οντότητες δεν θα πραγματοποιηθεί. Θα γίνει προσπάθεια να γίνουν οι εσωτερικές δομές της εταιρείας πιο «αποτελεσματικές και διαφανείς». Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει τις υπηρεσίες που θα λαμβάνουν οι ανεξάρτητοι φορείς.

 Νίκος Παπατόλιος

Η πρόταση για διάσπαση της εταιρείας είχε ως στόχο να αυξήσει τη διαφάνειά της και τις συνθήκες ανταγωνισμού στη γερμανική αγορά σιδηροδρόμων. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των υπηρεσιών του Γερμανού διαχειριστή υποδομής προς ανεξάρτητους φορείς, οι οποίοι επί του παρόντος είναι «πολύ αργοί και μη ψηφιοποιημένοι», όπως εξήγησε ο Tom Buchhold από το Flixmobility κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε το Investigate Europe.

Γιατί να χωρίσετε την εταιρεία;

Η αρχική πρόταση για τη διάσπαση της DB σε δύο διαφορετικές οντότητες (σιδηροδρομικός φορέας και διαχειριστής υποδομής) υποβλήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου από τη γερμανική μονοπωλιακή επιτροπή. Ακολούθησαν παρόμοια αιτήματα από οργανώσεις σιδηροδρομικών εμπορευματικών και επιβατών. Η μονοπωλιακή επιτροπή συνέστησε κάθετο διαχωρισμό μεταξύ διαχείρισης υποδομής και σιδηροδρομικών μεταφορών. Ταυτόχρονα, ΜΚΟ από τον σιδηροδρομικό τομέα δημοσίευσαν ένα έγγραφο θέσης που ζητούσε μια δεύτερη μεγάλη σιδηροδρομική μεταρρύθμιση στη Γερμανία, καθώς «δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε σίγουροι ότι τα χρηματοδοτικά μέτρα θα ωφελήσουν μόνο τις υποδομές και όχι τις λειτουργίες του Ομίλου DB».

Εκ μέρους του, ο Όμιλος DB υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι «το δίκτυο και οι λειτουργίες ανήκουν ανά πάσα στιγμή μαζί». Ένας εκπρόσωπος της DB εξήγησε ότι «Είναι βασικό οι αποφάσεις διαχείρισης και επενδύσεων υποδομής να λαμβάνονται κάτω από την ίδια στέγη, να ταιριάζουν μεταξύ τους και να παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες μας». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι από τη μακροχρόνια εμπειρία της εταιρείας, «οι επιτυχημένοι σιδηρόδρομοι σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη έχουν μια ολοκληρωμένη δομή και δεν μπορούμε να δούμε κανέναν καλό λόγο να επιλέξουμε έναν διαφορετικό δρόμο για το μέλλον των σιδηροδρόμων στη Γερμανία».

Οι ολοκληρωμένες εταιρείες δημιουργούν προβλήματα

Καθώς ο γερμανικός διαχειριστής υποδομής DB Netze θα παραμείνει μέρος του ολοκληρωμένου ομίλου DB, πολλοί ήταν δυσαρεστημένοι με την ανάπτυξη. Μεταξύ αυτών ήταν η εταιρεία Flixmobility που διαχειρίζεται το Flixtrain στη Γερμανία και τη Σουηδία. Η εμπειρία της εταιρείας στην είσοδο στο γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο μπορεί να έχει μια προοπτική της εταιρείας επιβατών σιδηροδρόμων. Ωστόσο, είναι ενδεικτικό των αδυναμιών που μπορεί να έχει η DB Netze στην παροχή πελατοκεντρικών υπηρεσιών.

Ο Tom Buchhold από την Flixmobility εξήγησε ότι όταν η εταιρεία ζήτησε γραμμές και διαδρομές για να λειτουργήσει το τρένο της στη Γερμανία, η διαδικασία που ακολούθησε ήταν μακρά και αναποτελεσματική. «Έπρεπε να βάλουμε το αίτημά μας σε χαρτί και να το στείλουμε στην Deutsche Bahn. Η εταιρεία άργησε να απαντήσει - σχεδόν τρεις μήνες, και η απάντηση ήταν αρχικά αρνητική»

«Στη Σουηδία, αυτό δεν συμβαίνει επειδή ο ΔΥ είναι χωρισμένος από την Εθνική Σιδηροδρομική Εταιρεία και αντιμετωπίζει τους φορείς εκμετάλλευσης σαν πελάτες και θέλει όλο και περισσότερους να στραφούν στον σιδηρόδρομο», πρόσθεσε. Επιπλέον, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θεωρεί «παράλογες τις ολοκληρωμένες εταιρείες γιατί δημιουργούν περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις».

Κριτική για τις υπηρεσίες που υπάρχουν ήδη

Δεν είναι η πρώτη φορά που η DB Netze δέχεται κριτική για τις υπηρεσίες πελατών που προσφέρει. Όταν η κοιλάδα του Middle Rhine έκλεισε τον Απρίλιο λόγω κατολίσθησης, ο Hans-Willem Vroon, διευθυντής της RailGood είχε τονίσει το ίδιο θέμα. Η διαχείριση κρίσεων του Γερμανού διαχειριστή υποδομής ήταν η αιτία για να τονίσει ότι η DB Netze στερείται τρία βασικά πράγματα: επικοινωνία, αξιόπιστες προβλέψεις και επιχειρηματικότητα.

«Είναι καιρός για μια πολιτιστική αλλαγή εκ μέρους του διαχειριστή υποδομής που θα πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζει τους σιδηροδρόμους σαν μια επιχείρηση και να δείξει υπευθυνότητα και υπευθυνότητα», εξήγησε. Ίσως τελικά η DB να μην διασπαστεί, και πράγματι οι εσωτερικές της δομές θα μπορούσαν να γίνουν πιο αποτελεσματικές και διαφανείς. Ωστόσο, ένα σημαντικό σημείο εστίασης που δεν πρέπει να χάσετε είναι αυτό των πελατοκεντρικών υπηρεσιών. Τα σχόλια των φορέων εκμετάλλευσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροφή για σκέψη για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών που επί του παρόντος στερούνται αποτελεσματικότητας και κάνουν τις σιδηροδρομικές μεταφορές ακόμη πιο ελκυστικές.

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ