2022-02-14 19:17:48
Φωτογραφία για Λευκά έπιπλα ...Πολύχρωμοι χώροι
Δεν είναι καθόλου δύσκολο να  κατανοήσετε την "φιλοσοφία" ακόμα κι αν ποτέ πριν δεν έχετε ασχοληθεί με θέματα διακόσμησης και συνδυασμού των χρωμάτων. 

Ας υποθέσουμε ότι τελευταία ο χώρος του καθιστικού σας έχει κουράσει οπτικά και θέλετε να τον ανανεώσετε, χωρίς όμως να αλλάξετε έπιπλα ή σημαντικά στοιχεία του παρά μόνο τα χρώματα που επικρατούν στο δωμάτιο.

Βάλτε μπροστά σας ένα χαρτί και υποθέστε πως αυτό είναι το καθιστικό σας. Χωρίς να έχει καμιά σημασία η ακρίβεια του σχεδίου, προσπαθήστε με πολύχρωμους μαρκαδόρους ή μπογιές να "τοποθετήσετε" και να "μοιράσετε" πάνω στο χαρτόνι τις αποχρώσεις που επικρατούν στο δωμάτιο ...μουτζουρώνοντας έστω με το αντίστοιχο χρώμα τα σημεία που βρίσκονται έπιπλα, κουρτίνες, τοίχοι, πόρτες, κάδρα  κλπ. Τα πάντα.   

Αφού ολοκληρώσετε το "σχέδιο" αντιγράψτε όσα ακριβώς σχεδιάσατε σ΄ένα άλλο χαρτί,  αφήνοντας τα όλα ίδια και αντικαθιστώντας μόνο το χρώμα των επίπλων με λευκό.


Δεν είναι δύσκολο, συγκρίνοντας τις δύο "εικόνες",  να κατανοήσετε έστω και μ΄αυτόν τον πολύ απλοϊκό τρόπο, ότι εάν οι μεγάλες επιφάνειες των βασικών επίπλων σας ήταν όντως λευκές, θα ήταν πραγματικά πολύ πιο εύκολο να αλλάξετε ριζικά την εμφάνιση του συγκεκριμένου χώρου σε όλα υπόλοιπα στοιχεία του, χρησιμοποιώντας όποια χρώματα θέλετε είτε σκούρα είτε πιο ανοιχτά και σε κάθε πιθανό συνδυασμό, χωρίς κανέναν περιορισμό,  χωρίς από τίποτα να δεσμεύσετε.  Ούτε από τo καφέ του ξύλου σε μεγάλες βιβλιοθήκες ή την τραπεζαρία, από κάποια πιθανόν ακόμα πιο σκούρα μαύρα έπιπλα, από το χρώμα ταπετσαρίας ή καλυμμάτων σε καναπέδες και πολυθρόνες  κλπ. κλπ. Αν δε και το μεγαλύτερο μέρος των τοίχων ήταν βαμμένο σε άσπρο ή γενικά σε ανοιχτόχρωμη απόχρωση, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά.

Και μην σας "τρομοκρατεί" η ιδέα του απόλυτου λευκού, τόσο σε ότι αφορά το χρώμα του ξύλου ή την υφασμάτινη επένδυση επίπλων με μεγάλο όγκο, στην έννοια του "λευκού" στη συγκεκριμένη περίπτωση συμπεριλαμβάνονται όλες οι αποχρώσεις από το κατάλευκο μέχρι και το ανοιχτό μπεζ.

Και φυσικά αυτός είναι ένας κανόνας που δεν ισχύει μόνο για το καθιστικό, αλλά για οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού. 

Κι αν ακόμα δυσκολεύεστε να το κατανοήσετε, σκεφτείτε απλά πόσες πολλές και εντελώς διαφορετικές εμφανίσεις μπορείτε να δημιουργήσετε αλλάζοντας κάθε φόρα χρώμα στα αξεσουάρ που θα συνοδέψουν ένα λευκό ρούχο, σε σχέση με τις δυνατότητες που έχετε για να κάνετε κάτι αντίστοιχο με  ένα ρούχο οποιασδήποτε άλλης απόχρωσης.

Αυτή είναι βασική δύναμη του λευκού χρώματος όπου κι αν χρησιμοποιηθεί. Η "ευελιξία" του να συνδυάζεται με κάθε άλλη απόχρωση, δίνοντας κατά περίπτωση εντελώς διαφορετικό συνολικό αποτέλεσμα. 

Γι΄αυτό και πριν, τόσο κατά τον αρχικό σχεδιασμό του σπιτιού ή στη φάση μιας ανανέωσης, βιαστείτε να "φορτώσετε" και έπιπλα και τοίχους με "τόνους" από χρώμα, σκεφτείτε απλά πως αυτή είναι μια επιλογή που αργά ή γρήγορα θα σας κουράσει, πως η διαφορετική απόχρωση σε κάποιους τοίχους όπως κι εκείνη σε  επιμέρους υφασμάτινα στοιχεία π.χ μαξιλάρια, ριχτάρια, κουρτίνες, χαλιά, κάδρα και κάθε είδους  διακοσμητικά αντικείμενα είναι αρκετή για να αποκτήσει "χρώμα" ο οποιοσδήποτε χώρος και πως ακόμα κι ένας κατάλευκος συνολικά χώρος μπορεί να αποκτήσει χρωματική "ταυτότητα" με τη σωστή αξιοποίηση των επιμέρους αυτών στοιχείων.

Τα λευκά έπιπλα, γενικά και εκτός της κατηγορίας πολύ κλασσικών κομματιών, είναι μια "πραγματικότητα" σχετικά πρόσφατη για την Ελληνική αγορά επίπλων και για τα σπίτια στη χώρα μας και όσοι ασχολούνται με τα της εσωτερικής διακόσμησης ίσως θυμούνται, για παράδειγμα, ότι όταν πριν από λίγα χρόνια άνοιξαν στην Ελλάδα τα πρώτα καταστήματα ΙΚΕΑ, στις αρχικές τους συλλογές ελάχιστες υπήρχαν με σκουρόχρωμα έπιπλα, τα περισσότερα έφταναν το πολύ μέχρι την ανοιχτή απόχρωση του ξύλου  και πολλά μοντέλα απ΄όσα εκ των υστέρων προστέθηκαν, διατίθενται και απευθύνονται αποκλειστικά στην ελληνική αγορά.

Γενικά η τάση "αγοράζω τώρα αυτό κι αργότερα το τροποποιώ ή το αλλάζω" και γενικώς τα "ευέλικτα" με κάθε τρόπο και "εύκολα" σε ανανεώσεις και αλλαγές έπιπλα, είναι μια σχετικά πρόσφατη νοοτροπία για τα ελληνικά δεδομένα αφού ακόμα και πριν μόλις 10-15 χρόνια  ό,τι ...έμπαινε στα σπίτια μας και ανήκε στην κατηγορία του βασικού εξοπλισμού, το έκανε με σκοπό να μείνει για ...πάντα και ακριβώς γι΄αυτό, κατά βάση μας κόστιζε και υπερβολικά πολύ με το σκεπτικό  ..."μια φορά θα τα πάρουμε, ας πάρουμε κάτι καλό".

Μια φιλοσοφία που όλο και περισσότερο αλλάζει και μπαίνουμε κι εμείς στην λογική που σε άλλες χώρες επικρατεί εδώ και δεκαετίες, προτιμώντας έπιπλα περισσότερο οικονομικά και εύκολα προσαρμόσιμα σε πολλά και διαφορετικά στυλ διακόσμησης, απαλλαγμένοι από την άποψη ότι θα πρέπει υποχρεωτικά και να ...πεθάνουμε μαζί τους. 

Συνυπολογίστε τα λοιπόν όλα αυτά κάθε φορά που αναζητάτε τα "σωστά" και πρακτικά για κάθε χώρο και χρήση έπιπλα όχι μόνο σε ότι αφορά την λειτουργικότητα και την ποιότητά τους αλλά και την εμφάνιση/απόχρωσή τους, αυτή θα είναι η πρώτη που θα "βαρεθείτε" και πάρτε ακόμα μερικές ιδέες για το πόσο πολύ συνολικά ...πολύχρωμος μπορεί τελικώς να είναι ένας χώρος ή ένα σημείο ενός δωματίου, ακόμα κι αν η διακόσμησή τους  βασίζεται σε λευκά κεντρικά κομμάτια.

Δείτε και εδώ 50+ Διακοσμήσεις 

με Λευκούς τοίχους αλλά ...πολύχρωμους χώρους

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 

bhg.com/countryliving.com/marthastewart.com/ 

southernliving.com/myhomeideas.com/realsimple.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ