2022-01-20 17:49:56
Φωτογραφία για Η Πολωνία κατηγορεί την Ουκρανία ότι μπλοκάρει τις σιδηροδρομικές αποστολές σε μια «άνευ προηγουμένου» κίνηση
Ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας της Πολωνίας ισχυρίζεται ότι ο ουκρανός ομόλογός του μπλοκάρει τις σιδηροδρομικές αποστολές προς τη χώρα εδώ και εβδομάδες σε μια «άνευ προηγουμένου» κίνηση. Σημειώνει ότι η Πολωνία είναι η μόνη χώρα που στοχεύεται και υποστηρίζει ότι η απόφαση παραβιάζει διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.

Της Μαρίας Βίλτσεκ

Η είδηση ​​έρχεται λίγο αφότου η ίδια η Ουκρανία κατηγόρησε την Πολωνία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της, ότι παραβίασε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου απορρίπτοντας το αίτημα του Κιέβου να επεκτείνει τις άδειες μεταφοράς εμπορευμάτων.

Ο Andrzej Olszewski από το διοικητικό συμβούλιο των Polish State Railways (PKP), μια κρατική εταιρεία, δήλωσε χθες ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού μέσω της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί από τις 30 Νοεμβρίου 2021 ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης. Είπε ότι το PKP «παλεύει» με τις επιχειρήσεις του στα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα και δεν ήταν σίγουρος πόσο καιρό θα διαρκέσει η κατάσταση.


Η απόφαση των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων (UZ) φέρεται να μπλοκάρει όλες τις αποστολές που αποστέλλονται από 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και του Καζακστάν, στην Πολωνία με διέλευση μέσω Ουκρανίας.

Το Κίεβο – σύμφωνα με δημοσίευμα του πολωνικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TVP σήμερα που βασίζεται σε ουκρανικές πηγές – ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση προέκυψε από εργασίες ανακαίνισης στους σιδηροδρόμους. Λέει επίσης ότι η Πολωνία δεν έχει πάρει πίσω άδεια βαγόνια όπως απαιτείται, με αποτέλεσμα να «συσσωρεύονται στην ουκρανική πλευρά».

Ωστόσο, ο Olszewski σημείωσε ότι η Πολωνία είναι «η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται από μια τέτοια επ' αόριστον απαγόρευση», ενώ το TVP αναφέρει ότι η σιδηροδρομική διαμετακόμιση εξακολουθεί να εκτελείται από την Ουκρανία στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, με την οποία έχει επίσης κοινά σύνορα.

Ανώνυμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην ουκρανική εφημερίδα Dzerkalo Tyzhnia δεν αρνήθηκαν ότι οι υποτιθέμενες εργασίες ανακαίνισης είναι «εργαλείο πίεσης» κατά της Βαρσοβίας, σύμφωνα με το TVP.

Τον περασμένο μήνα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άρνηση της Πολωνίας να αυξήσει τον αριθμό των εμπορευματικών αδειών της Ουκρανίας το 2022. Υποστήριξε ότι αυτό παραβίαζε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ουκρανίας, η Πολωνία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας μετά την Κίνα. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2021, έστειλε εξαγωγές αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Πολωνία, οι οποίες ήταν διπλάσιες από ό,τι στη Ρωσία και τρεις φορές περισσότερες από ό,τι στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Ο Olszewski σημείωσε επίσης ότι οι περιορισμοί «έκπληξη» θα σταματήσουν τη διέλευση στον λεγόμενο «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» (NJS), μέρος της πρωτοβουλίας «Belt and Road» της Κίνας για την ανάπτυξη υποδομών σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική. Το 2019, η Πολωνία ξεκίνησε την πρώτη της τακτική σύνδεση εμπορευμάτων με την Κίνα.

Η διοίκηση της PKP ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική κίνηση παραβιάζει τη Συμφωνία για τις Διεθνείς Σιδηροδρομικές Μεταφορές Εμπορευμάτων (SMGS) καθώς και τις διμερείς συμφωνίες σιδηροδρομικών μεταφορών. Μέχρι στιγμής, οι «διαβεβαιώσεις» για ταχεία επίλυση την περασμένη εβδομάδα δεν έχουν ακολουθηθεί από σχόλια από την ουκρανική πλευρά, είπε ο Olszewski.

Μετά την τελευταία συνάντηση στις 10 Ιανουαρίου, η PKP δήλωσε ότι «υπολογίζει στην εκπλήρωση της δέσμευσης που ανέλαβαν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι, οι οποίοι ανέλαβαν να εξηγήσουν αποτελεσματικά αυτήν την κατάσταση από την ουκρανική πλευρά». Ζήτησαν την αποκατάσταση της «τακτικής, αδιάλειπτης εμπορευματικής κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών μας».

Ωστόσο, περαιτέρω περιορισμοί αναμένεται επίσης να τεθούν σε ισχύ στις 20 Ιανουαρίου. Αυτά θα σταματούσαν την εισαγωγή αποστολών σε εμπορικά βαγόνια UZ στην Πολωνία.

Σήμερα, μέλη του συνδικάτου Solidarity στην PKP LHS (θυγατρική που διαχειρίζεται κυρίως τη μεταφορά σιδηρομεταλλεύματος) διαδήλωσαν έξω από το ουκρανικό προξενείο στην πόλη Λούμπλιν της ανατολικής Πολωνίας.

Η εκδήλωση έχει σκοπό να επιστήσει την προσοχή στην «αδυναμία της ουκρανικής πλευράς να συμμορφωθεί με τα συμβόλαια σχετικά με τις σιδηροδρομικές μεταφορές», καθώς και σε κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «απώλειες μεταφοράς της εταιρείας έως και 30%,» δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου.

Ο επικεφαλής της PKP LHS, Zbigniew Tracichleb, εκτιμά ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες η πολωνική εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ζλότι (221 εκατομμύρια ευρώ) στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της υποδομής της. Αυτό, λέει, «επέτρεψε στην ουκρανική πλευρά να αυξήσει τα έσοδα».

«Οι επιχειρηματικές σχέσεις που έχουμε δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια με σιδηροδρομικούς από το Κίεβο, το Lviv και το Kovel έχουν οδηγήσει σε συστηματική αύξηση των μεταφερόμενων εμπορευμάτων», δήλωσε ο Tracichleb. «Αυτό δεν χρειάζεται να είναι το τέλος της ανάπτυξης των σιδηροδρόμων μας».

notesfrompoland.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ