2021-12-20 15:17:57
Φωτογραφία για Διακοσμητικά μαξιλάρια καναπέ: Προτάσεις και τρόποι για να τα χρησιμοποιήσετε σωστά
Ενώ σε σχέση με άλλα μεγαλύτερης επιφάνειας στοιχεία τα διακοσμητικά μαξιλάρια ανήκουν στις λεπτομέρειες της συνολικής διαμόρφωσης στο σαλόνι - καθιστικό, εν τούτοις μπορούν σε πολύ μεγαλο βαθμό να καθορίσουν όχι μόνο την όψη ενός καναπέ ή μιας πολυθρόνας αλλά και την συνολική ατμόσφαιρα και αισθητική του χώρου, ανάλογα με τον αριθμό τους, το σχέδιο και την απόχρωση. 

Και ενώ αρχικά φαίνεται απλός ο συνδυασμός των σωστών μαξιλαριών, ανάλογα με τον κάθε χώρο και δεδομένης και της τεράστιας ποικιλίας της αγοράς, συχνά το τελικό αποτέλεσμα μας "απογοητεύει" ή τουλάχιστον δεν είναι αυτό που είχαμε φανταστεί είτε αισθητικά είτε λειτουργικά.  

Οι υφές των υφασμάτων

Από τα πιο καθοριστικά στοιχεία για την γενική αίσθηση "ζεστασιάς" αλλά και αισθητικής που δημιουργούν τα διακοσμητικά μαξιλάρια καναπέ είναι το ύφασμα κατασκευής τους, που θα πρέπει αρχικά να είναι το κατάλληλο ανά εποχή. 


Έτσι το λινό και τα βαμβακερά υφάσματα για τους καλοκαιρινούς μήνες όπως και τα πλεχτά, γούνινα, βελούδινα και μάλινα μαξιλάρια στην διάρκεια του χειμώνα δημιουργούν σίγουρα ένα πολύ πιο όμορφο και ατμοσφαιρικό σύνολο.

Όταν ο αριθμός των μαξιλαριών στον ίδιο χώρο είναι σχετικά μεγάλος ακόμη και μόνο ένα-δύο μαξιλάρια με ιδιαίτερη υφή, που θα ταιριάζουν αισθητικά με το ύφασμα του καναπέ, ένα ριχτάρι ή και το χαλί  μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν την διακοσμητική ...διαφορά και να προσφέρουν συνολικά στον χώρο ξεχωριστή ατμόσφαιρα. 

Το σωστό σχήμα και μέγεθος

Εκτός της διακοσμητικής τους χρήσης πολύ συχνά τα μαξιλαράκια του καναπέ καθορίζουν και την λειτουργικότητα του επίπλου, αφού πχ σε καναπέδες με μεγάλο πλάτος τα βοηθητικά μαξιλάρια πλάτης είναι απαραίτητα ώστε να εξασφαλίζεται άνετο κάθισμα. 

Αν χρησιμοποιήσετε μια σειρά μαξιλαριών σε ολόκληρο το μήκος του καναπέ το καλύτερο αποτέλεσμα δημιουργούν συνήθως τα μαξιλάρια σε διαστάσεις 50Χ50 ή 45Χ45, ανάλογα με το ύψος της πλάτης του καναπέ. Επιπρόσθετα μπορούν να τοποθετηθούν και κάποια ακόμη σε μικρότερο μέγεθος και παραλληλόγραμο σχήμα, για πιο καλαίσθητο και "ενδιαφέρον" διακοσμητικά αποτέλεσμα. 

 

Η διάταξη ένα μαξιλαράκι στο κέντρο και ένα σε κάθε πλάϊ του καναπέ είναι μια αυστηρά κλασσική διάταξη, ταιριαστή με χώρους ανάλογης αισθητικής και για μαξιλάρια τοποθετημένα για αποκλειστικά για διακοσμητική χρήση, ενώ γενικά η χρήση μαξιλαριών στα πλαϊνά σημεία αφαιρεί από κάθε καναπέ ωφέλιμο λειτουργικό χώρο.  

H πιο "χαλαρή" τοποθέτηση του μαξιλαριών όπως και το o αριθμός τους να είναι τέτοιος ώστε να μην χρειάζεται να αφαιρούνται όταν ο καναπές φιλοξενεί περισσότερα από ένα άτομα, είναι οι πιο πρακτικοί τρόποι ώστε τα μαξιλάρια να είναι τελικώς ένα και χρήσιμο και διακοσμητικό στοιχείο στο σαλόνι σας και όχι ...πρόβλημα :)

από 9€

από 21€

από 19€

Διακοσμητικά μαξιλάρια με εμπριμέ μοτίβα

Σε σαλόνια που είναι συνολικά διαμορφωμένα σε διχρωμίες και που γενικά δεν υπάρχει πλουραλισμός σε αποχρώσεις και μοτίβα υφασμάτινων στοιχείων, με εμπριμέ υφασμάτινα μαξιλάρια θα προσθέσετε εύκολα χρωματικές πινελιές και αντιθέσεις που θα αναβαθμίσουν αισθητικά όχι μόνο τον καναπέ αλλά το σύνολο του χώρου. 

Ακόμη και τα διακριτικά σε αποχρώσεις εμπριμέ μοτίβα λειτουργούν ιδιαίτερα καλαίσθητα σε έναν μονόχρωμο καναπέ και σε χώρους με μονόχρωμες κουρτίνες και χαλιά.

Ένας πρακτικός τρόπος ευέλικτος και σε διακοσμητικές αλλαγές είναι η χρήση μαξιλαριών διπλής όψης, με μια μονόχρωμη και μία εμπριμέ πλευρά.   

Μαξιλάρια σε διαφορετικές αποχρώσεις από τον καναπέ

Τα μαξιλάρια όπως ακριβώς και κάθε άλλο διακοσμητικό στοιχείο στο σαλόνι δεν είναι απαραίτητο να συνδυάζονται αποκλειστικά με την απόχρωση του καναπέ και μπορούν ακόμη και στο σύνολό τους να έχουν εντελώς διαφορετική απόχρωση. 

Σε διακριτικές ή πιο έντονες αποχρώσεις τα μονόχρωμα μαξιλάρια, σε χρώμα διαφορετικό από αυτό του καναπέ, είναι ο πιο απλός τρόπος για να προσθέσετε χρώμα στο σαλόνι όπως και για να "δέσετε" χρωματικά με το σύνολο κάποια άλλα αντικείμενα όπως πχ ένα υφασμάτινο φωτιστικό, τις αποχρώσεις ενός μεγάλου κάδρου κλπ. 

Ειδικά σε σαλόνια διαμορφωμένα σε ουδέτερες και φυσικές αποχρώσεις η αλλαγή των μαξιλαριών με κάποια διαφορετικής απόχρωσης αλλάζει ριζικά την όψη του χώρου.  

Συνδυάζοντας τα μαξιλάρια με ριχτάρια

Μια ακόμη ...αλάνθαστη διακοσμητικά επιλογή σε αποχρώσεις είναι ο συνδυασμός των μαξιλαριών με ριχτάρια, σε καναπέδες ή πολυθρόνες. 

Ανάλογα με το πόσο έντονο χρωματικά επιθυμείτε το σύνολο επιλέξετε αποχρώσεις ταιριαστές και με το ύφασμα των επίπλων ή εντελώς διαφορετικούς τόνους. 

από 9,40€

από 31€

από 13€

Όταν τα μαξιλάρια είναι ο ...πρωταγωνιστής του καναπέ

Σε σαλόνια διαμορφωμένα σε Βoho, Ethic αλλά και μοντέρνο Ρουστίκ ύφος τα μαξιλάρια σε καναπέδες και πολυθρόνες είναι από τα κύρια διακοσμητικά στοιχεία του χώρου. 

Μαξιλάρια με βελούδινη υφή, σε στρογγυλό ή γενικά καμπύλο σχήμα, γούνινα μαξιλάρια όπως και αυτά με ethnic μοτίβα είναι από τα καταλληλότερα για χώρους διακοσμημένους στα συγκεκριμένα στυλ και όσο μεγαλύτερος είναι ο καναπές τόσο περισσότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ειδικά την περίοδο του χειμώνα, για να δώσουν στον καναπέ την αίσθηση μιας ...ζεστής αγκαλιάς.  

Αξίζει τελικά η επένδυση σε ακριβά μαξιλάρια;

Τόσο σε καταστήματα - eshops λευκών ειδών όσο και τα αντίστοιχα με διακοσμητικά είδη για το σπίτι θα βρείτε ατέλειωτη ποικιλία σε μεγέθη, σχέδια, αποχρώσεις όπως βεβαίως και σε τιμές. 

Γενικά τα μαξιλαράκια καναπέ ανήκουν στα οικονομικά είδη διακόσμησης, εκτός βεβαίως αν αυτό που αναζητάτε είναι κάτι εξεζητημένο τόσο σε ποιότητα υφασμάτων όσο και σε design. Για παράδειγμα είναι λογικό ότι ένα βελούδινο και κεντημένο μαξιλάρι σε ιδιαίτερο σχέδιο, τα μαξιλάρια με απλικέ μοτίβα, ιδιαίτερα φινιρίσματα ή τα κατασκευασμένα από ιδιαίτερα ποιοτικό ύφασμα έχουν ανάλογα και αυξημένο κόστος αγοράς.

Σε μικρούς χώρους, σε σαλόνια με έναν μόνο καναπέ αλλά και όταν γενικά ο αριθμός μαξιλαριών που θα χρησιμοποιήσετε είναι μικρός, αξίζει να επενδύσετε σε ένα-δύο ακριβά κομμάτια αφού αυτά μπορούν να αναδειχθούν πραγματικά σε κεντρικά διακοσμητικά στοιχεία του χώρου, με ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.   

από 22€

από 66€
από 20€
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ