2022-03-03 10:09:56
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει σε επισκέψεις σε γιατρούς, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες. Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Ανατροπές για ασθενείς αλλά και για γιατρούς φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ που αλλάζει άρδην τον Οργανισμό.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική του φάση και αναμένεται να αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, ώστε το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου να έχει ψηφιστεί στη Βουλή.

Ήδη όμως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αλλάξει πλήρως τον τρόπο που θα παρέχονται οι υπηρεσίες Υγείας στους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Ειδικότερα η κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση θέτει νέους κανόνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, βάζοντας ποιοτικά κριτήρια στα μηχανήματα που θα χρησιμοποιούνται για τους ασφαλισμένους. Όποιος πάροχος δεν τα πληροί δεν θα μπορεί να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Αντίστοιχα και για τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα πρέπει να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους νοσηλευόμενους και γι αυτό θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, κλίνες ΜΕΘ, καθώς και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις νοσηλείες.


Σε ότι αφορά στις ιατρικές επισκέψεις, ετοιμάζεται σχέδιο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι θα αμείβονται με βάση τον αριθμό των ασφαλισμένων που θα τους επιλέξουν.

Στόχος είναι να υπάρχει πρόσβαση των πολιτών σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ τους οποίους θα μπορούν ελεύθερα και δωρεάν να επισκέπτονται.

Στις περιπτώσεις όπου δεν θα υπάρξουν ιδιώτες γιατροί να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, θα γίνονται συμβάσεις με ιδιωτικά πολυϊατρεία για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις

Αλλαγές θα υπάρξουν όμως και στις διαγνωστικές εξετάσεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι ρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας, θα μειώσουν τις πλασματικές εξετάσεις. Εκείνες δηλαδή που ενώ χρεώνονται στον Οργανισμό δεν πραγματοποιούνται ποτέ.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια αλλά ήταν αδύνατον να εντοπισθεί το μέγεθός του, καθώς δεν υπήρχε real time έλεγχος.

Με το νομοσχέδιο υιοθετείται ένα νέο σύστημα βάση του οποίου κάθε εξέταση θα ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο εάν πραγματοποιείται ή όχι. Μάλιστα για τον έλεγχο αυτό θα υπάρξει και συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα λειτουργούν όπως σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Η ρύθμιση αυτή δεν είναι τυχαία καθώς εδώ και χρόνια είχε βρεθεί ότι ορισμένα διαγνωστικά κέντρα υπερχρέωναν τον Οργανισμό.

Μάλιστα μέσα στην περίοδο της πανδημίας και ειδικά της καραντίνας, κάποιοι παρουσίασαν αύξηση στην κίνηση και στην διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων της τάξης του 120% με 130%, γεγονός που κίνησε τις υποψίες των ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ.

Όμως μία άλλη βασική αλλαγή που έρχεται στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων αφορά στα ίδια τα διαγνωστικά κέντρα.

Το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για τα ποιοτικά κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται τόσο σε διαγνωστικά κέντρα όσο και σε ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης. Οι λεπτομέρειες αναμένεται πάντως να καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρευνα σοκ: Ένας άνθρωπος τη στιγμή που πεθαίνει ανακαλεί ολόκληρη τη ζωή του στη μνήμη

Σε ότι αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, τα διαγνωστικά κέντρα θα αμείβονται για κάθε εξέταση με βάση την παλαιότητα του μηχανήματος αλλά και τις τομές (αφορά σε απεικονιστικά μηχανήματα), κάτι που θα ορισθεί με λεπτομέρεια σε υπουργική απόφαση.

Γεγονός που σημαίνει πως όσο πιο παλαιό είναι ένα μηχανήματα τόσο περισσότερες εκπτώσεις θα πρέπει να κάνει ο πάροχος στον ΕΟΠΥΥ.

Όμως εξαιτίας ακριβώς αυτής της ρύθμισης, τα διαγνωστικά κέντρα θα είναι ουσιαστικά υποχρεωμένα να εξοπλίζονται με σύγχρονα συστήματα, κάτι που θα ευνοήσει τους ασφαλισμένους.

Οι κλινικές στον ΕΟΠΥΥ

Για τις ιδιωτικές κλινικές και τα κέντρα αποκατάστασης τα ποιοτικά κριτήρια είναι πιο σύνθετα και θα εφαρμοσθούν πιθανώς στο 2ο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Ωστόσο για να μπορεί κανείς να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού, κλίνες ΜΕΘ, ενώ μεταξύ άλλων θα ορισθούν και κανόνες και δείκτες για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.
πηγή 
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ