2022-01-17 12:40:11
Φωτογραφία για Νέο σεμινάριο σκοτεινής τέχνης από την Μαρία Σβαρνιά στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa





Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 20:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «Σκοτεινή τέχνη» με καθηγήτρια την Μαρία Σβαρνιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", με παρακολούθηση αποκλειστικά εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό βιαστείτε!  

 

Η σκοτεινή πλευρά της τέχνης σε όλες τις εκφάνσεις της.

 

Γνωρίστε την καθηγήτρια μέσα από το παρακάτω βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=6RkA2k-iXdk

 

Λίγα λόγια για το μάθημα:



Το παρόν σεμινάριο έχει σχεδιαστεί ειδικά για σπουδαστές/ συγγραφείς/ ερευνητές, που ενδιαφέρονται για την εναλλακτική ιστορία, τους θρύλους, τον σκοτεινό τουρισμό, το μυστήριο, τις λαϊκές παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, την λαϊκή μαγεία, το μακάβριο και το υπερφυσικό. Οι ενότητες του σεμιναρίου θα δώσουν την δυνατότητα στους σπουδαστές να έρθουν σε επαφή με την σκοτεινή Ελλάδα από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας και να την γνωρίσουν δια μέσου της παρουσίασης και της μελέτης επιλεγμένων θεματικών από την μυθολογία, την ιστορία, την λαογραφία, την μουσική παράδοση και τον σκοτεινό τουρισμό.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να αναπτύξουν οι σπουδαστές τις πιθανές ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους, να κερδίσουν καινούριες γνώσεις, να εμπλουτίσουν την φαντασία και την δημιουργικότητά τους και να διευρύνουν την κριτική τους σκέψη όσον αφορά στην αντίληψη και την ερμηνεία των εναλλακτικών ιστοριών του τόπου.

Τα σεμινάρια θα συνοδεύονται από λεπτομερές εποπτικό υλικό, ώστε να παρέχεται στους σπουδαστές μία ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την κάθε θεματική ενότητα. Με το πέρας των μαθημάτων, οι σπουδαστές θα έχουν κατανοήσει πλήρως όλες τις θεματικές ενότητες, θα έχουν διευρύνει το γνωσιακό τους υπόβαθρο, θα έχουν μάθει να ερευνούν και να ερμηνεύουν την σκοτεινή ιστορία και θα μπορούν να συνθέτουν ιστορίες εμπνευσμένες από αυτήν.

 

Βασικές ενότητες του σεμιναρίου:

 

Οι χθόνιες θεότητες της ελληνικής μυθολογίας. Τα Ελευσίνια μυστήρια. Οι πρακτικές της μαγείας στην αρχαία Ελλάδα. Η μαγεία στην αρχαία Ρώμη. Μάγοι και μάγισσες στο Βυζάντιο. Τα μάγια στην απρόσωπη ποίηση. Η μαγεία στο λαϊκό αστικό τραγούδι. Μαγεία, διάβολος και χριστιανισμός. Η Σκοτεινή Ελλάδα. Οι υπόγειοι κόσμοι. Τα σκοτεινά νησιά. Μακρόνησος, Γυάρος, Σπιναλόνγκα, Ικαρία και άλλοι τόποι εξορίας του «άλλου». Η Σκοτεινή Αθήνα. Οι θρύλοι της πόλης και τα σκοτεινά τοπόσημα. Η Σκοτεινή Αθήνα. Οι υπόγειες διαδρομές. Ο πνευματισμός στην Ελλάδα. Η περίπτωση του Άγγελου Τανάγρα. Η ιστορία της ονειρομαντείας από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας. Να σου πω την μοίρα σου; Καφεμαντεία, χειρομαντεία, χαρτομαντεία, ωμοπλατοσκοπία και άλλες πρακτικές λαϊκής μελλοντολογίας. Ενόραση και διαίσθηση. Η περίπτωση της Ελένης Κικίδου. Ξωτικά, λάμιες, νεράιδες και γοργόνες. Τα θηλυκά στοιχειά της λαϊκής φαντασίας. Τα ζώδια στην λαϊκή μας παράδοση. Μαγεία και λαϊκή ιατρική. Τα ελληνικά λαϊκά μαγικά ξόρκια. Η φωτιά στις ελληνικές λαϊκές παραδόσεις. Το έθιμο της πυροβασίας και τα Αναστενάρια.

 

Το σεμινάριο ξεκινάει την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 και αποτελείται από 20 δίωρα μαθήματα.

 

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Τετάρτη 20:00-22:00 εξ αποστάσεως μέσω τηλεδοάσκεψης.

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".

Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο e-mail: [email protected]

 

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: https://tabula.gr/NEW/?page_id=21019

Πηγή: TVNEA.COM
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ