2022-02-12 10:40:28
Φωτογραφία για Φθίνει η προστασία της τρίτης δόσης εμβολίου μετά από 4 μήνες. Για ποιους ανοίγει ο δρόμος για τέταρτη δόση
Η τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού χάνει μεγάλο μέρος της ισχύος της μετά από περίπου τέσσερις μήνες, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ότι ορισμένοι Αμερικανοί, ειδικά εκείνοι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών ή θανάτου, μπορεί να χρειαστούν τέταρτη δόση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, προκαταρκτικές έρευνες από το Ισραήλ και τη Βρετανία έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η προστασία από τις αναμνηστικές δόσεις μειώνεται μέσα σε λίγους μήνες. Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή προσφέρουν την πρώτη πραγματική απόδειξη της φθίνουσας ισχύος των εμβολίων mRNA κατά της μέτριας έως σοβαρής ασθένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανάλυση δεν περιελάμβανε κατανομή ανά ηλικία και οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να κάνουν διάκριση μεταξύ της τρίτης δόσης που χορηγήθηκε σε ανοσοκατασταλμένο άτομο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παυλάκης: Παράδοση άνευ όρων η χαλάρωση των μέτρων

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα που αναζήτησαν ιατρική περίθαλψη για συμπτώματα κορονοϊού, οπότε αν ο πληθυσμός αυτός ήταν στραμμένος προς τους ηλικιωμένους ενήλικες ή όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, τα αναμνηστικά εμβόλια μπορεί να φαίνονταν λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ τα εμβόλια μπορεί να χάνουν κάποια ικανότητα να προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία σε ενήλικες άνω των 65 ετών, παραμένουν ιδιαίτερα προστατευτικά σε νεότερους ενήλικες με καλή υγεία. Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν ποιος ακριβώς διατρέχει υψηλό κίνδυνο ακόμη και μετά από τρεις δόσεις προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο να συστήσουν τέταρτη δόση.

«Μπορεί να υπάρξει η ανάγκη για μια ακόμη φορά για μια άλλη ενίσχυση -στην προκειμένη περίπτωση, μια τέταρτη δόση εμβολίου για ένα άτομο που εμβολιάζεται με mRNA- που θα μπορούσε να βασίζεται στην ηλικία, καθώς και στις υποκείμενες παθήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν για την πανδημία.

Το C.D.C. έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν δεδομένα που δείχνουν ότι η δεύτερη και η τρίτη δόση των εμβολίων Moderna και Pfizer-BioNTech ήταν λιγότερο αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον. Οι τρίτες δόσεις ενίσχυαν την προστασία αυτή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Στη νέα μελέτη, μια ομάδα ερευνητών που χρηματοδοτήθηκε από το C.D.C. συνέλεξε δεδομένα από 10 πολιτείες μεταξύ 26 Αυγούστου 2021 και 22 Ιανουαρίου 2022. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν περιόδους κατά τις οποίες οι μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον, αντίστοιχα, αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων στη χώρα.

Η ομάδα ανέλυσε 241.204 επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών ή εγκαταστάσεις επείγουσας περίθαλψης και 93.408 νοσηλείες μεταξύ ενηλίκων άνω των 18 ετών. Οι ερευνητές δεν συμπεριέλαβαν τις ηπιότερες λοιμώξεις από κορονοϊό.

Η προστασία από τις επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και επείγουσας περίθαλψης μειώθηκε από 69% εντός δύο μηνών από τη δεύτερη δόση σε 37% μετά από πέντε μήνες ή περισσότερο. Οι επαναληπτικές δόσεις επανέφεραν τα επίπεδα αυτά στο 87 τοις εκατό.

Η αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολίων μειώθηκε επίσης. Η προστασία από επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και επείγουσες επισκέψεις περίθαλψης μειώθηκε σε 66% εντός τεσσάρων ή πέντε μηνών και σε μόλις 31% μετά από πέντε ή περισσότερους μήνες από τη λήψη της τρίτης δόσης, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η τελευταία εκτίμηση μπορεί να μην είναι αξιόπιστη, επειδή λίγοι άνθρωποι έλαβαν ενισχυτικά εμβόλια πριν από περισσότερους από πέντε μήνες και έτσι τα δεδομένα είναι περιορισμένα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αλλά η προστασία που παρείχαν τόσο η δεύτερη όσο και η τρίτη δόση έναντι της νοσηλείας ήταν γενικά υψηλότερη από ό,τι για τις επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και επείγουσας περίθαλψης. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ