2022-01-21 16:28:36
Φωτογραφία για Ο ρόλος των φαρμακοποιών την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Columbia University
Ασθενείς και επαγγελματίες υγείας αναγνωρίζουν την αξία τους

Αναστασία Σαράφη, farmakeutikoskosmos.gr

Σχεδόν το 80% των ασθενών αντιμετωπίζουν τους φαρμακοποιούς ως βασικά μέλη της ομάδας που φροντίζει για την υγεία του, το 75% των φαρμακοποιών πιστεύουν στις ικανότητές τους να καλύψουν τα κενά στην υγειονομική περίθαλψη αλλά δηλώνουν ότι χρειάζονται περισσότερη εκπαίδευση και το 90% άλλων επαγγελματιών υγείας αναγνωρίζουν την αξία των φαρμακοποιών στη χορήγηση φαρμάκων και στη συμβουλευτική των ασθενών για τη θεραπεία τους.

Αυτά είναι κάποια από τα συμπεράσματα μελέτης του Columbia University (Mailman School of Public Health) που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες ψηφιακά και όπως αναφέρουν οι συντάκτες της πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες έρευνες του είδους της και η πρώτη που περιλαμβάνει τη «φωνή» ασθενών.

Ειδικότερα, η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 3.000 ασθενείς, 1.000 φαρμακοποιοί και 500 άλλοι επαγγελματίες υγείας (συμπεριλαμβανομένων γιατρών και νοσοκόμων), έδειξε ότι οι φαρμακοποιοί αναμένεται να παίξουν έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον αναφορικά με τη φροντίδα υγείας.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των φαρμακοποιών προβλέπει πως το 2030 φαρμακοποιοί θα αναλαμβάνουν περιπατητικούς ασθενείς και θα παραδίδουν τα φάρμακα κατ' οίκον ως ειδικοί σύμβουλοι και θα συνεργάζονται με μια ομάδα ειδικών για τη διαχείριση πολύπλοκων καταστάσεων.

«Τα αποτελέσματα της έκθεσης είναι ξεκάθαρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή της φροντίδας τους. Καθώς η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών επιμένει και καθώς αναπτύσσονται σύνθετες νέες θεραπείες και ψηφιακές τεχνολογικές λύσεις υγειονομικής περίθαλψης, ο ρόλος του φαρμακοποιού θα συνεχίσει να εξελίσσεται», δήλωσε ο John McHugh, MBA, PhD, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής και Διαχείρισης Υγείας στο Columbia Mailman School.

Δείτε εδώ περισσότερα.
pharmateam
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ