2021-12-29 14:58:26
Φωτογραφία για Jerusalem Post: Γιατί το Ισραήλ δεν θα προσπαθήσει να φρενάρει την Ομικρον
Το Ισραήλ δεν έχει σχέδιο να σταματήσει το κύμα της μετάλλαξης Ομικρον που έχει ήδη σαρώσει τη χώρα, γράφει η Jerusalem Post. 

Αλλά ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας πιστεύουν ότι η «μαγική σφαίρα» αυτή τη φορά είναι στην πραγματικότητα μια… εκτεταμένη μόλυνση του πληθυσμού.

«Το πέμπτο κύμα μπορεί να τελειώσει όταν μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα μολυνθεί», δήλωσε ο καθηγητής Cyrille Cohen, επικεφαλής του εργαστηρίου Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan. «Μόνο μέσω της φυσικής έκθεσης, όταν προστατευόμαστε από τα εμβόλια, βλέπω αυτόν τον ιό να γίνεται ενδημικός».

Το πρώτο και το δεύτερο κύμα τελείωσαν, όταν το Ισραήλ έκανε lockdown, σταματώντας την εξάπλωση του ιού, αλλά προκαλώντας σοβαρή ζημιά στην οικονομία της χώρας και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Το τρίτο κύμα σταμάτησε, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την ταχύτατη εκστρατεία εμβολιασμού. Και το τέταρτο, μετά τις ενισχυτικές δόσεις.


Δεν φαίνεται, όμως, να υπάρχει «μαγική σφαίρα» που θα σώσει το Ισραήλ από την Όμικρον, γράφει η εφημερίδα. «Επειδή η Ομικρον είναι τόσο μεταδοτική, οι προσπάθειές μας να σταματήσουμε την εξάπλωσή της είναι μάλλον μάταιες», δήλωσε ο καθηγητής Hagai Levine, πρόεδρος της Ισραηλινής Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας. «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε αυτό το κύμα».

«Αυτό που μπορούμε και πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους πιο ευάλωτους».

Νέες έρευνες που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα που κολλούν τον ιό (οι λεγόμενες λοιμώξεις «breakthrough») αναπτύσσουν «σούπερ» ή «υβριδική» ανοσία, που σημαίνει ότι παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, ικανά να εξουδετερώσουν διαφορετικά στελέχη Covid-19 και άλλους ιούς.

Είναι επίσης απίθανο να νοσήσουν σοβαρά. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανέφερε την Τρίτη ότι υπάρχουν δύο άτομα σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση στη χώρα από την Ομικρον. Κανένας εκ των δύο δεν είχε εμβολιαστεί.

Ερευνες δείχνουν επίσης ότι η μετάλλαξη αυτή προκαλεί λιγότερο σοβαρή μόλυνση γενικά. Αυτό σημαίνει ότι από 80 άτομα που βρίσκονται σήμερα σε νοσοκομεία σε σοβαρή κατάσταση, μόνο δύο έχουν κολλήσει την Ομικρον. Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο MedRxiv υποστηρίζει ότι άτομα που μολύνονται με την Ομικρον προστατεύονται επίσης από τη Δέλτα.

«Ο μεγάλος αριθμός μολύνσεων από Ομικρον που αναμένεται στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο μπορεί να αυξήσει σημαντικά το επίπεδο ανοσίας ολόκληρου του πληθυσμού και να βοηθήσει στην εξάλειψη της Δέλτα και ορισμένων άλλων μεταλλάξεων», έγραψε στο Twitter ο καθηγητής Eran Segal.

Ο Levine υποστηρίζει ότι εάν η μελέτη αποδειχθεί σωστή, «ίσως η Ομικρον να σηματοδοτήσει μια επιδημιολογική μετάβαση στο ενδημικό στάδιο του ιού».

Ας υποθέσουμε ότι η γρίπη φτάνει σε μια κοινότητα όπου οι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία. Ένα άτομο αρρωσταίνει και μολύνει τρία άτομα. Καθένας από αυτούς τους ανθρώπους μολύνει άλλα τρία άτομα και ο ιός εξαπλώνεται. Αλλά την επόμενη φορά, όταν το ίδιο άτομο κολλήσει τη γρίπη, το σώμα του την καταπολεμά πιο γρήγορα και αυτή τη φορά μολύνει μόνο ένα άτομο. Στον επόμενο γύρο, το άτομο δεν μεταδίδει την ασθένεια και ως επί το πλείστον σταματά να εξαπλώνεται.

«Ο ιός δεν έχει αρκετούς ξενιστές για να πολλαπλασιαστεί μέσα στον πληθυσμό», εξήγησε ο Κοέν. «Είναι σχεδόν ανοσία αγέλης».

Ο Levine είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει να σκέφτεται πώς θα αντιδρά στα κύματα και να αρχίσει να κοιτά την ενίσχυση της ανοσίας και της ανθεκτικότητας της κοινότητας έναντι του ιού, επενδύοντας σε μέτρα δημόσιας υγείας και ενθαρρύνοντας τον εμβολιασμό.

«Πρέπει να αποφύγουμε τα καθολικά μέτρα. Δεν πρέπει να κλείσουμε τα σχολεία. Δεν πρέπει να κάνουμε lockdown. Δεν πρέπει να κλείσουμε τα αεροδρόμια», τόνισε. «Θα πρέπει να έχουμε αναλογικά μέτρα».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ