2022-03-02 22:26:56
Φωτογραφία για Les Échos: Ο πόλεμος της Ουκρανίας απειλεί τον σιδηροδρομικό δρόμο του μεταξιού
Ενα παρατεταμένο μπλοκάρισμα αυτού του ευρασιατικού άξονα δεν θα αρέσει στην Κίνα, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Στο παράπλευρο θύμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον «σιδηροδρομικό δρόμο του μεταξιού», αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Échos σημειώνοντας, ότι ένα παρατεταμένο μπλοκάρισμα αυτού του ευρασιατικού άξονα δεν θα αρέσει στην Κίνα. 

Κυρίως μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Πεκίνου και Κιέβου τον Ιούλιο του 2021, για την ανάπτυξη μιας νέας εναλλακτικής υπηρεσίας μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ Ξιάν στην Κίνα και Κιέβου στην Ουκρανία, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της Νότιας Ευρώπης και με ένα ευρωπαϊκό σημείο εισόδου στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ουγγαρίας.

Υπογραμμίζεται η επιθυμία της Ουγγαρίας να δημιουργήσει σιδηροδρομικό «κόμβο», όπως αυτός του Małaszewicze στην Πολωνία, ο οποίος σήμερα είναι κορεσμένος και η ετοιμότητα Ασιατών και Ευρωπαίων επενδυτών να δεσμευτούν, αλλά και η επισήμανση μελέτης της εμπορευματικής πλατφόρμας Upply για την αβεβαιότητα που επικρατεί πλέον στον «νότιο διάδρομο», «όπως σε όλα τα έργα σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών που αφορούν στο ουκρανικό έδαφος».


Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει την αναστολή της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Ουκρανία, με τους πλοιοκτήτες να διακόπτουν τις υπηρεσίες τους στα τοπικά λιμάνια, κυρίως στην Οδησσό. Σημειώνεται, ότι η MSC, η κορυφαία πλοιοκτήτρια στον κόσμο, «δεν δέχεται πλέον νέες κρατήσεις από ή προς την Ουκρανία με άμεση ισχύ» και διερευνά μια λύση για διαμετακομιστικές αποστολές προς λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, με εκπρόσωπο της εταιρείας να επισημαίνει «τις πρόσθετες προκλήσεις και πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού».

Υπογραμμίζεται, ότι το ίδιο ισχύει και για την CMA CGM, η οποία ανέστειλε όλες τις στάσεις σε αυτήν την περιοχή, ανακατευθύνοντας τα εμπορεύματα στα πλοία της στα λιμάνια της Κωνστάντζας (Ρουμανία), της Τρίπολης (Λίβανος) και του Πειραιά.

businessnews.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ